in

6 съставки, които ще преобразят ястията ви

Модерната кухня прави готвенето изключително удоволствие с възможностите, които предлага. Някои съставки имат силата да превърнат дори най-простото ястие в невероятен деликатес. Вижте кои са те:

 

Каперси

Capers in the bowl on the light blue background

Каперсите имат специфичен вкус и все по-често се използват в средиземноморската, близкоизточната и северноафриканската кухня. Те са много подходяща добавка към ястия с пиле и риба, салати, паста, сосове. Често каперсите се консумират и директно от буркана. Те са богати на протеини, витамин С, фибри, йод, ненаситени мазнини и органични киселини. Обикновено те са прибравят към ястието накрая, а липсата на топлинна обработка запазва всички полезни вещества на каперсите.

 

Люти люспи от червен пипер

Red chili peppers

Лютите люспи от червен пипер придават приятно лютив вкус на всяко ястие. Те са подходящи както за солени, така и за сладки ястия. Люспите от червения пипер имат и редица полезни свойства. Те помагат за засилване на метаболизма и за изгаряне на повече калории през деня. Изсушените червени люспи са богати на антиоксиданти и имат положителен ефект при храносмилателни проблеми, болка и възпаление.

 

Пресни билки

fresh herb

Поръсването на пресни билки върху ястието по време на готвене е истинска наслада за сетивата. Те му придават изтънчен и завладяващ вкус. За да сте сигурни в качествата им, най-добре е да ги отглеждате сами, което не е толкова трудна задача. Няма по-приятно нещо за един готвач от това да откъсне прясна подправка и да я сложи в ястието си.

 

Цитрусови плодове

Fresh citruses

Цитрусовите растения предлагат екзотичен вкус и голямо разнообразие. Лимонът е сред най-изполваните цитруси в кулинарията. Той успешно балансира прекалено сладкия вкус и се използва за изостряне на вкусовете в по-неутрални ястия.

 

Люспи от морска сол

Sea salt on gray stone background

Люспите от морска сол са тайното оръжие на готвачите. Те са използват като финален щрих ястията, а в модерната кухня се добавят и към различни десерти за постигане на сладко-солен вкус.

 

Мед

Bowl with honey, dipper and honeycombs on white background

Медът има редица приложения в готвенето. Използва се както за сладки, така и за солени ястия. Той е много полезен източник на енергия и помага за възстановяване на силите на умствено ниво, тъй като има положителен ефект върху нервната система.

Loading

  • Обичате ли да слагате пресни билки в ястията?

    Споделете вашето мнение с нас

    • Yes
    • No

КАКВО МИСЛИШ?

2 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Студена доматена супа Гаспачо

„Изгнаник“ от Лев Пучков