in

Цветница е – един от най-хубавите пролетни празници!

Цветя

Цветница е един от най-големите пролетни празници. Винаги се отбелязва в неделята преди Великден и се празнува от всички християни – православни, католици и протестанти.

Празникът е на следващия ден след Лазаровден и се нарича още Връбница, Цветна неделя, Вая, Куклинден, Палмова неделя.

Цветница винаги се пада в шестата неделя от Великия пост. Всички ястия на празничната трапеза трябва да са постни, но по изключение днес е позволено да се яде риба. Цветница и Блоговещение са единствените празници по време на постите, на които е позволено да се хапва риба.

Върбови клонки

Венче

Символът на днешния празник са върбовите клонки. Вярва се, че те предпазват от злини и дават здраве. В църквата има празнична литургия, на която се осветяват върбови клонки и свежи пролетни цветя. От осветените върбови клонки се плетат венчета, които се носят у дома и се пазят до следващата година. Венчетата се закачат на входната врата, за да пазят дома от зло и болести.

На този ден църквата празнува влизането на Исус Христос в Йерусалим. Исус Христос тръгва за Йерусалим, след като възкресил Лазар. При тържественото влизане в Йерусалим, вярващите опъвали пред Исус дрехите си и хвърляли маслинови клонки. Те също така размахвали палмови клонки и хвърляли цветя пред нозете му.

Оттам идва наименованието Палмова неделя. Впоследствие палмовите клонки били заменени с върбови.

Кумичене

В някои райони лазарките продължават с ритуалите и на Цветница. Обичая кумичене, който е традиционен за днешния празник, има за цел да определи „кумицата“ на лазарките. Този обичай има различни разновидности. Може момите да омесят специални обредни хлябове, наречени „кукли“. Отчупват малки залчета от тези „кукли“, пускат ги по течението в близката река и кумица става тази мома, чийто залък хляб е пръв.

На някои места същият обичай се изпълнява с венчетата от върбови клонки – момите ги хвърлят в реката и кумица става тази лазарка, чийто венец се движи най-отпред.

Момите пеят песни, играят хора и отиват в дома на тази мома, която е станала кумица, носейки я на стол. Там всички „кукли“ се начупват на малки парчета, заливат се с гореща вода или чай и всички ядат от попарата. До Великден лазарките не разговарят с кумицата по никакъв повод.

Почит към мъртвите

На Цветница се почитат и мъртвите. В Северна България се палят огньове на гробовете, за да се „сгреят“ мъртвите и да им свети. Още преди изгрев слънце жените извършват различни ритуални действия на гробищата – прекадяване, преливане, раздаване.

Трапезата

Трапезата на Цветница е празнична, макар и постна. Позволено е да се яде риба и на днешния ден не бива да се изхвърля храна. Неизядената храна се дава на животните, защото ако я изхвърлите, ще изхвърлите и покоя от дома.

На днешния празник не са позволени шумни забавления, употреба на алкохол и всичко друго, което не е позволено по време на Великите пости. Добре е да избягвате и тежката домашна работа.

Именици

На днешния ден има много именици. Освен Цветелина, Цветан, Цветана, Невена, Росен, Явор, Маргарита, Ралица, празнуват и всички хора, които носят имена на растения.

Loading

  • Виждали ли сте обичая „кумичене“ на живо?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Пори

9 съвета за почистване и свиване на порите

Великден

Разлики между православния и католическия Великден