in

ЕхаЕха

NASA показа първите снимки на най-мощния телескоп в света

Снимки: NASA - National Aeronautics and Space Administration/ Facebook

NASA показа първите изображения, направени от най-мощния телескоп в света – The James Webb Space Telescope. Първите снимки на космическия телескоп, чиято стойност е 10 млрд. долара, представят пътуването на човечеството и преминаването от газови планети до масивни мъглявини.

Първото пълноцветно изображение от космическия телескоп „Джеймс Уеб“

Снимка: NASA – National Aeronautics and Space Administration/Facebook

Това е най-дълбокото инфрачервено изображение на Вселената, правено някога

Мъглявината Карина

Снимка: NASA – National Aeronautics and Space Administration/Facebook

Космически скали и море от звезди. Космическият телескоп разкрива бебешки звезди в мъглявината Карина, където ултравиолетовото лъчение и звездните ветрове оформят колосални стени от прах и газ.

Квинтетът на Стефан

Снимка: NASA – National Aeronautics and Space Administration/Facebook

Уловен с изключителни детайли, космическият телескоп „Джеймс Уеб“ на NASA надникна през гъстия прах на квинтета на Стефан – галактически куп, показващ огромни ударни вълни и приливни опашки. Това е място на първия ред за галактическата еволюция.

Мъглявината Южен пръстен

Снимка: NASA – National Aeronautics and Space Administration/Facebook

Някои звезди излизат с гръм и трясък. В тези изображения на планетарната мъглявина Южен пръстен космическият телескоп показва умираща звезда, покрита с прах и слоеве светлина.

WASP-96 b (Спектър)

Снимка: NASA – National Aeronautics and Space Administration/Facebook

Облаци в друг свят. „Джеймс Уеб“ улови следите от вода на гигантската газова планета WASP 96-b, която обикаля около звезда на 1150 светлинни години. За първи път са открити доказателства за облаци в атмосферата на тази екзопланета.

Най-големият и мощен телескоп за космическа наука на NASA

Той ще изследва космоса и ще проучва историята на Вселената от Големия взрив до образуването на извънземни планети и след това. От NASA обясниха още, че „Джеймс Уеб“ ще се съсредоточи върху четири основни области – първата светлина във Вселената, сглобяване на галактики в ранната вселена, раждане на звезди и протопланетни системи и планети (включително произхода на живот). Очаква се мощният космически телескоп да прави невероятни снимки на небесни обекти, като своя предшественик „Хъбъл“.

За 30 дни космическият телескоп успя да измине 1,5 млн. км, за да стигне до своя постоянен дом – точка на Лагранж (L2), която е стабилно гравитационно място в космоса, разположена срещу слънцето. Мястото е било дом и на няколко други космически телескопа, включително Herschel и космическата обсерватория Planck. Тази орбита позволява на телескопа да остане в една линия със Земята, докато обикаля около слънцето.

Космическият телескоп „Джеймс Уеб“ е продукт на впечатляващо международно сътрудничество между NASA, Европейската космическа агенция (ESA) и Канадската космическа агенция. Неговата мисия ще бъде в продължение на 5 години, а според ESA може да се удвои на 10 години.

Прочетете още:

Защо мъжете остават по-дълго от жените в Космоса?

КАКВО МИСЛИШ?

2 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Валентино

Валентино Гаравани- дизайнерът, променил света на модата

Социални мрежи

Тест: Коя социална мрежа е най-подходяща за вас?