in

Валентино Гаравани- дизайнерът, променил света на модата

Валентино
Снимки: Instagram/realmrvalentino

Светът познава модната икона Валентино Гаравани само с първото му име, както се казва и брандът му – Valentino. Дизайнерът е известен със своите пленителни рокли със сложни детайли и сензационни модни творения. Валентино остави отпечатък в модната индустрия със своите шикозни творения и характерен стил.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Valentino Garavani. (@realmrvalentino)

Роклите на Valentino са изработени от женствени материали като дантела, коприна и шифон и често включват деликатна бродерия. Той е известен с вниманието си към детайлите и характерния за него цвят – червено.

Валентино преди Valentino

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Valentino Garavani. (@realmrvalentino)

Валентино Гаравани е роден на 11 май 1932 г. в Ломбардия, Северна Италия. Той обожавал модата от малък и много обичал да посещава театъра и операта, за да гледа разкошните костюми. „Бях толкова омагьосан от всички тези вечерни рокли, тези пайети, тези лъскави неща. Тогава разбрах, че трябва да се занимавам с мода“, казва Валентино в интервю през 2014г.

На 17-годишна възраст, с помощта на родителите си, Валентино се мести в Париж, за да учи мода в престижната École des Beaux-Arts и в Chambre Syndicale de la Couture Parisienne. След дипломирането си той става чирак и усъвършенства занаята си в областта на модата при Жан Десе и Ги Ларош. След няколко години в Париж, Валентино се премества в Рим и през 1959 г. открива едноименната си модна къща.

Модната къща

След около година, Валентино е на път да фалира, но среща Джанкарло Джамети, който е млад студент по архитектура, а по-късно става президент на компанията. Двамата създават партньорство за цял живот и Джамети взема решение да напусне училище и да стане бизнес партньор на Валентино.

С помощта на Джамети, Валентино Гаравани прави своя международен дебют през 1962 г. – първото му модно шоу се провежда в двореца Pitti във Флоренция. Той представя рокли в характерния червен цвят и шоуто постига голям успех. Смята се, че това е големият пробив на Валентино в международния моден свят.

Момичетата на Вал

През 45-те години работа, Валентино облича повече знаменитости, първи дами и светски личности от всеки друг дизайнер. Групата от елегантни жени, които талантливият дизайнер облича, е известна като „Момичетата на Вал“. Включва забележителни жени като Елизабет Тейлър, Ан Хатауей и Мари-Шантал. Всички те са посланници на марката.

Един от най-влиятелните клиенти на Валентино и основен инструмент за неговия успех е Жаклин Кенеди Онасис. Джаки харесва също дизайнери като Givenchy и Dior, но първата дама била особено очарована от стила на Валентино Гаравани.

След убийството на съпруга ѝ, Джаки поръчва 6 черно-бели рокли на Valentino, които да носи през годината на траур. Двамата стават близки приятели и тя започва да носи дрехите на Valentino непрестанно. Той създава и емблематичната ѝ рокля за сватбата ѝ с Аристотел Онасис.

Запомнящи се моменти

На червения килим обикновено виждаме творенията на най-великите дизайнери от целия свят. Макар че дизайнери като Версаче, Ели Сааб и Сен Лоран често обличат знаменитостите за изявите им на червения килим, Валентино е отговорен за някои от най-запомнящите се моменти, особено на церемониите по награждаване.

Едно от най-емблематичните творения на Валентино е роклята, с която актрисата Джулия Робъртс получи своя Оскар през 2001 г. Тя носеше ретро рокля от колекцията на дизайнера от 1992 г. Това беше връхната точка както в нейната кариера, така и в тази на Валентино.

Роклята е изработена от драматично черно кадифе, сатен и тюл, със скромно V-образно деколте и лента от сатен в цвят слонова кост в центъра. Тази рокля е определяна като един от най-емблематичните тоалети от церемониите по връчване на Оскарите и има собствена страница в Уикипедия.

Дизайнерът рядко създава рокли по поръчка, но направи изключение през 2012 г., за да създаде булчинска рокля по поръчка за актрисата Ан Хатауей. Ефектната рокля с отворени рамене беше изработена от коприна в цвят слонова кост и тюл d’esprit. Имаше също така пищен шлейф, ръчно боядисан в нежни розови нюанси и бродиран с нежни сатенени цветя.

Оттеглянето

През 2008 г. модната икона Валентино Гаравани представи последната си колекция на модно ревю в Париж, в Musée Rodin. На финала моделите минаваха по подиума, облечени в характерния за него нюанс на червеното – подходящ завършек на славната му кариера.

След официалното пенсиониране на Валентино, Пиерпаоло Пичоли се установи в ролята си на единствен творчески директор на Valentino. Въпреки множеството промени, тонът на оригиналната модна къща остава такъв, какъвто е зададен от дизайнера.

Безупречно и вечно, наследството на Валентино Гаравани завинаги промени модния свят…

Loading

  • Интересна ли ви беше историята на Валентино Гаравани?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

рак на гърдата

9 симптома на рак на гърдата, за които трябва да знаете

NASA показа първите снимки на най-мощния телескоп в света