in

9 книги, които според Илон Мъск ще променят живота ви

Илон Мъск
Снимка: Instagram

Най-богатият човек в света и основател на Tesla, Space X и други технологични компании, променящи представата ни за света, Илон Мъск много обича да чете книги. Когато не строи ракети, не пробива тунели под Лос Анджелис или изпраща коли в Космоса, той чете. Неведнъж Мъск е признавал, че именно книгите са му помогнали да постигне всичко това. Вижте 9-те книги, които според него ще променят живота ви и всеки човек трябва да прочете:

„Стив Джобс“ (Steve Jobs) от Уолтър Айзъксън

Точно като Джобс, Мъск сам проправя собствения си път в технологичната индустрия. Тази книга описва дръзкия, приключенски живот на иновативния предприемач и ексцентричен основател на Apple. Айзъксън разказва за най-ранните преживявания на Стив Джобс до неговия връх като световна технологична икона.

„Съвместим с хора“ (Human Compatible) от Стюарт Ръсел

Книгата разказва за това как създаването на изкуствен интелект може да бъде последният акт на човечеството, тема, по която Мъск често говори. Стюарт Ръсел предвижда потенциална катастрофа, към която обществото се насочва и дава съвети какво да се направи, за да се избегне подобен сценарий.

„Нула към едно“ (Zero to One) от Питър Тийл с Блейк Мастърс

„Питър Тийл е изградил множество пробивни компании и тази книга показва как“, пише Мъск в свой пост в Twitter. „Zero to One“ показва как компаниите могат по-добре да предскажат бъдещето и да предприемат съответните действия, за да гарантират успешния си старт. Авторът прави изводите на база собствения си опит.

„Търговци на съмнения“ (Merchants of Doubt) от Наоми Орескес и Ерик М. Конуей

Книгата разглжеда някои от най-важните научни дебати в света, свързани с околната среда, тютюнопушенето и ядрените оръжия. В нея ще прочетете как шепа силно влиятелни учени представят тези проблеми, за да подпомагат нечии корпоративни и индустриални интереси.

Life 3.0 от Макс Тегмарк

Мъск истински се интересува от развитието и бъдещето на изкуствения интелект. В тази книга професорът от Масачузетския технологичен институт Макс Тегмарк пише за поддържането на изкуствения интелект и ползите за човечеството. Това е една от малкото книги, която Мъкс препоръчва като четиво, което разглежда възможността той да бъде използван за добро.

„Голямата картина“ (The Big Picture) от Шон М. Карол

Илон Мъск има особен интерес към бъдещето и произхода на човечеството, както и превръщането на живота в мултипланетен. Тази книга дава амбициозен поглед към света , какъвто го познаваме, и за това как можем да използваме научното мислене, за да осмислим по-голямата част от него. Проницателно изследване за произхода на живота, съзнанието и самата вселена. „Голямата картина“ дава на читателите дедуктивен начин да разгледат най-предизвикателните въпроси, които физиката, биологията и философията могат да предложат.

„Лъжа“ (Lying) от Сам Харис

Книгата обяснява защо да лъжеш е толкова опасно. Това включва всички лъжи – от малките, които хората казват ежедневно, до масовите лъжи, които понякога се казват на световната сцена.

„Свръхинтелигентност“ (Superintelligence) от Ник Бостром

Най-богатият предприемач Илон Мъск многократно е предупреждавал за опасностите от непроверения изкуствен интелект. През 2014 г. той пише в свой пост в Twitter: „Трябва да бъдем много внимателни с AI“, като подчертава, че той „потенциално е по-опасен от ядреното оръжие“. За да разберете всички тези рискове, Мъск препоръчва тази книга, която прави дръзко разследване какво би се случило ако компютърната интелигентност надмине човешкия интелект.

„Богатството на народите“ (The Wealth of Nations) от Адам Смит

„Богатството на нациите“ е книга, написана на база дълбоко изучаване на икономиката. Тя изследва как нациите стават богати. Адам Смит защитава тезата, че хората трябва да преследват свободно личния си интерес на свободен пазар, без правителствено регулиране. Така според него нациите ще просперират.

Прочетете още:

10 любопитни факта за Илон Мъск, които може би не знаете

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Доменико Долче и Стефано Габана – визионерите в модния свят

Мишел Пфайфър

Мишел Пфайфър неостаряваща на 64