in

Защо е полезно да плачем?

Плач

Трогателни филми, стрес на работното място, вълнуващи новини- има толкова много неща, които могат да ни разплачат.

Повечето хора се опитват да потискат емоциите си и да не позволяват на сълзите да потичат, но всъщност е доста полезно да плачем.

Ето как се отразява плачът на ума и тялото ни и защо не е добре да го потискате:

1. Намалява стреса

Плач

Хората са единствените същества, които плачат, заради емоциите си, но учените все още не са установили как физическият акт на потичане на сълзи от очите е свързан с чувствата.

Ако си поплачете добре, след това ще ви „олекне“ и ще се чувствате много по-малко стресирани. Всъщност плачът възниква, когато тялото минава от режим на „борба“ към спокойно състояние. Вероятно сте забелязали, че повечето хора започват да плачат, след като ситуацията, породила тези емоции, е отминала.

2. Подобрява настроението

Настроение

Както вече споменахме, плачът намалява стреса, така че е съвсем логично след това човек да се чувства много по-добре. Според проучванията обаче, настроението ви след като сте плакали, зависи от това как са реагирали околните.

Ако хората подходят с разбиране и съчувствие, настроението ви ще бъде доста по-добро. За разлика от това, ако ви се присмиват или самите вие се чувствате неудобно от това, че плачете, в крайна сметка няма да бъдете в по-добро настроение.

3. Плачът подобрява комуникацията

Бебе

Плачът при хората първоначално се е развил като начин бебето да привлече вниманието на майка си. Именно поради тази причина, плачът може да се определи като метод за комуникация.

Обикновено посланието, което предаваме, когато плачем, е „Безпомощен съм. Имам нужда от теб.“ Това важи както за бебетата, така и за възрастните хора.

4. Укрепва връзките

Плач

Когато някой се чувства достатъчно спокоен, за да плаче пред друг човек, показва, че му вярва и че е привързан към него. Колкото и странно да звучи, да плачете пред половинката си може да бъде много полезно за връзката.

5. Може да ни помогне да постигнем това, което искаме

Полиция

Независимо дали го правим умишлено или не, нашият плач може да неутрализира гнева у околните и да ни помогне да постигнем това, което искаме. Когато го правим умишлено, не е особено достойно, но все пак е някакъв вариант за ситуациите, в които сме в безизходица.

6. Помага на тялото да се отърве от токсините

Плач

Биохимикът Уилям Фрей провежда някои изследвания в края на 70-те и началото на 80-те години на миналия век и стига до извода, че тялото се прочиства от токсините чрез сълзите.

Фрей доказва също, че химичният състав на сълзите е различен, когато са породени от емоции и когато са в резултат на външни дразнители (рязане на лук, силен вятър и т.н.)

7. Почистват очите ни

Око

Има предположения, че сълзите помагат за унищожаване на бактериите. Въпреки че това не е доказано, едно е сигурно- сълзите почистват очите ни. Функцията на сълзите е точно такава- да поддържат очите влажни и да премахват различни прашинки и замърсявания, които попадат в окото.

8. Когато плачем от щастие, тялото се отпуска

Булка сълзи

Плачът е свързан със силна физиологична възбуда, която може да бъде свързана както с положителни, така и с отрицателни емоции. Появява се точно след пика на емоционалното преживяване, когато индивидът започва да изпитва освобождаване на тази емоция. След това обаче тялото е много по-отпуснато и имаме усещане за спокойствие.

Loading

  • Колко често плачете?

    Плач
    • Непрекъснато, всичко може да ме разплаче
    • Никога
    • Плача сравнително рядко

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

„Лятото на тайните“ – някои тайни е по-добре да бъдат разкрити

интервю

8 грешки, които жените правят, когато искат повишение