in

6 от най-странните явления във Вселената

Вселената

Вселената непрекъснато ни изненадва. Има толкова невероятни неща в нея, като например галактики с формата на еднорог, кратери с форма на Мики Маус, падащи звезди, планети, изцяло направени от лед, супернови звезди и дори огромни празнини във Вселената, които са необясними, като Bootes Void.

Независимо дали сте голям фен на космоса и науката, или просто обичате странното и прекрасното, определено трябва да прочетете за тези 6 явления, които наистина са странни:

1. 186-годишното торнадо на Юпитер

Голямото червено петно на Юпитер е буря с високо налягане, за която се казва, че е силна, колкото най-силните урагани на Земята. В това петно могат да се поберат три планети като нашата.

През 1979 г. „Voyager 1“ прави невероятни снимки на този феномен, които позволяват на учените да видят различни цветове в облаците около Голямото червено петно. Това предполага, че облаците се движат около петното обратно на часовниковата стрелка на различни височини.

Голямото Червено петно е наблюдавано от Земята в продължение на 400 години, тъй като е достатъчно голямо, за да се види от земните телескопи. Смята се, че първият, който наблюдава това явление, е Джовани Доменико Касини през 1665 г. Едно обаче е сигурно – тази непрекъснато намаляваща електроцентрала отмира и с течение на времето става все по-малка. И все пак е едно от най-странните явления във Вселената.

юпитер

2. Най-големият воден резервоар във Вселената

През 2011 г. е открит най-големият и отдалечен воден резервоар, който побира вода, равняваща се на 140 трлн. пъти цялата вода в океаните на Земята. Водата заобикаля квазар, който съдържа гигантска черна дупка, наречена APM 08279+5255 – 20 милиарда пъти по-голяма от слънцето и е на повече от 12 милиарда светлинни години от нас.

Квазарът се захранва от огромната черна дупка, която бавно поглъща околния диск, пълен с газ или прах, произвеждайки огромни количества енергия. Тя се равнява на енергията на 1000 трлн. слънца. Цялата водна пара в Млечния път е 4000 пъти по-малко, отколкото в този квазар.

Въпреки, че газът е при -53 градуса по Целзий и е 300 трлн. пъти по-малко плътен от земната атмосфера, той е пет пъти по-горещ и от 10 до 100 пъти по-плътен от това, което е типично за галактики като Млечния път. Измерванията на парата и на други молекули, като въглеродния оксид, показват, че има достатъчно газ да се захрани черната дупка, докато стане около шест пъти по-голяма. Но кой знае какво ще се случи с нея дотогава?!

3. Най-голямата черна дупка

Най-голямата черна дупка във Вселената е открита през 2015 г. в най-големия квазар. J0100+2802 озадачава астрономите, тъй като е с маса от 12 млрд. слънца и с яркостта от 420 трлн. слънца, 7 пъти по-ярка от предишния най-ярък квазар. Квазарът се е образувал около 900 млн. години след Големия взрив.

Тази черна дупка се намира на 12,8 млрд. години от Земята. Това откритие накара астрономите да преосмислят своето разбиране за квазарите и тяхното образуване. За сравнение, галактиката Млечният път има черна дупка с маса от 4 млн. слънчеви маси в центъра си, а черната дупка, захранваща този квазар, е 3000 пъти по-тежка.

4. Диамантената планета

55 Cancri е планета в Млечния път, открита през 2004 г. Планетата се намира на около 40 светлинни години от Земята в съзвездието Рак и поне 1/3 от нея е диамант. 55 Cancri обикаля около своята звезда само за 18 часа, а на Земята са необходими около 365 дни да обиколи около Слънцето. Температурата на повърхността достига 5100 градуса по Целзий, което прави планетата необитаема.

5. Голям облак с вкус на малинов ром

Стрелец B2 е гигантски молекулен облак от газ и прах, открит на около 390 светлинни години от центъра на Млечния път, който съдържа огромни количества от химичното съединение етилформиат. То е причината за миризмата на малинов ром.

Съставът на Стрелец B2 е изследван в Испания от астрономи с помощта на радиотелескоп IRAM и в него има изобилие от други химични съединения и милиарди литри алкохол, достатъчни, за да напълни 400 трлн. халби бира.

Масата на облака е 3 млн. пъти по-голяма от тази на слънцето и обхваща площ около 150 светлинни години. Температурите в облака варират от 27 до -233 градуса по Целзий.

6. Планета от горящ лед

Gliese 436 b е планета, приблизително с размерите на Нептун, открита през 2004 г. на около 30 млн. светлинни години от Земята и е около 20 пъти по-голяма. Gliese 436 b обикаля само на 4,3 млн. мили около звездата си за два дни (15,5 часа), докато Земята обикаля на около 93 млн. мили от Слънцето. Температурата на повърхността е около 245 градуса по Целзий.

Водата, която съществува на планетата, известна като ice-X, се поддържа от огромни гравитационни сили, въпреки изключителните температури. Веществото, разбира се, не е конвенционален лед, неговата компресирана вода е подобна на начина, по който диамантите се образуват от въглерод. Тези сили не позволяват на водните молекули да се изпарят от планетата.

Прочетете още:

Какво се случва ако човек влезе в черна дупка?

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

късна смърт

„Късна смърт“ – под стъкления похлупак на любовта и на смъртта

Прада

Прада – историята на една от най-емблематичните модни къщи