in

ЕхаЕха ЛюбовЛюбов

9 неизвестни факта за Тихоокеанския огнен пръстен

Огненият пръстен е едно от най-зрелищните явления на Земята. Този регион с чести земетресения и изригвания на вулкани се намира около водния басейн на Тихия океан. Той обхваща 452 вулкана, или 75% от активните вулкани в света. Около 90% от земетресенията в света и 81% от най-силните земетресения в света се намират на трасето на пръстена. Вижте още 9 любопитни факта за тази интересна зона:

1. 2/3 от вулканите в света са в Огнения пръстен

Последните 11 700 години в Огнения пръстен са доста интензивни. През този период са били активни около 850-1000 вулкана. В Огнения пръстен са се случили четирите най-големи вулканични изригвания в епохата на холоцена с повече от 350 активни вулкана.

2. 90% от земетресенията в света се случват в тази зона

Те не са леки земетресения. 81% от най-силните земетресения са измерени в Огнения пръстен. За сравнение, зоната със следващата най-сеизмична активност е Алпийският пояс, където има само около 5-6% от земетресенията в света.

3. Няма универсално съгласие за границите на Огнения пръстен

Това се свежда до начина, по който се създава сеизмичната и вулканичната активност. Тези райони обхващат западната част на Индонезия, която също е в Алпийския пояс, Антарктическия полуостров и Южните Шетландски острови. Вулканичната дейност се случва в по-съмнителните зони на ринга.

4. Тихоокеанският огнен пръстен е дълъг 40 000 км

Огненият пръстен покрива умопомрачително огромна част от Земята и е дълъг 40 000 км. Той почти заобикаля Тихия океан, като само границата на Южния Тихи океан е защитена от сеизмична и вулканична активност.

Пръстенът започва около Нова Зеландия и се простира по бреговата линия до Беринговия проток, преди да последва крайбрежието надолу по Америка до Чилийска Патагония. Това прави Огнения пръстен по-скоро като подкова.

5. Повече от 15 държави са в границите на Огнения пръстен

Пръстенът не се простира направо на север от Нова Зеландия. Вместо това следва земни масиви, покриващи Папуа Нова Гвинея, Индонезия и Филипините. Оттам той достига до Япония, североизточна Русия и Аляска, където завършва първата половина на пръстена. След това тази невероятна зона на активност продължава по западното крайбрежие на Америка, докосвайки всяка една нация по тази брегова линия, докато стигне до най-южния край на Чили.

6. Вътре в ринга е относително безопасно

Огненият пръстен е активен само в границите си. Колкото повече отивате към центъра му, толкова по-спокойно става. Докато стигнете до Хавай. За съжаление по-голямата част от безопасната зона е заета от Тихия океан и там не живеят хора.

7. Огненият пръстен е на границата на Тихоокеанската плоча

Скалистата повърхност на света се състои от много големи земни плочи, които наричаме тектонични плочи, които непрекъснато се движат наоколо. Те са разположени върху разтопеното ядро на Земята и магмата възниква, когато се създаде празнина в плочата. Именно по границите на тези плочи виждаме най-голяма сеизмична и вулканична активност. Огненият пръстен е само границата на Тихоокеанската плоча.

8. Вулканите в Огнения пръстен не са свързани

Дейността на вулканите в Огнения пръстен не е свързана и когато изригне един вулкан, това не предшества задължително още вулканична дейност. Ако се случи, е чисто съвпадение. Тази зона е случайна верига от силно променливи тектонични линии.

9. Там се намира и най-дълбокият изкоп в света

Срещата на тектоничните плочи не само причинява сеизмична и вулканична активност. Те си взаимодействат по три начина – те могат да се отдалечават една от друга, да се движат настрани или да бъдат една под друга.

Например, Марианската падина се намира там, където Филипинската плоча среща Тихоокеанската плоча, като последната е под първата. Това се случва в най-дълбоката част на океанското дъно, което прави изкопа толкова дълбок.

Най-ниската точка на изкопа, известна на учените, се намира на 10 944 метра под морското равнище.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

здраве, жена, храна

7 признака, че се храните наистина здравословно

„Моят полицай“ – когато си между любовта и желанието