in

Колко стара е Вселената?

Ако сте ходили някога на къмпинг, най-вероиятно сте гледали звездите през нощта. Но какво всъщност виждаме, когато гледаме към звездното небе? На колко години са тези далечни звезди? На колко години е Вселената?

През 1514 г. полският астроном Николай Коперник открива, че Слънцето е центърът на Вселената, а не Земята, и че цикълът на слънцето и луната зависят от въртенето на земята. Откритията му променят начина, по който до този момент приемахме Вселената. Той е и първият учен, който използва за изследванията си комбиниран подход от математика и физика с астрономия.

Това дава поле на много бъдещи открития, въпреки, че едва през XVII век теориите на Коперник се смятат за факт.

На колко години е Вселената?

Учените започват да размишляват върху произхода на Вселената и да се питат дали тя винаги е съществувала. До XVIII век има две основни теории. Първата е, че Вселената е на милиони години, а втората твърди, че Вселената е вечна – няма нито начало, нито край.

В средата на XIX век представата ни за  нея започва да се променя. Физиците разработват първите теории на термодинамиката (клон на физиката, който се занимава с температура и топлина).

Съществува теория, според която ако Вселената няма начало или край, тогава цялата материя в нея би била с еднаква температура. Това изключва автоматично втората теория.

В началото на XX век учени като Алберт Айнщайн и Александър Фридман установяват, че Вселената не може да бъде в статично състояние – тя или трябва да се разширява, или да се свива. Тази теория променя всичко и се налага да се направят нови проучвания за възрастта ѝ.

Американският учен Едуин Хъбъл прави наблюдения на далчени купове звезди, за които установява, че са от други галактики. Той става един от най-важните астрономи на всички времена. Хъбъл предполага, че Вселената е на приблизително 2 млрд. години.

Константа на Хъбъл

За да се прецизират неговите проучвания, по-късно е създадена константа на Хъбъл, която измерва скоростта на разширяване на Вселената. Законът на Хъбъл е истински пробив, тъй като може да се използва в сложно уравнение заедно с определената възраст на всички галактически тела за измерване на възрастта на Вселената.

Представата за възрастта на Вселената според изчисленията на Хъбъл обаче е много по-ниска от установената сега. Благодарение на работата на много учени през останалата част от XX и началото на XXI век бе установено, че възрастта на Вселената всъщност е на десетки милиарди години.

Също така благодарение на напредъка на космическите технологии през 2012 г. НАСА изчисли, че възрастта на Вселената е 13,772 милиарда години, а ESA определи през 2013 г., че е на 13,82 млрд. години.

Въпреки, че към днешна дата все още не знаем точната възраст на Вселената, можем да бъдем сигурни, че имаме много по-точни изчисления и познания за нея. Разликата вече е само в няколко процента, не десетки милиарди години.

Прочетете още: 

Защо мъжете остават по-дълго от жените в Космоса?

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Прически

Прическите, които ни състаряват

Ошо

Историята на Ошо – за живота, смелостта и пътя на сърцето