in

8 грешки, които жените правят, когато искат повишение

интервю

Като цяло жените са по-малко склонни да поискат повишение, отколкото мъжете. Причините за това са много. Някои от тях смятат, че трябва да бъдат доволни, че имат работа; други не искат да изглеждат алчни; трети не смятат, че работодателят има достатъчно пари и т.н.

Но как може да се преборите за парите, които смятате, че заслужавате? Независимо дали сте в настоящата си роля от няколко години или от няколко месеца, изграждането на увереност е от съществено значение за кариерното ви развитие. Отстояването на вашите умения показва на работодателя ви, че сте уверени в таланта си и сте готови да работите упорито, за да постигнете успех.

Избягвайте тези грешки, които според кариерните експерти жените често допускат, когато искат повишение:

Грешка 1: Не се обосновавате достатъчно добре

Когато смятате, че заслужавате по-добро възнаграждение, защото сте поели двойно повече работа или сте работили неуморно извън работно време по даден проект, трябва да обмислите добре дискусията, която ще проведете с шефа си, за да имате убедителен аргумент защо заслужавате увеличение. Не може да кажете просто: „Мисля, че заслужавам повече и трябва да получавам по-висока заплата“. Трябва да имате достатъчно имформация, която да подкрепи вашето искане. Ако можете да докажете с цифри постигнатите от вас резултати – още по-добре.

Грешка 2: Притеснявате се прекалено много

Ако безпокойството ви обземе по време на разговора и смелостта ви се изпари, рискувате да бъдете достатъчно убедителни в думите си. Мъжете искат повишение без извинение, и жените трябва да правят същото. Всъщност няма какво да загубите от подобен разговор. Вие просто показвате, че искате да останете и да работите в компания, която цени усилията ви.

Грешка 3: Извинявате се, докато водите разговора

Не се извинявайте по време на този разговор и не обяснявайте, че разбирате, ако компанията не може да си позволи да ви даде повече пари. Това е бизнес сделка – вие се трудите, а те ви плащат за това. Никой не работи безплатно, нито работодателят ви трябва да очаква това от вас. Проведете този разговор уверено.

Грешка 4: Не споделяте с никого

Да споделите с колега и да чуете още едно мнение по въпроса няма да ви навреди. Това може да ви помогне да добиете по-реална представа за ситуацията, както и срещу какво се изправяте в предстоящия разговор. Дори да се чувствате неудобно да говорите с колеги на тази тема, това ще ви бъде от полза.

Грешка 5: Не избирате точния момент за този разговор

Някои компании имат строги политики относно повишенията и графика. Хубаво е да се запознаете с политиката на вашата компания преди да решите да се срещнете с шефа си на четири очи. Понякога дори да имат желание, някои тийм лидери са с вързани ръце заради подобни ограничения и рискувате да останете разочаровани.

Грешка 6: Не заявявате желанието си и в писмена форма

След като проведете подобен разговор, и ако вашият работодател е реагирал добре на желанието ви за увеличение на заплатата, HR експертите съветват да го потвърдите и в писмен вид – чрез имейл или официално писмо. Както знаете, трудно бихте могли да докажете, че подобен разговор на четири очи се е състоял. Никога не е изключено да се смени шефът на компанията или тийм лидерът ви, така че не е лошо да имате черно на бяло разговора за вашето повишение.

Грешка 7: Не правите нищо, ако повишението не дойде

Всяка компания има различен подход при повишенията на служителите. Ако е отминал месец или повече време след проведения разговор и нищо не се е променило, е време да разберете причината. В някои компании подобни решения минават през редица одобрения и това отнема време. Поставете си срок от две седмици, в който ако няма развитие по въпроса, да попитате какво се случва.

Грешка 8: Не търсите нова работа

Когато поискате повишение на заплатата, трябва да бъдете подготвени и за различен изход от ситуацията, като например да смените работното си място. Без значение колко много обичате това, което правите, или колко добре се разбирате с колегите си, ако няма възможност за развитие, това не е добре за вашата кариера. Винаги има място, на което ще оценяват усилията ви повече и няма да бъде необходимо да доказвате постоянно защо заслужавате повече пари.

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Плач

Защо е полезно да плачем?

Gym Lips

„Gym Lips“- лесен трик за по-плътни устни