in

ЛюбовЛюбов ПлачиПлачи СладкоСладко ОМГОМГ ЯдосанЯдосан СмяхСмях ЕхаЕха

7 любопитни факта за Голямата мечка

голямата мечка

Голямата мечка е добре познат набор от звезди, които всички разпознаваме в нощното небе. Често срещан въпрос е дали това е съзвездие и ако не е, тогава какво е?

Подреждането на звездите, които образуват това, което наричаме Голяма мечка, се появява в текстове, които са на стотици години. Защо тези седем ярки звезди са такава мистерия?

Вижте 7 любопитни факти, които ще отговорят на тези въпроси:

1. Голямата мечка е подредба от звезди, която се намира в Северното полукълбо и се върти около полярната звезда. Най-доброто време да я видите е между март и юни, когато е разположена по-високо над хоризонта. През есента и зимата е по-близо до хоризонта.

2. Състои се от седем ярки звезди – Dubhe, Merak, Phecda, Megrez, Alioth, Mizar и Alkaid. Четири от тях определят това, което виждаме като купа, а останалите три – това, което наподобява дръжка.

3. В световен мащаб Голямата мечка се определя като символ на севера. Тя дори е изобразена върху знамето на Аляска, което се състои от осем звезди, седемте от които правят Голяма мечка, а осмата символизира Полярната звезда.

4. Голямата мечка не е съзвездие, а астеризъм (група от блестящи звезди, които образуват видни шарки в нощното небе). Те са по-малки от съзвездие и понякога съставляват част от съзвездие.

5. Голямата мечка е част от съзвездието „Голяма мечка“. По-конкретно, „опашката“ е част от съзвездието „Голямата мечка“ (Ursa Major). То е третото по големина от съвременните съзвездия.

6. Голямата мечка е едно от 48-те съзвездия, изброени от астронома Птолемей през II век сл. Хр.

7. В Библията формацията се нарича „Седемте звезди“, но е позната с различни имена по целия свят. В САЩ и Канада астеризмът е известен като Голяма мечка, защото прилича на кратуна за пиене. В Обединено кралство го наричат „Плугът“. В Малайзия е познат като „съзвездие от лодки“, а в Индонезия – „звезди на кану“.

Прочетете още:

Колко стара е Вселената?

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Човешката душа може да лети дори и с „Прекършени криле“

Били Хлапето

Били Хлапето – от закоравял престъпник до икона на Дивия Запад