Еклерите са вкусни продълговати десерти, които се пълнят с крем, а по желание може да се залеят и с глазура.
Приготвят се от т.н. парено тесто и се оформят с шприц.
Наименованието на десерта произлиза от френската дума éclair, която означава светкавица. Еклерът се появява във Франция през XIX век, като се твърди, че рецептата е приготвена за първи път от Мари-Антоан Карем, известен френски готвач.
Предлагаме ви класическа рецепта за еклери:
Необходими продукти:
За тестото:
- ½ ч. вода
- ½ ч. мляко
- 8 с. л. масло
- 1 с. л. захар
- ¼ ч. л. сол
- 1 ч. брашно
- 4 яйца
За крема:
- 2 ч. мляко
- 2 ч. л. ванилия
- ¾ ч. захар
- ¼ ч. царевично нишесте
- щипка сол
- 4 жълтъка
- 4 с. л. масло
За шоколадовата глазура:
- 100 грама шоколад
- ½ ч. сметана
Начин на приготвяне:
Смесете ½ чаша мляко, ½ чаша вода, 8 с. л. масло, 1 с. л. захар и ¼ ч. л. сол в тенджера. Оставете тази смес да заври на среден огън, след което добавете 1 ч. брашно и разбъркайте.
Върнете на котлона и разбърквайте енергично, докато тестото стане на топка и започне да се отлепя от стените на съда.
Прехвърлете тестото в купа, оставете го съвсем леко да се охлади и добавете 4-те яйца, едно по едно. Разбийте добре, докато се образува гладко тесто.
Прехвърлете тестото в пош или шприц и оформете еклерите върху хартия за печене.
Печете еклерите на 200 градуса около 10 минути. След това намалете фурната на 160 градуса и печете още 30 минути.
Оставете еклерите да се охлаждат, докато правите крема.
Сложете млякото на котлона, заедно с ванилията и оставете да кипне.
Комбинирайте захарта и царевичното нишесте.
Добавете и жълтъците и разбийте добре.
Постепенно и при постоянно разбъркване добавете горещото мляко към тази смес. Върнете крема на котлона и оставете да заври, като бъркате непрекъснато. Кремът трябва да се сгъсти няколко минути по-късно.
Накрая добавете маслото и разбъркайте, то ще се разтвори от топлината на крема.
Пробийте дупчици от долната страна на еклерите и ги напълнете с крем, с помощта на пош.
За да направите глазурата, затоплете сметаната и залейте шоколада с нея. Разбъркайте добре и потопете горната част на еклерите.
-
Какви еклери предпочитате?
-
Класически, с ванилов крем
-
С по-интересен пълнеж
-