in

9 любопитни факта за хаштаг, които не знаете

хаштаг

Хаштагът се превърна в истински феномен за маркиране в интернет в повечето социални медийни платформи. Но откъде идва този символ и как става толкова популярен? Вижте 9 любопитни факта за него, които вероятно не знаете:

1. Хаштагът е използван за първи път онлайн на 23 август 2007 г.

За да следи разговорите в Twitter Крис Месина предлага да се използва хаштаг. Неговата идея тогава не среща одобрение и е забравена. Месина обаче решава да го използва въпреки това, за да види дали може да се превърне в тенденция. В крайна сметка Twitter му обръща необходимото внимание и той започва да се използва широко. Първият хаштаг на Месина бил #barcamp.

2. Хаштагът се използва и за означаване на число или паунд

Хаштаг се свързва със знака на паунда в САЩ. В края на 1800-те в ръководството на пишещата машина „Blickensderfer model 5“ се казва, че символът „#“ може да се използва за паунд. Също така било обяснено, че ако симовлът „#“ се сложи пред дума, това се отнася за число, но ако е поставен след нея – тегло на паунд (kg в Ib).

3. Хаштаг не може да се патентова

Много хора се чудели защо Месина не патентова символа „#“, тъй като това може да го направи милионер. Отговорът е, че това не е възможно. Може да се патентова само дизайн, изобретение, процес или машина. Хаштаг не попада в никакви квалифициращи категории.

4. Функцията „хаштаг“ е въведена през 2010 г.

Twitter започва да използва хаштаг покрай Световното първенство по футбол през 2010 г. в Южна Африка. Функцията обаче спира да се използва след края на първенството. През 2014 г. Twitter въвежда отново хаштаговете за Световното първенство в Бразилия. Функцията позволява на потребителите да туитват трибуквен код на някоя от държавите с хаштаг, който излиза като знамето на съответната държава.

5. Хаштаговете вече са толкова популярни, че дори се появяват в нашата храна

През 2014 г. Bird’s Eye създава чипс с името „маштаг“. Това е актуализация на популярните им усмихнати емоджита, които имаха за цел да привлекат младите потребители на социалните мрежи. Хрупкавото картофено изкушение включва и други символи, свързани със социалните мрежи.

6. Хаштаг присъства в речника на Оксфорд

През юни 2014 г. думата хаштаг бе добавена в речника на Оксфорд със следното описание: „Дума или фраза със символа # пред нея, използвана в уебсайтове и приложения на социални медии, може да се използва за търсене на всички публикации с тази дума“.

7. #TheDress се превръща във феномен през 2015 г.

На 26 февруари 2015 г. Кейтлин Макнийл публикува снимка на рокля в своя Tumblr с въпрос дали роклята е синя и черна или бяла и златиста след спор на сватбата на нейния приятел. За една нощ публикацията става сензация и получава около 14 000 гледания за секунда. Дискусията започва да се появява и в други социални мрежи като Twitter, където хората използват хаштагове при публикацията – #thedress, #blueandblack, #whiteandgold, за да кажат какъв цвят според тях е роклята.

8. #TwitterBestFandom бе туитнат 60 055 339 пъти за 24 часа

През март 2019 г. #TwitterBestFandom счупи всички рекорди за най-използван хаштаг в рамките на 24 часа. Той е използван от хората, за да гласуват за 14-те годишни награди Soompi, които отличават най-добрите в корейската телевизия, музика и развлечения.

9. Най-използваният хаштаг в Instagram през 2021 г. е #love

2021 беше годината, в която започнахме да се връщаме към нормалния си начин на живот. Най-използваният хаштаг е #love, с който потребителите са изразявали любовта си към приятели, семейство, колеги, брандове, индустрии и всичко, което ги вълнува и харесват.

  • Често ли използвате символа „#“ в социалните мрежи?

    Hashtag signs
    • Да, постоянно
    • Само понякога
    • Не го използвам

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

работа

Как да намерите перфектната работа?

Този тест не е за всеки. Проверете знанията си по география