Този боровинков кекс със сигурност ще се превърне в любимия ви десерт за пролетта и лятото, след като го опитате.
Приготвя се много лесно, дори не ви е необходим миксер. Благодарение на кленовия сироп кексът е достатъчно сладък, а боровинките балансират вкуса и не допускат десертът да стане твърде сладък. Ако не разполагате с кленов сироп, можете да го заместите с обикновен пчелен мед.
Този вкусен плодов кекс всъщност може да се приготви и с други плодове- малини, ягоди, къпини, но определно с боровинки се получава най-вкусно.
Можете да променяте някои от съставките в рецептата, ако искате кексът ви да бъде безглутенов или без съдържание на млечни продукти.
Рецептата е много лесна и вероятността да объркате нещо е минимална, така че се експериментирайте спокойно.
Необходими продукти:
- 2 ч. брашно (може и пълнозърнесто)
- 1 ч.л. бакпулвер
- ½ ч.л. сода за хляб
- ½ ч.л. сол
- ½ ч.л. канела
- ½ ч. кленов сироп или мед
- 6 с.л. масло
- 2 яйца
- 1 ч. кисело мляко
- 2 ч.л. ванилов екстракт
- 3 ч. боровинки
- 2 с.л. пудра захар
Начин на приготвяне:
Комбинирайте сухите съставки- брашното, бакпулвера, содата за хляб, канелата и солта.
На друго място комбинирайте кленовия сироп или меда и маслото. Разбийте до получаване на гладка смес. Ако маслото се втвърди и не можете да го разбиете добре, можете да сложите сместа в микровълновата за 10-20 секунди.
Добавете разбитите яйца, киселото мляко и ванилията.
Разбъркайте добре и добавете тази смес към сухите съставки.
Измийте и подсушете боровинките. Добавете 1 с.л. брашно към тях, разбъркайте и ги добавете към готовото тесто.
Сместа ще бъде доста гъста, но не се притеснявайте.
Изсипете тестото в намазнена форма за кекс. Можете да използвате както кръгла, така и продълговата форма за кекс.
Печете около 40 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. Проверявайте с клечка за зъби дали кексът е готов.
След като извадите сладкиша от фурната, поръсете с пудра захар.
Можете да сервирате с топка ванилов сладолед.
-
Обичате ли десерти с боровинки?
-
Да
-
Не
-