in

9 любопитни факта за Труман Капоти

капоти
Снимка: Уикипедия

Американският автор, сценарист и драматург Труман Капоти, отговорен за произведения като „Закуска в Тифани“ и „Хладнокръвно“, оставя след себе си голямо и разнообразно наследство. Той е роден на 30 септември 1924 г. и напуска този свят само на 59 години на 25 август 1984 г. Вижте 10 любопитни факта за него, които вероятно не знаете:

1. Капоти не е истинското му име

Той е роден като Труман Стрекфус Персонс. Капоти идва от втория му баща Джоузеф Капоти, заможен кубински бизнесмен, за когото майка му се омъжва през 1933 г. Две години по-късно неговото име е променено на Труман Гарсия Капоти.

2. Той се научава сам да пише и чете

Трумна бил самотно дете. Родителите му се развеждат когато е на 4 години и той прекарва детството си в местене от едни роднини при други. Още преди да влезе в училище, Капоти използва своята самота, за да се учи да чете и пише. На 11 години започва да пише първите си разкази.

3. Той не е посещавал колеж

Труман имал разнообразно образование. След като се премества в Ню Йорк с майка си, той посещава редица високопоставени институции – училището „Тринити“, военната академия „Сейнт Джоузеф“, гимназията „Гринуич“ и училището „Франклин“, но така и не се записва да учи в колеж.

4. На 17 години започва да пише за „The New Yorker“

След като завършва гимназиалното си образование, Капоти започва да пише за американското списание „Ню Йоркър“. В този период той мечтаел да стане журналист.

5. Капоти публикува първия си роман на 24 години

Труман Капоти написва своя първи роман „Други гласове“ на 24-годшна възраст. Сюжетът на тази книга и на следващата му „Арфата на тревите“ разказват за живота на децата на Юга в САЩ. И двете книги имат голям успех.

6. Капоти е нает от Rolling Stone да отразява тяхно турне

През 1972 г. списанието наема Труман като кореспондент, за да отрази тяхно турне. Той обаче не завършва статията и по-късно споделя, че не е имал вдъхновение да пише за това, тъй като не го интересува творчески, но му е харесало като преживяване.

7. „Хладнокръвно“ е базиран на действителни събития

На 35 години Капоти е силно впечатлен от нашумяло убийство на фермерското семейство Клътър в Гардън Сити, Канзас. Той отразява разследването за списание Ню Йоркър в сътрудничество с Харпър Ли и отблизо проследява ареста, процеса, присъдата и обесването на престъпниците. Извършителите са екзекутирани през 1965 г., а година по-късно излиза романа „Хладнокръвно“.

8. Хомосексуалната му ориентация е чест мотив в творбите му

Труман е харесвал мъже и често този мотив е част от творбите му.

9. Той оставя след себе си два недовършени романа

Авторът започва работа по своите „Отговорени молитви“ през 1966 г.  и години наред книгата виси над главата му, но така и не я довършва, въпреки че има подписан договор за нея. Около 40-те години на миналия век Капоти започва да пише за любовна история между богата млада дама и служител на паркинг. Това щеше да е първият му роман, но той изхвурля целия ръкопис. Той е открит и Summer Crossing го публикува през 2005 г.

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

сини очи

Защо сините очи са толкова необикновени

вреда

„Фатален жребий“ – защо увредените хора са опасни