Буритото е традиционно мексиканско ястие, което става все по-популярно и у нас. Приготвя се лесно и е много вкусно. Ако искате да си организирате мексиканска вечер вкъщи, това бурито с черен боб е чудесен избор, а гуакамолето придава нужната свежест на цялото ястие.
Необходими продукти:
За гуакамоле:
2 броя авокадо, добре узряло
1/4 ч. ч. нарязан на ситно лук
1/4 ч. ч. кориандър, нарязан на ситно
1 скилидка чесън
1/4 ч. л. сол
1 лайм
За бурито:
2 големи тортили
1/2 ч. ч. сварен кафяв ориз
1/2 ч. ч. сварен черен боб
1/3 ч. ч. настъргано сирене Чедър
1/2 ч. ч. нарязана маруля или айсберг
3 с. л. червен лук, нарязан на ситно
Начин на приготвяне:
За да приготвите гуакамолето, разрежете авокадото и извадете костилката. С помощта на лъжица, извадете месестата част и я сложете в купа. Добавете лука, кориандъра, чесън и сол. Разрежете един лайм на половина и изстискайте 1-2 с.л. сок в гуакамолето. Разбъркайте. Добавете още сол или сок от лайм, ако е необходимо.
Намажете тортилите с гуакамоле. Разпределете сварения ориз в двете тортили. Направете същото с боба, марулята, лука и чедъра. Завийте тортилите на руло.
Загрейте грил тиган или преса за сандвичи и сложете буритото. Оставете за 3-5 минути, докато тортилата стане златиста и хрупкава.
Сервирайте с още гуакамоле или салса.
-
Обичате ли бурито?
-
Да
-
Не
-