„Ахо Бланко“ е популярна испанска студена супа, типична за Гранада и Малага (Андалусия). Тази супа се приготвя от хляб, натрошени бадеми, чесън, вода, зехтин, сол и понякога оцет. Обикновено се сервира с грозде или резени пъпеш.
В периодите, в които в Испания нямало бадеми, например през следвоенния период, за супата се използвало брашно, вместо ядки.
„Ахо Бланко“ се нарича още „бяло гаспачо“.
Ястието е създадено в Римската империя и постепенно е въведено в Испания, след което става традиционно ястие на Андалусия.
На някои места тази супа се разрежда много и се сервира в чаша, като допълнение към картофи. На други места е прието да се сервира с плодове, а има и много импровизации по въпроса със сервирането на „Ахо Бланко“.
Вижте как да си приготвите тази лесна и вкусна испанска супа, която е много подходяща за летния сезон:
Необходими продукти:
- 200 грама бадеми
- 750 мл вода
- 2-3 скилидки чесън
- 300 грама твърд хляб или сухари
- 2 с.л. зехтин
- 1 с.л. оцет
- сол и черен пипер
- зелено грозде без семки
- натрошени бадеми
- няколко листенца свежа мента
Начин на приготвяне:
Пасирайте бадемите, заедно с водата и чесъна. Трябва да бъдат много добре смлени, течността трябва да наподобява мляко, като консистенция.
Махнете коричките на хляба, ако има такива, нарежете го на парчета и добавете и него в блендера.
Блендирайте сместа отново. Не трябва да има никакви парченца, трябва да се получи гладка смес.
Ако блендерът ви не е достатъчно мощен, можете да прецедите супата, за да премахнете по-едрите парченца.
След това добавете сол и черен пипер, както и зехтин и оцет.
Сега е моментът да охладите супата. Сложете я в хладилника поне за 2 чаша преди да я сервирате.
Нарежете гоздето на малки парченца, натрошете бадемите в хаванче или блендер, но е важно да останат на парченца, а не да станат на прах.
Добавете грозде и бадеми към супата.
Поръсете с още малко зехтин и украсете с листенца мента.
-
Опитвали ли сте супа „Ахо Бланко“?
-
Да
-
Не
-