in

ЕхаЕха СмяхСмях

7 любопитни факта за свастиката

свастика
Ancient Roman stone carving detail

Пречупеният кръст е един от най-мразените и противоречиви символи на 20-ти век. Той е свързван с жестокостите, извършени от Хитлер в Третия райх. Символът обаче има и позитивно значение. То се определя от начина, по който е изрисуван – по часовниковата стрелка, обратно на часовниковата срелка, ляво, дясно. Вижте най-любопитните факти за този противоречив знак:

Пречупеният кръст е староиндийски символ

Пречупеният кръст или свастиката, е староиндийски символ на вечното щастие. Той се среща в редица древни култури, а вариантът с обърнати наобратно лъчи (както го приемат нацистите) съществува в средновековните северноевропейски руни.

Обозначаването „свастика“ се променя на „пречупен кръст“ в края на XIX век

Гуидо фон Лист въвежда в края на XIX век свастиката като емблема на новоезическото движение в Германия. Обозначението „свастика“ се променя на „пречупен кръст“, което символизира смяната на християнския кръст с пречупения, или казано с други думи новоезичеството ще победи и измести християнството.

В будизма свастиката е символ на късмет

Свастиката е символ на късмет, изоболие, благоденствие и вечност в будизма. Знакът е пряко свързан с Буда и може да се срещне изобразен върху редица статуи и храмове. Смята се, че свастиката съдържа съзнанието на Буда.

Древните гърци също са използвали свастиката

Свастиката, използвана под името Терактис, от Питагор в древния град Троя преди 4000 години, е била символ, свързващ небето и земята – дясната ръка сочи към небето, а лявата – към земята.

Свастиката е символ на бога на гръмотевиците

Пречупеният кръст е традиционен символ на бога на гръмотевиците и властта на северните народи – скандинавския Тор, старогерманския Донер и балтийския Перкунас.

Хитлер видял за първи път знака на 7 години

Твърди се, че Хитлер вижда за първи път знака на пречупения кръст на 7-годишна възраст, през 1896 г., изобразен на герба на манастирското училище в Ламбах, където бил министрант.

Свастиката е забранена в Германия в края на Втората световна война

В края на Втората световна война използването на този символ е забранено в Германия. Страната се опитва да въведе забраната в целия Европейски съюз

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Moschino

8 невероятни факта за Moschino

Мазни храни

Как да намалите вредните ефекти от мазната храна?