in

Класически еклери

Еклерите са вкусни продълговати десерти, които се пълнят с крем, а по желание може да се залеят и с глазура.

Приготвят се от т.н. парено тесто и се оформят с шприц.

Наименованието на десерта произлиза от френската дума éclair, която означава светкавица. Еклерът се появява във Франция през XIX век, като се твърди, че рецептата е приготвена за първи път от Мари-Антоан Карем, известен френски готвач.

Предлагаме ви класическа рецепта за еклери:

Необходими продукти:

За тестото:

  • ½ ч. вода
  • ½ ч. мляко
  • 8 с. л. масло
  • 1 с. л. захар
  • ¼ ч. л. сол
  • 1 ч. брашно
  • 4 яйца

За крема:

  • 2 ч. мляко
  • 2 ч. л. ванилия
  • ¾ ч. захар
  • ¼ ч. царевично нишесте
  • щипка сол
  • 4 жълтъка
  • 4 с. л. масло

За шоколадовата глазура:

  • 100 грама шоколад
  • ½ ч. сметана

Начин на приготвяне:

Смесете ½ чаша мляко, ½ чаша вода, 8 с. л. масло, 1 с. л. захар и ¼ ч. л. сол в тенджера. Оставете тази смес да заври на среден огън, след което добавете 1 ч. брашно и разбъркайте.

Върнете на котлона и разбърквайте енергично, докато тестото стане на топка и започне да се отлепя от стените на съда.

Прехвърлете тестото в купа, оставете го съвсем леко да се охлади и добавете 4-те яйца, едно по едно. Разбийте добре, докато се образува гладко тесто.

Прехвърлете тестото в пош или шприц и оформете еклерите върху хартия за печене.

Печете еклерите на 200 градуса около 10 минути. След това намалете фурната на 160 градуса и печете още 30 минути.

Оставете еклерите да се охлаждат, докато правите крема.

Сложете млякото на котлона, заедно с ванилията и оставете да кипне.

Комбинирайте захарта и царевичното нишесте.

Добавете и жълтъците и разбийте добре.

Постепенно и при постоянно разбъркване добавете горещото мляко към тази смес. Върнете крема на котлона и оставете да заври, като бъркате непрекъснато. Кремът трябва да се сгъсти няколко минути по-късно.

Накрая добавете маслото и разбъркайте, то ще се разтвори от топлината на крема.

Пробийте дупчици от долната страна на еклерите и ги напълнете с крем, с помощта на пош.

За да направите глазурата, затоплете сметаната и залейте шоколада с нея. Разбъркайте добре и потопете горната част на еклерите.

  • Какви еклери предпочитате?

    • Класически, с ванилов крем
    • С по-интересен пълнеж

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Снимка: Instagram/dukeandduchessofcambridge

Сладките прякори на принцеса Шарлот и принц Джордж

„Най-хубавото място на света е точно тук“ – за силата на настоящето и уроците на живота