in

8 грешки, които жените правят, когато искат повишение

интервю

Като цяло жените са по-малко склонни да поискат повишение, отколкото мъжете. Причините за това са много. Някои от тях смятат, че трябва да бъдат доволни, че имат работа; други не искат да изглеждат алчни; трети не смятат, че работодателят има достатъчно пари и т.н.

Но как може да се преборите за парите, които смятате, че заслужавате? Независимо дали сте в настоящата си роля от няколко години или от няколко месеца, изграждането на увереност е от съществено значение за кариерното ви развитие. Отстояването на вашите умения показва на работодателя ви, че сте уверени в таланта си и сте готови да работите упорито, за да постигнете успех.

Избягвайте тези грешки, които според кариерните експерти жените често допускат, когато искат повишение:

Грешка 1: Не се обосновавате достатъчно добре

Когато смятате, че заслужавате по-добро възнаграждение, защото сте поели двойно повече работа или сте работили неуморно извън работно време по даден проект, трябва да обмислите добре дискусията, която ще проведете с шефа си, за да имате убедителен аргумент защо заслужавате увеличение. Не може да кажете просто: „Мисля, че заслужавам повече и трябва да получавам по-висока заплата“. Трябва да имате достатъчно имформация, която да подкрепи вашето искане. Ако можете да докажете с цифри постигнатите от вас резултати – още по-добре.

Грешка 2: Притеснявате се прекалено много

Ако безпокойството ви обземе по време на разговора и смелостта ви се изпари, рискувате да бъдете достатъчно убедителни в думите си. Мъжете искат повишение без извинение, и жените трябва да правят същото. Всъщност няма какво да загубите от подобен разговор. Вие просто показвате, че искате да останете и да работите в компания, която цени усилията ви.

Грешка 3: Извинявате се, докато водите разговора

Не се извинявайте по време на този разговор и не обяснявайте, че разбирате, ако компанията не може да си позволи да ви даде повече пари. Това е бизнес сделка – вие се трудите, а те ви плащат за това. Никой не работи безплатно, нито работодателят ви трябва да очаква това от вас. Проведете този разговор уверено.

Грешка 4: Не споделяте с никого

Да споделите с колега и да чуете още едно мнение по въпроса няма да ви навреди. Това може да ви помогне да добиете по-реална представа за ситуацията, както и срещу какво се изправяте в предстоящия разговор. Дори да се чувствате неудобно да говорите с колеги на тази тема, това ще ви бъде от полза.

Грешка 5: Не избирате точния момент за този разговор

Някои компании имат строги политики относно повишенията и графика. Хубаво е да се запознаете с политиката на вашата компания преди да решите да се срещнете с шефа си на четири очи. Понякога дори да имат желание, някои тийм лидери са с вързани ръце заради подобни ограничения и рискувате да останете разочаровани.

Грешка 6: Не заявявате желанието си и в писмена форма

След като проведете подобен разговор, и ако вашият работодател е реагирал добре на желанието ви за увеличение на заплатата, HR експертите съветват да го потвърдите и в писмен вид – чрез имейл или официално писмо. Както знаете, трудно бихте могли да докажете, че подобен разговор на четири очи се е състоял. Никога не е изключено да се смени шефът на компанията или тийм лидерът ви, така че не е лошо да имате черно на бяло разговора за вашето повишение.

Грешка 7: Не правите нищо, ако повишението не дойде

Всяка компания има различен подход при повишенията на служителите. Ако е отминал месец или повече време след проведения разговор и нищо не се е променило, е време да разберете причината. В някои компании подобни решения минават през редица одобрения и това отнема време. Поставете си срок от две седмици, в който ако няма развитие по въпроса, да попитате какво се случва.

Грешка 8: Не търсите нова работа

Когато поискате повишение на заплатата, трябва да бъдете подготвени и за различен изход от ситуацията, като например да смените работното си място. Без значение колко много обичате това, което правите, или колко добре се разбирате с колегите си, ако няма възможност за развитие, това не е добре за вашата кариера. Винаги има място, на което ще оценяват усилията ви повече и няма да бъде необходимо да доказвате постоянно защо заслужавате повече пари.

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Плач

Защо е полезно да плачем?

Gym Lips

„Gym Lips“- лесен трик за по-плътни устни