in

7 любопитни факта за Голямата мечка

голямата мечка

Голямата мечка е добре познат набор от звезди, които всички разпознаваме в нощното небе. Често срещан въпрос е дали това е съзвездие и ако не е, тогава какво е?

Подреждането на звездите, които образуват това, което наричаме Голяма мечка, се появява в текстове, които са на стотици години. Защо тези седем ярки звезди са такава мистерия?

Вижте 7 любопитни факти, които ще отговорят на тези въпроси:

1. Голямата мечка е подредба от звезди, която се намира в Северното полукълбо и се върти около полярната звезда. Най-доброто време да я видите е между март и юни, когато е разположена по-високо над хоризонта. През есента и зимата е по-близо до хоризонта.

2. Състои се от седем ярки звезди – Dubhe, Merak, Phecda, Megrez, Alioth, Mizar и Alkaid. Четири от тях определят това, което виждаме като купа, а останалите три – това, което наподобява дръжка.

3. В световен мащаб Голямата мечка се определя като символ на севера. Тя дори е изобразена върху знамето на Аляска, което се състои от осем звезди, седемте от които правят Голяма мечка, а осмата символизира Полярната звезда.

4. Голямата мечка не е съзвездие, а астеризъм (група от блестящи звезди, които образуват видни шарки в нощното небе). Те са по-малки от съзвездие и понякога съставляват част от съзвездие.

5. Голямата мечка е част от съзвездието „Голяма мечка“. По-конкретно, „опашката“ е част от съзвездието „Голямата мечка“ (Ursa Major). То е третото по големина от съвременните съзвездия.

6. Голямата мечка е едно от 48-те съзвездия, изброени от астронома Птолемей през II век сл. Хр.

7. В Библията формацията се нарича „Седемте звезди“, но е позната с различни имена по целия свят. В САЩ и Канада астеризмът е известен като Голяма мечка, защото прилича на кратуна за пиене. В Обединено кралство го наричат „Плугът“. В Малайзия е познат като „съзвездие от лодки“, а в Индонезия – „звезди на кану“.

Прочетете още:

Колко стара е Вселената?

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Човешката душа може да лети дори и с „Прекършени криле“

Били Хлапето

Били Хлапето – от закоравял престъпник до икона на Дивия Запад