in

6 от най-странните явления във Вселената

Вселената

Вселената непрекъснато ни изненадва. Има толкова невероятни неща в нея, като например галактики с формата на еднорог, кратери с форма на Мики Маус, падащи звезди, планети, изцяло направени от лед, супернови звезди и дори огромни празнини във Вселената, които са необясними, като Bootes Void.

Независимо дали сте голям фен на космоса и науката, или просто обичате странното и прекрасното, определено трябва да прочетете за тези 6 явления, които наистина са странни:

1. 186-годишното торнадо на Юпитер

Голямото червено петно на Юпитер е буря с високо налягане, за която се казва, че е силна, колкото най-силните урагани на Земята. В това петно могат да се поберат три планети като нашата.

През 1979 г. „Voyager 1“ прави невероятни снимки на този феномен, които позволяват на учените да видят различни цветове в облаците около Голямото червено петно. Това предполага, че облаците се движат около петното обратно на часовниковата стрелка на различни височини.

Голямото Червено петно е наблюдавано от Земята в продължение на 400 години, тъй като е достатъчно голямо, за да се види от земните телескопи. Смята се, че първият, който наблюдава това явление, е Джовани Доменико Касини през 1665 г. Едно обаче е сигурно – тази непрекъснато намаляваща електроцентрала отмира и с течение на времето става все по-малка. И все пак е едно от най-странните явления във Вселената.

юпитер

2. Най-големият воден резервоар във Вселената

През 2011 г. е открит най-големият и отдалечен воден резервоар, който побира вода, равняваща се на 140 трлн. пъти цялата вода в океаните на Земята. Водата заобикаля квазар, който съдържа гигантска черна дупка, наречена APM 08279+5255 – 20 милиарда пъти по-голяма от слънцето и е на повече от 12 милиарда светлинни години от нас.

Квазарът се захранва от огромната черна дупка, която бавно поглъща околния диск, пълен с газ или прах, произвеждайки огромни количества енергия. Тя се равнява на енергията на 1000 трлн. слънца. Цялата водна пара в Млечния път е 4000 пъти по-малко, отколкото в този квазар.

Въпреки, че газът е при -53 градуса по Целзий и е 300 трлн. пъти по-малко плътен от земната атмосфера, той е пет пъти по-горещ и от 10 до 100 пъти по-плътен от това, което е типично за галактики като Млечния път. Измерванията на парата и на други молекули, като въглеродния оксид, показват, че има достатъчно газ да се захрани черната дупка, докато стане около шест пъти по-голяма. Но кой знае какво ще се случи с нея дотогава?!

3. Най-голямата черна дупка

Най-голямата черна дупка във Вселената е открита през 2015 г. в най-големия квазар. J0100+2802 озадачава астрономите, тъй като е с маса от 12 млрд. слънца и с яркостта от 420 трлн. слънца, 7 пъти по-ярка от предишния най-ярък квазар. Квазарът се е образувал около 900 млн. години след Големия взрив.

Тази черна дупка се намира на 12,8 млрд. години от Земята. Това откритие накара астрономите да преосмислят своето разбиране за квазарите и тяхното образуване. За сравнение, галактиката Млечният път има черна дупка с маса от 4 млн. слънчеви маси в центъра си, а черната дупка, захранваща този квазар, е 3000 пъти по-тежка.

4. Диамантената планета

55 Cancri е планета в Млечния път, открита през 2004 г. Планетата се намира на около 40 светлинни години от Земята в съзвездието Рак и поне 1/3 от нея е диамант. 55 Cancri обикаля около своята звезда само за 18 часа, а на Земята са необходими около 365 дни да обиколи около Слънцето. Температурата на повърхността достига 5100 градуса по Целзий, което прави планетата необитаема.

5. Голям облак с вкус на малинов ром

Стрелец B2 е гигантски молекулен облак от газ и прах, открит на около 390 светлинни години от центъра на Млечния път, който съдържа огромни количества от химичното съединение етилформиат. То е причината за миризмата на малинов ром.

Съставът на Стрелец B2 е изследван в Испания от астрономи с помощта на радиотелескоп IRAM и в него има изобилие от други химични съединения и милиарди литри алкохол, достатъчни, за да напълни 400 трлн. халби бира.

Масата на облака е 3 млн. пъти по-голяма от тази на слънцето и обхваща площ около 150 светлинни години. Температурите в облака варират от 27 до -233 градуса по Целзий.

6. Планета от горящ лед

Gliese 436 b е планета, приблизително с размерите на Нептун, открита през 2004 г. на около 30 млн. светлинни години от Земята и е около 20 пъти по-голяма. Gliese 436 b обикаля само на 4,3 млн. мили около звездата си за два дни (15,5 часа), докато Земята обикаля на около 93 млн. мили от Слънцето. Температурата на повърхността е около 245 градуса по Целзий.

Водата, която съществува на планетата, известна като ice-X, се поддържа от огромни гравитационни сили, въпреки изключителните температури. Веществото, разбира се, не е конвенционален лед, неговата компресирана вода е подобна на начина, по който диамантите се образуват от въглерод. Тези сили не позволяват на водните молекули да се изпарят от планетата.

Прочетете още:

Какво се случва ако човек влезе в черна дупка?

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

късна смърт

„Късна смърт“ – под стъкления похлупак на любовта и на смъртта

Прада

Прада – историята на една от най-емблематичните модни къщи