in

ЕхаЕха

9 известни исторически факта, които всъщност не са се случили

факти

Можете ли да повярвате, че някои събития, които сме приели като исторически факти, всъщност не са се случвали никога. Вижте 9 момента в историята, които или са напълно неверни, или добре украсени:

1. Нерон не е свирил на цигулка, докато Рим гори

Римският император Нерон със сигурност не е безгрешен, но определено не са верни твърденията, че е свирил на цигулката си докато градът е горял. Когато започва пожарът, той дори не е бил в Рим, а в Антиум, който се намира на 30 мили извън града. Също така не е имало такова нещо като цигулка в древен Рим.

2. Плъховете не са разпространили Черната смърт

Последните проучвания на учени от университета в Осло установяват, че всъщност плъховете може да не са виновни за опустошителната чума, която унищожава 1/3 от населението на Европа от XIV век. Учените оценили потенциалните начини за предаване на смъртоносната пандемия и открили, че паразитите, предаващи болестта, са много по-склонни да идват от хора, отколкото от плъхове. Моделът, показващ разпространението на болестта, от човешки бълхи и въшки, отговорил много по-точно от модела, включващ плъхове, които носят паразити.

3. „Нина“, „Пинта“ и „Санта Мария“ не са имената на корабите на Христофор Колумб

Когато става въпрос за Колумб, единственият неоспорим и верен факт е, че той е плавал през 1942 г. Според history.com истинското име на кораба „Нина“ най-вероятно е „Санта Клара“, докато истинското име на „Пинта“ е неизвестно. През 15-ти век повечето ветроходни кораби са кръстени на светци, така че докато Санта Мария вероятно е истинското име, Ниня и Пинта са просто случайни моряшки прякори.

Също така Христофор Колумб не е открил Америка – хората вече са живеели на континента от хиляди години. Колумб не е и първият европейски изследовател, достигнал бреговете на Северна Америка. Екипаж от викинги плава около Канада около 1000 г. сл. Хр.

4. Мартин Лутер не е заковал своите 95 тези на вратата на църквата

Революционният монах Мартин Лутер и неговият списък с оплаквания към католическата църква са влезли в историята като катализатор на протестантската реформация. Въпреки че 95-те тези бяха реални и оказаха голямо влияние върху възприятията на хората за Католическата църква, събитията не са се развиха така, както сме ги учили. Няма исторически доказателства, че Лутер е закачил 95 тези на вратата на църквата, и че никога не е възнамерявал да започне революция в църквата. Лутер бил предан католик и искал единствено духовенството да признае своята корупция.

5. Никога ябълка не е падала върху главата на Исак Нютон

Историята, че известният учен Исак Нютон е имал прозрение за гравитацията, след като бил ударен по главата от ябълка, не е вярна. За първи път тя се появява в биографията на Нютон, написана от неговия приятел Уилям Стъкли през 1792 г. Според неговия разказ „идеята за гравитацията дойде в ума му…. по повод падането на ябълка, докато седеше в съзерцателно настроение.“ Историците смятат, че той може да е видял падаща ябълка и да е започнал да размишлява защо е станало така, но никъде в записи за живота на Нютон не се казва, че го е ударила по главата.

6. Вещици не са били изгаряни на клада в Салем

Нито една обвиняема вещица не е изгаряна през XVII век на клада в Салем. Всички обвинени в практикуване на магьосничество в колониалния град Масачузетс били обесени. В периода XV – XVIII век в цяла Западна Европа бушувала истерия против вещиците и много от тях били изгаряни на клада, но това не се е случвало в Салем.

7. Бен Франклин не е открил електричеството

Прочутият експеримент на Бен Франклин с ключ и хвърчило, не е бил съвсем революционно начинание. По това време учените вече са били добре запознати с електричеството, но той е първият, който предлага подобна хипотеза. Франклин успял да изпрати хвърчилото във въздуха, но никога не казва, че сам го е извършил.

8. Мария Антоанета никога не е казала „оставете ги да ядат торта“

Френската кралица никога не е казвала подобно нещо. Този цитат „Нека ядат торта“ – „Qu’ils mangent de la brioche“ на френски – се появява за първи път в автобиографичен разказ от 1767 г. на философа Жан-Жак Русо, който приписва цитата на „велика принцеса“. Като се има предвид, че по това време Мария Антоанета била младо момиче, определено не е имал предвид нея.

9. Винсент ван Гог не си е отрязал ухото

Талантливият художник отрязва само долната част на лявото си ухо и никой не знае каква е причината, която го е подтикнала да направи подобно нещо. По това време той страдал от тежка депресия. Според някои историци това се случва след кавга с художника Пол Гоген. Според други, Ван Гог прави това, след като разбира, че брат му Пол Гоген, който бил основен източник на финансова и емоционална подкрепа за него, е сгоден. Каквато и да е причината обаче, той не е отрязал цялото си ухо, а много малка част от него.

Прочетете още:

10 интересни факта за Исак Нютон

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

балони

Колко балона са необходими, за да полети човек

Планиране сватба

13 важни стъпки в организацията на сватба