in

ЕхаЕха

9 известни исторически факта, които всъщност не са се случили

факти

Можете ли да повярвате, че някои събития, които сме приели като исторически факти, всъщност не са се случвали никога. Вижте 9 момента в историята, които или са напълно неверни, или добре украсени:

1. Нерон не е свирил на цигулка, докато Рим гори

Римският император Нерон със сигурност не е безгрешен, но определено не са верни твърденията, че е свирил на цигулката си докато градът е горял. Когато започва пожарът, той дори не е бил в Рим, а в Антиум, който се намира на 30 мили извън града. Също така не е имало такова нещо като цигулка в древен Рим.

2. Плъховете не са разпространили Черната смърт

Последните проучвания на учени от университета в Осло установяват, че всъщност плъховете може да не са виновни за опустошителната чума, която унищожава 1/3 от населението на Европа от XIV век. Учените оценили потенциалните начини за предаване на смъртоносната пандемия и открили, че паразитите, предаващи болестта, са много по-склонни да идват от хора, отколкото от плъхове. Моделът, показващ разпространението на болестта, от човешки бълхи и въшки, отговорил много по-точно от модела, включващ плъхове, които носят паразити.

3. „Нина“, „Пинта“ и „Санта Мария“ не са имената на корабите на Христофор Колумб

Когато става въпрос за Колумб, единственият неоспорим и верен факт е, че той е плавал през 1942 г. Според history.com истинското име на кораба „Нина“ най-вероятно е „Санта Клара“, докато истинското име на „Пинта“ е неизвестно. През 15-ти век повечето ветроходни кораби са кръстени на светци, така че докато Санта Мария вероятно е истинското име, Ниня и Пинта са просто случайни моряшки прякори.

Също така Христофор Колумб не е открил Америка – хората вече са живеели на континента от хиляди години. Колумб не е и първият европейски изследовател, достигнал бреговете на Северна Америка. Екипаж от викинги плава около Канада около 1000 г. сл. Хр.

4. Мартин Лутер не е заковал своите 95 тези на вратата на църквата

Революционният монах Мартин Лутер и неговият списък с оплаквания към католическата църква са влезли в историята като катализатор на протестантската реформация. Въпреки че 95-те тези бяха реални и оказаха голямо влияние върху възприятията на хората за Католическата църква, събитията не са се развиха така, както сме ги учили. Няма исторически доказателства, че Лутер е закачил 95 тези на вратата на църквата, и че никога не е възнамерявал да започне революция в църквата. Лутер бил предан католик и искал единствено духовенството да признае своята корупция.

5. Никога ябълка не е падала върху главата на Исак Нютон

Историята, че известният учен Исак Нютон е имал прозрение за гравитацията, след като бил ударен по главата от ябълка, не е вярна. За първи път тя се появява в биографията на Нютон, написана от неговия приятел Уилям Стъкли през 1792 г. Според неговия разказ „идеята за гравитацията дойде в ума му…. по повод падането на ябълка, докато седеше в съзерцателно настроение.“ Историците смятат, че той може да е видял падаща ябълка и да е започнал да размишлява защо е станало така, но никъде в записи за живота на Нютон не се казва, че го е ударила по главата.

6. Вещици не са били изгаряни на клада в Салем

Нито една обвиняема вещица не е изгаряна през XVII век на клада в Салем. Всички обвинени в практикуване на магьосничество в колониалния град Масачузетс били обесени. В периода XV – XVIII век в цяла Западна Европа бушувала истерия против вещиците и много от тях били изгаряни на клада, но това не се е случвало в Салем.

7. Бен Франклин не е открил електричеството

Прочутият експеримент на Бен Франклин с ключ и хвърчило, не е бил съвсем революционно начинание. По това време учените вече са били добре запознати с електричеството, но той е първият, който предлага подобна хипотеза. Франклин успял да изпрати хвърчилото във въздуха, но никога не казва, че сам го е извършил.

8. Мария Антоанета никога не е казала „оставете ги да ядат торта“

Френската кралица никога не е казвала подобно нещо. Този цитат „Нека ядат торта“ – „Qu’ils mangent de la brioche“ на френски – се появява за първи път в автобиографичен разказ от 1767 г. на философа Жан-Жак Русо, който приписва цитата на „велика принцеса“. Като се има предвид, че по това време Мария Антоанета била младо момиче, определено не е имал предвид нея.

9. Винсент ван Гог не си е отрязал ухото

Талантливият художник отрязва само долната част на лявото си ухо и никой не знае каква е причината, която го е подтикнала да направи подобно нещо. По това време той страдал от тежка депресия. Според някои историци това се случва след кавга с художника Пол Гоген. Според други, Ван Гог прави това, след като разбира, че брат му Пол Гоген, който бил основен източник на финансова и емоционална подкрепа за него, е сгоден. Каквато и да е причината обаче, той не е отрязал цялото си ухо, а много малка част от него.

Прочетете още:

10 интересни факта за Исак Нютон

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

балони

Колко балона са необходими, за да полети човек

Планиране сватба

13 важни стъпки в организацията на сватба