in

Как да намерите перфектната работа?

работа

Искате нови предизвикателства и сте готови да смените настоящата си работа? Подходящият момент за търсене винаги е „сега“, казват HR експертите. Компаниите целогодишно набират нови кадри и никога не знаете кога ще се отвори точната позиция за вас. Ако се чудите откъде да започнете търсенето, хвърлете по едно око на нашите съвети:

Направете автобиографията си перфектна

Винаги преди да се впуснете в търсене на нова работа, първо се уверете, че вашата автобиография е изпипана до най-малкия детайл. В нея е хубаво да включите ключови думи, специфични за индустрията или сферата, в която кандидатствате. Не пропускайте нито едно от положителните си качества, предишен опит в съответната сфера и умения, които владеете. Автобиографията е единственият критерий, който виждат HR-ите преди да ви поканят на интервю и тя трябва да бъде перфектна.

След като сте сигурни, че св-то ви е готово, изберете платформата, в която ще търсите работа. През последните години социалната мрежа LinkedIn се превърна в едно от най-предпочитаните места за търсене на работа. Ако се спрете на нея, трябва да обърнете по-сериозно внимание на профила си, който в LinkedIn наподобява автобиография. Хубаво е там да споделяте и различни публикации, свързани със сферата на вашата дейност. Това прави хубаво впечатление на работодателите. Вижте как да привличате работодатели с профила си в LinkedIn.

В платформите за търсене на работа е желателно да преглеждате на няколко дни новите обяви и да кандидатствате по тези, които смятате, че отговарят на вашите изисквания. Не забравяйте да споделите и на вашите приятели, че търсите работа. Всеки от тях има познати на познати, които търсят подходящи кадри за бизнеса си, а те обичат кандидати с добри препоръки.

Оставете идеалната работа да ви намери

Най-доброто време за кандидатстване по дадена обява е в рамките на първите 48 часа, след като обявата е публикувана. Да бъдете част от първите кандидати, понякога е от решаващо значение, тъй като именно те задават критериите и летвата за бъдещите кандидати.

Ако мечтаете да работите в точно определена компания, но там няма обявени свободни позиции, това не трябва да ви отчайва. Изпратете автобиографията си до Човешки ресурси в съответната компания с молба да ви потърсят ако се отвори подходяща позиция. Доста често HR-ите си пазят такива писма в резерв и когато се отвори позиция, се обръщат към тези кандидати.

Ако в предишната си работа сте работили с някои компании и ви познават добре, няма нищо лошо да се обърнете към тях. Има голяма вероятност вашата кандидатура да бъде одобрена, тъй като все пак вече имат опит да работят с вас.

Отговаряйте бързо

Пазарът на труда се променя постоянно и нови работни места се отварят всеки ден. Когато търсите активно работа, е желателно да следите ежедневно какво се случва, тъй като така се увеличават шансовете да намерите перфектната за вас работа. Няколко минути на ден са достатъчни, за да бъдете в течение с новите позиции, а това може да се окаже решаващо за бъдещето ви.

Може да си изградите стратегия, която да следвате. И за всеки случай бъдете готови с мотивационно писмо, което да адаптирате към съответната позиция.

Когато даден работодател се свърже с вас, било то в LinkedIn, по имейл или телефон, е хубаво да реагирате колкото е възможно по-бързо. Както вече казахме, да бъдете сред първите кандидати е изключително важно.

Ако изпращате св-то си по имейл е важно да структурирате съобщението добре. Първо поздравете, представете се, кажете за коя позиция кандидатствате и защо вие заслужавате тази позиция. Не забравяйте да завършите писмото с пожелания за притен ден и да напомните, че автобиографията ви е в прикачен файл, както и контактите ви. Имейлът не трябва да бъде прекалено дълъг – опитайте да се съберете в не повече от осем реда.

Loading

  • Беше ли полезна тази статия за вас?

    Looking for a job.
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Грим

Полезни трикове и съвети за безупречен грим

хаштаг

9 любопитни факта за хаштаг, които не знаете