Корн Дог е улична американска храна, която представлява кренвирш или наденичка на клечка. Колбасът се покрива с дебел слой тесто от царевично брашно и се пържи.
Има най-различни вариации на това интересно „фаст фууд“ ястие. Единият вариант е да се сложи топено сирене между наденичката и тестото. Друга версия е „cornbrat“, който се приготвя с братвурст, вместо с кренвирш. Има също така мини версия на корн дог- малки наденички, приготвени по същия начин, които обаче не се нанизват на клечка. Обикновено една порция съдържа около 10 броя. Този вариант често присъства в детските менюта на ресторантите.
Корн Дог е въведен в Щатите от новопристигналите немски имигранти в Тексас, които били производители на колбаси. През 1929г. ястието получава патент и става типично американско ястие. Впоследствие тази улична храна става много популярна и в другите части на света, включително Австралия, Нова Зеландия, Япония, Северна Корея и т.н.
Ето как да приготвите класически американски Корн Дог:
Необходими продукти:
- 8 кренвирша или наденички по избор
- ½ ч.ч. царевично нишесте
- 1 ч. царевичен грис
- 1 ч. брашно
- 1 с.л. захар
- 2 ч.л. бакпулвер
- 1½ ч.л. сол
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 ч. прясно мляко
- 2 с.л. олио
- 2 с.л. мед
- 1 яйце
- олио за пържене
Начин на приготвяне:
Подсушете кренвиршите с кухненска хартия и ги нанижете на дълги дървени шишчета.
Поръсете ги с царевично нишесте. Можете да го разнесете с ръка, така че да покрие кренвиршите или наденичките отвсякъде.
Разбъркайте царевичното брашно, брашното, захарта, бакпулвера, солта и червения пипер.
В друга купа разбийте яйцето, млякото, меда и олиото. Добавете млечната смес към царевичното нишесте и разбъркайте добре. Оставете да престои около 5 минути.
Изсипете достатъчно олио в дълбок съд и го загрейте.
Докато олиото се нагрява, пресипете тестото във висока чаша.
Вземете един от кренвиршите, потопете го в тестото, завъртете няколко пъти, за да се покрие с тесто добре и го прехвърлете в горещото олио. Продължавайте да въртите първите няколко секунди, за да може тестото да стегне върху кренвирша.
Пуснете клечката и оставете да се пържи 3-4 минути, до златисто. След това извадете върху кухненска хартия, за да може излишната мазнина да се отцеди.
Повторете с останалите кренвирши и сервирайте с различни сосове- кетчуп, майонеза и други.
-
Опитвали ли сте Корн Дог?
-
Да
-
Не
-