in

ЕхаЕха

Защо сините очи са толкова необикновени

сини очи

Синеоките хора винаги са се приемали по-различно в обществото. Рядко има мъже или жени, които могат да им устоят. Те са главно действащо лице в много песни и поетични произведения и това не е случайно. Красотата им е огромна. Но какво не знаем за тях? С какво могат да ни изненадат тези редки очи?

Научни изследвания показват, че синеоките имат един общ прародител. Учените са проследили генетична мутация, която се е случила преди 6000 -10 000 години и е причина за специфичния цвят на очите на около 10% от хората на планетата – този на небето и на водата.

Каква е генетичната мутация?

Първоначално всички сме имали кафяви очи, но генетичната мутация, засягаща гена OCA2 в нашите хромозоми, е довела до създаването на „превключвател“, който понякога буквално изключва възможността да се произвеждат кафяви очи. Генът OCA2 кодира така наречения P протеин, който участва в производството на меланин, пигментът, който придава цвят на косата, очите и кожата.

„Превключвателят“, който се намира в съседен ген на OCA2, обаче не изключва напълно гена, а ограничава действието му като намалява производството на меланин в ириса – „разрежда“ кафявите очи до сини. Така влиянието на превключвателя върху OCA2 е много специфично. Ако генът OCA2 е напълно унищожен или изключен, хората нямаше да имат меланин в своите коси, очи или цвят на кожата – състояние, известно като албинизъм.

Ограничени генетични вариации

Разликата в цвета на очите от кафяво до зелено може да се обясни с количеството меланин в ириса, но синеоките индивиди имат много малка степен на вариации на количеството меланин в очите. От това можем да заключим, че всички синеоки хора са свързани с един и същ прародител. Всички те са наследили един и същ ключ на точното място в ДНК-то си. За разлика от тях индивидите с кафяви очи имат значителни индивидуални вариации в областта на тяхната ДНК, която контролира производството на меланин.

Природата разбърква нашите гени

Мутацията на кафявите очи до сини не представлява нито положителна, нито отрицателна мутация. Това е една от няколкото мутации като цвят на косата, плешивост, лунички и петна за красота, които нито увеличават, нито намаляват шанса на човека да оцелее. Както казват учените, това просто показва, че природата постоянно разбърква човешкия геном, създавайки генетичен коктейл от човешки хромозоми и изпробвайки различни промени.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Седемнайсет

„Седемнайсет“ – пристрастяващ, напрегнат и безмилостен 

капоти

9 любопитни факта за Труман Капоти