in

9 съвета за почистване и свиване на порите

Пори

Справянето с неприятните разширени пори е най-сложната част в грижата за кожата. Късметлиите, които не се сблъскват с този проблем, са единици. Повечето хора имат поне 2-3 разширени пори на лицето, а при някои те са много повече.

Разширените пори се появяват поради различни причини. С този проблем най-често се сблъскват хората с мазна кожа, тъй като порите се разширяват от натрупването на замърсявания и себум в тях. Освен това, с напредването на възрастта, порите стават по-големи, заради загубата на еластичност в кожата.

Истината е, че не можете да свиете разширените пори, но можете да ги почиствате качествено и да направите някои неща, благодарение на които поне да изглеждат по-малки. Правилната грижа е комбинация от различни стъпки. Ето как да почиствате и съответно свивате порите на лицето си:

1. Използвайте ретинол

Ретинол

Ретинолът е чудесно допълнение към продуктите, които използвате за грижа за кожата, тъй като подпомага клетъчния обмен. Ретинолът ускорява процеса на регенерацията на кожата, тоест подпомага подмяната на стари клетки с нови, и помага за премахване на мъртвите кожни клетки както от кожата, така и от порите.

Мъртвите кожни клетки се натрупват в порите и ги разширяват, затова използването на ретинол е добра идея. Важно е да знаете, че ретинолът повишава чувствителността на кожата към слънцето, така че трябва да се използва вечер, а не сутрин. Добре е през летните месеци да не използвате продукти с ретинол, тъй като тогава слънцето е най-силно.

2. Ексфолирайте кожата

Ексфолиране

Редовното ексфолиране на кожата ще ви помогне да почистите порите си и да ги накарате да изглеждат по-малки. Експертите препоръчват ексфолиране от веднъж до три пъти седмично, в зависимост от типа на кожата и вида на ексфолирането.

Най-добрият вариант е да използвате химически ексфолианти, тъй като са по-нежни към кожата. Можете да включите серуми с AHA (алфа хидрокси киселини) и BHA (бета хидрокси киселини) към рутината си за грижа за кожата. Имайте предвид, че при използването на подобни продукти, нанасянето на слънцезащита е абсолютно задължително.

3. Използвайте дерма ролер

Дерма ролер

Микронидлингът е процедура, която подмладява кожата и стимулира производството на колаген. Една от причините за разширени пори е загубата на еластичност, така че производството на колаген е важно.

Можете да постигнете същите ефекти и вкъщи, използвайки дерма ролер. Това е уред, който прави микроскопични разрези на кожата с помощта на микроигли. По този начин кожата започва да се регенерира, възвръща еластичността си и порите стават по-малко видими.

4. Двойно почистване

Почистване лице

Двойното почистване е важно за цялостното състояние на кожата. При първото почистване на лицето, премахваме остатъците от грим, слънцезащитни продукти и най-едрите замърсявания. Второто почистване всъщност почиства кожата в дълбочина, а освен това помага за по-доброто усвояване на продуктите, които се нанасят след това.

Ако правите двойно почистване на кожата, ще почиствате порите в дълбочина и ще избегнете разширяването им.

5. Включете витамини А и C в рутината си

Витамин

За да избегнете разширяването на порите, породено от загуба на еластичност на кожата, добре е да използвате витамини A и C за грижа за кожата от около 25-годишна възраст. За да отложите този процес във времето, трябва да започнете от рано. Витамин A ускорява клетъчния оборот, а витамин C стимулира производството на колаген.

6. Поддържайте кожата хидратирана

Хидратирана кожа

Когато кожата е дехидратирана, мастните жлези започват да работят по-усилено, за да компенсират. По този начин произвеждат прекалено много масла, които запушват порите. Освен това порите са доста по-забележими, когато кожата е суха и дехидратирана.

Именно поради тази причина е важно да поддържате кожата добре хидратирана. Освен нанасянето на хидратиращи продукти, трябва и да пиете достатъчно вода.

7. Използвайте немазен овлажнител

Крем лице

Хидратирането на кожата е важно, но ако прекалявате с мазните овлажнители, може да влошите проблема, вместо да помогнете на кожата си. Трябва да използвате немазни овлажнители, за да хидратирате кожата си и едновременно с това да не запушвате порите с излишни масла.

8. Използвайте почистващи глинени маски

Глинена маска

Глинените маски много ефективно почистват кожата и извличат всички замърсявания от порите. Можете да нанасяте глинена маска на лицето един или два пъти седмично, но е важно след това добре да хидратирате кожата, тъй като тези маски извличат цялата влага от нея.

9. Винаги нанасяйте слънцезащита

Кожа слънцезащита

UV лъчите намаляват нивата на колаген в кожата, което я кара да изглежда отпусната и увиснала. Съответно порите изглеждат по-големи. За да избегнете това лошо влияние на UV лъчите, нанасяйте слънцезащита на кожата си при всяко излизане навън.

  • Колко често нанасяте маска на лицето си?

    Маска за лице
    • Веднъж седмично
    • 2-3 пъти седмично
    • По-рядко

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Оцелелите

Оцелелите – дълбоко пазени тайни излизат на повърхността

Цветя

Цветница е – един от най-хубавите пролетни празници!