in

7 от любимите книги на Илон Мъск

На въпроса как се е научил да строи ракети, Мъск отговаря „Чета книги.“

Илон Мъск е един от най-богатите хора в света. Той е инженер, изобретател, бизнес магнат, инвеститор и милиардер. Илон Мъск е роден в ЮАР, а на 17-годишна възраст се мести в Канада. Учи в различни учебни заведения, заминава за Калифорния, за да учи докторска степен, но скоро след това напуска университета, за да преследва амбициите си в областта на интернет, възобновяемата енергия и космоса.

Илон Мъск е брилянтният ум, който стои зад Tesla, SpaceX и други.

Мъск е един от примерите, че всичко е възможно и човек трябва да има големи мечти.

Четенето оформя характера, помага при различни житейски кризи, подхранва интелекта и е основна част от живота на всеки успешен човек. Можеш да разбереш много за един човек само по книгите, които обича да чете.

Вероятно се чудите кои са книгите, оформили великия ум на Мъск?

1. „Фондация“ от Айзък Азимов 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Farha (@life_frha)

Тази книга представлява сборник от 5 разказа, които заедно оформят цялостен сюжет. Тази поредица е едно от най-влиятелните произведения в историята на научната фантастика. Това е роман за най-доброто и най-лошото, което се крие в човечеството и е смесица от спиращи дъха действия и смели идеи. Мъск твърди, че тази книга му е послужила като вдъхновение.

2. „Луната е наставница сурова“ от Робърт Хайнлайн

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kadzait Actual (@kadzait_actual)

Робърт Хайнлайн е един от най-добрите автори на научна фантастика. Робърт Хайнлайн, Айзък Азимов и Артър Кларк са наричани „Голямата тройка“ на научната фантастика. И тримата са сред любимите автори на Мъск.

В тази книга, луната е превърната в затвор, където властите изпращат най-неудобните хора. Поколенията се сменят, но имат нещо общо помежду си- желанието за свобода. Затворниците се опълчват на Земята, като имат на разположение и суперкомпютър. Тази книга е печелила награда „Хюго“ за най-добър роман.

3. „Властелинът на пръстените“ от Дж. Р. Р. Толкин

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jennifer Starr (@jennifer_starr_xoxo)

Британският писател Дж. Р. Р. Толкин се смята за основателя на жанра фентъзи с романа си „Хобит“ и неговото продължение „Властелинът на пръстените“. Въпреки че е писан през далечната 1937 година, „Властелинът на пръстените“ е история, която е любима на много хора и до днес. Мъск не е изключение и „Властелинът на пръстените“ е една от любимите му книги. Героите в книгите, които Мъск чете, винаги имат дълг да спасят света. Това е и общото между „Фондация“ и „Властелинът на пръстените“.

4. „Бенджамин Франклин: Американски живот“ от Уолтър Айзъксън

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BookLab by Bjorn (@booklab_by_bjorn)

Тази книга се различава като стил и жанр от останалите любими книги на Мъск. Това е нехудожествено произведение, създадено от американския историк и журналист Уолтър Айзъксън. Тази книга представлява биографична творба, описваща живота и времето на видния американски държавник Бенджамин Франклин. Мъск се възхищава на житейската история на Франклин, тъй като е започнал от нулата и е бил просто бягащо дете. Вероятно Мъск харесва толкова тази книга, защото историята на Бенджамин Франклин напомня за историята на неговия живот.

5. „От нула до едно. Размисли върху стартъпите или как да изградим бъдещето“ от Питър Тийл 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Bookshala (@thebookshala)

Питър Тийл е английски предприемач, съосновател на PayPal, външен инвеститор във Фейсбук и много други. Той е изградил много успешни кампании и е спечелил много пари, а тази книга обяснява как се е случило това. Тази книга е много подходящо четиво за прохождащи в света на бизнеса, както и за успешни бизнесмени, които просто искат да разширят кръгозора си. Това, че Илон Мъск вече е изключително успешен, не означава, че няма какво да научи от книга за стартъпите.

6. „Пътеводител на галактическия стопаджия“ от Дъглас Адамс 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Charlotte (@charlottetalkingbooks)

„Пътеводител на галактическия стопаджия“ е научно-фантастична комедийна поредица. Всъщност историята не се ограничава само до 5-те книги от поредицата. Адаптациите включват сериал, видеоигра, пиеси и дори комедийно предаване по радиото. Въпреки че сюжетът е един, всички адаптации се различават, защото Адамс пренаписвал значителна част от историята за всяка адаптация. Основната тема на историята е Космоса, вероятно поради тази причина Мъск харесва толкова много тази книга.

7. „Запалване. Неформална история на течните ракетни горива“ от Джон Дрюри Кларк

Снимка: Facebook/A&J DefTek Consultants
Снимка: Facebook/A&J DefTek Consultants

 

Ето че стигнахме и до любимата книга на Мъск, свързана с ракетите. Джон Дрюри Кларк е американски разработчик на ракетно гориво, химик и създател на научна фантастика. Тази книга е за търсенето на ракетно гориво, което е достатъчно надеждно, за да може да се изпрати човек в Космоса. Книгата разказва за търсенето на това гориво, конкуренцията между лабораториите, които работят срещу природните закони и е като поглед зад кулисите на компания, която в крайна сметка изпраща хора на Луната, ракети до планетите и спътници в Космоса.

Това са само малка част от книгите, които по някакъв начин са докоснали гения Илон Мъск. За да бъде един от най-богатите хора в света, изобретил някои от най-великите неща на нашето време, със сигурност Мъск е прочел хиляди книги.

 

 

  • Чели ли сте някоя от тези книги?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Печена паста с бекон, праз лук и сметана

„Пробуждане“ – вълнуващата трилогия за магия и любов от Нора Робъртс