Това със сигурност е една от любимите ни рецепти вкъщи – първо, защото мъфините се получават адски вкусни, и второ, защото наистина се приготвят без особени усилия. Дори не ви е нужен миксер, а продуктите се набавят лесно и навсякъде.
Тази рецепта е и чудесен вариант да се отървете от презрелите банани, които твърде често залежават във всяка кухня. Вместо да ги изхвърляте (ако никой не ги обича в това презряло състояние) имате чудесен вариант да ги използвате за изкусителен десерт!
В случая рецептата е за 6 големи мъфина, каквито стандартно предлагат в големите вериги кафенета, но винаги може да разпределите количеството и в по-малки формички.
И така, ето какво ви е необходимо:
- 2-3 презрели банана
- ½ чаена чаша разтопено масло
- 1 чаена чаша кафява захар
- 1 яйце
- 1 ванилия
- 1 пакетче бакпулвер
- Една и половина чаена чаша брашно
- Щипка сол
- Един натрошен на малки парченца черен шоколад
Забъркваме всички продукти в една купа (без миксер!). Първо намачкваме презрелите банани, докато станат на пюре. После към тях прибавяме разтопеното масло, кафявата захар, разбитото яйце, ванилията, бакпулвера, брашното и щипката сол. Накрая разбъркваме в сместа и натрошения шоколад, след което разпределяме гъстата каша във формите за мъфини.
Печем на 180 градуса, като е хубаво да сме загрели за 2-3 минути фурната предварително. Между 45 минути и един час обикновено са достатъчни за изпичането на тези наистина вкусни мъфини, като вариациите във времето зависят от бананите и общата консистентност на сместа – затова може да приложим стария номер с клечката за зъби, проверявайки дали десертът е добре изпечен.
Мъфините са достатъчно вкусни и атрактивни още като ги извадите от фурната, но винаги може да ги разкрасите допълнително – на снимката, например, аз съм намазала още топлите мъфини с бисквитен крем (може да използвате и течен шоколад, и дулсе де лече, или някакъв ваш любим крем или сладко), след което съм ги поръсила с натрошени бисквитки „Орео“.
Вариантите за украса са безброй, а крайният резултат е неустоимо изкушение!
-
Как обичате да хапвате бананите?
-
По-зелени
-
По-скоро презрели
-