in

7 любопитни факта за криптовалутите

биткойн

Финансовият свят може да бъде доста объркващо място, пълно със странни термини, необичайни форми на валута и безкрайни възможности за търговия. В допълнение към обширните опции за банкиране, плащане и акции, се появиха и нови валути, които имат реална стойност и могат да бъдат обменени в USD, GBP. Най-популярната от тях е биткойн.

Вижте 7 забавни факта за криптовалутите, които вероятно не знаете:

1. Първата търговска транзакция с криптовалута е за пица

Мъж от Флорида плаща 10 000 биткойна за 2 пици на 22 май 2010 г. По това време стойността на биткойна е малко под половин цент. Към днешна дата с 22 000 биткойна този мъж щеше да е милионер, тъй като 10 000 биткойни струват над 190 млн. долара.

2. В обращение има над 12 000 криптовалути

Има над 12 000 цифрови валути в обращение към септември 2022 г., въпреки че не всички от тях са налични на борсите. Налични са много монети и жетони, тъй като създаването и разпространението на нова криптовалута е относително лесно. 20-те най-добри виртуални валути към септември 2022 представляват приблизително 87% от пазарната капитализация на криптовалута.

3. Има максимален брой биткойни

Биткойнът се ограничава до 21 милиона монети. В резултат на това търговците на криптовалута в крайна сметка няма да могат да генерират нови биткойни (копаят). Казват, че копаете биткойни, когато използвате изчислителна мощност, за да помогнете за извършване на транзакции в блокчейна на биткойни.

4. Мъж изхвърля 7500 биткойна на сметище през 2013 г.

През 2013 г. Джеймс Хауелс от Уелс, Обединеното кралство, изхвърля твърд диск, съдържащ 7500 биткойни, на сметище. След като разбира, че стойността на биткойн наскоро е скочила до небето, той се опитва да намери дисковото устройство, убеждавайки местния градски съвет да му позволи да разкопае депото, за да намери твърдия диск. Той им предлага част от приходите в замяна на разрешение да търси в боклука.

5. Някои криптовалути имат приложения, различни от монети

Някои криптовалути имат повече приложения освен сечене на монети. Например, хората могат да използват блокчейн технологията Ethereum не само за обработка на плащания и превод на валута. Основната ѝ технология е нещо повече от средство за размяна – тя се използва за изпълнение на договори за управление на веригите за доставки. Други криптовалути също произвеждат своите монети в мрежата Ethereum.

6. NFT не са валута

Въпреки нарастващата им популярност през 2021 г. и статута им на цифрови активи, NFT не са валута. Те са токени, които хората не използват като форма на плащане. Освен това NFT не могат да бъдат разделени или репликирани. Те са алтернативна инвестиция, която някои хора смятат за цифрови колекционерски предмети и художествени произведения с потенциал за оценка.

7. Криптовалутите са забранени в някои държави

Криптовалутите са незаконни в някои страни. Турция забранява плащанията с криптовалута. В Нигерия е забранен обмен на криптовалута.  Една от най-значимите забрани е забраната на Китай на финансовите институции да предоставят услуги, свързани с транзакции с криптовалута от 2021 г.

Прочетете още:

10 любопитни факта за биткойн

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

чарлз

Крал Чарлз III – грижовен и мил егоист

Косопад

13 храни, които предотвратяват косопад и стимулират растежа на косата