in

Крал Чарлз III – грижовен и мил егоист

чарлз
Снимка: The Royal Family/Facebook

Крал Чарлз III, 62-ият британски монарх поред за последните 1200 години, се възкачи на трона на 8 септември след смъртта на майка си, кралица Елизабет II на церемония в двореца „Сейнт Джеймс“ до Бъкингамския дворец. На 73-годишна възраст той стана най-възрастният човек, поел титлата.

Ранният живот на крал Чарлз III

Роден е на 14 ноември 1948 г. в Бъкингамския дворец с името принц Чарлз Филип Артър Джордж. Той е първото дете на тогавашната принцеса Елизабет и принц Филип и внук на крал Джордж VI. На 6 февруари 1952 г., на 3-годишна възраст, той става пръв наследник, когато майка му се възкачва на трона.

Израснал в изолиран свят, той е мъничък, когато майка му става кралица и връзката, която има с нея, не е толкова силна, колкото би могла да бъде, защото тя имала много задължения, смятат коментатори.

По онова време децата живеят на последния етаж на Бъкингамския дворец, където има крило за детските стаи и кралицата посещавала там децата си.

През 1954 г. обиколката на Британската общност продължила шест месеца. Катрин Майер описва момента, в който Чарлз се събира отново с майка си след дългия ѝ престой в чужбина. „Най-накрая кралската яхта акостира и високопоставените лица стояха и чакаха. Младият принц беше толкова нетърпелив, че се нареди сред високопоставените лица, за да види майка си“. Първото нещо, което тя му казва, след като не го е виждала четири месеца, е „О, не ти, скъпи“.

Д-р Пиърс Брендън, експерт по кралските въпроси, автор и историк, даде противоречива гледна точка на разказите за чувствителността на Чарлз и твърди, че той е егоист, но в същото време грижовен и мил. „Разбира се, че е егоист. Казват му, че е най-великият от много дълго време“.

Според Royal.uk, официалният уебсайт на британското кралско семейство, родителите на Чарлз са избрали да го изпратят на училище, което го прави първият наследник, получил цивилно образование, а не такова от частни учители. Посещава няколко училища, включително частно училище-пансион в Шотландия и два семестъра като студент на обмен в Мелбърн.

Чарлз е и първият наследник на британската корона, получил бакалавърска степен, посещавайки „Тринити Колидж“ в Кеймбриджкия университет от 1967-1970 г.

Учил е археология, антропология и в крайна сметка история. По това време, през 1969 г., на 20-годишна възраст той получава титлата принц на Уелс.

Следвайки стъпките на своя баща, дядо и прадядовците си, Чарлз служи в Кралския флот от 1971-1976 г., където лети с хеликоптери, като първо се обучава като пилот от Кралските военновъздушни сили и в крайна сметка служи като командир на миночистача HMS Bronington.

За брака му с Даяна Спенсър и развода им, прочетете ТУК

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Астрид Линдгрен

Астрид Линдгрен – живот с трудности и богато въображение

биткойн

7 любопитни факта за криптовалутите