in

ЛюбовЛюбов

5 неща, които не трябва да правите преди бягане

Движението е много важна част от здравословния начин на живот, а бягането е един от най-добрите варианти, тъй като е кардио тренировка, която напряга почти всяка част от тялото. Освен това, за да тичате не ви е нужно нищо специално, освен чифт маратонки. Въпреки че бягането е нещо елементарно и всеки си мисли, че знае как да го прави, има някои специфични неща, които трябва да имате предвид.

Ето 5 неща, които не трябва да правите преди да бягате, за да се чувствате по-комфортно и да постигате по-добри резултати:

1. Не правете статично разтягане 

Статичното разтягане е нещо, което всеки е правил в часовете по физическо в училище. Оказва се обаче, че това е малко остаряла техника. Последните проучвания показват, че статичното разтягане преди бягане води до по-бавен старт и по-бързо изморяване. Разтягането в седнало положение, което също всички правим, може да намали способността ви да стъпвате естествено, което пък ще натовари ставите ви при бягане.

Динамичното разтягане е по-добрият избор, тъй като загрява и разтяга мускулите по-ефективно. Динамичното разтягане може да се определи като „смазване“ на ставите. При този вид разтягане се правят специфични движения и упражнения с малко по-бързо темпо.

2. Не яжте прекалено много 

Това правило е известно на всички, но не е излишно да се повтори. Избягвайте обилното хранене преди каквато и да било тренировка. Тялото ви се нуждае от въглехидрати и протеини преди физическа активност, но няма да се чувствате комфортно, ако стомахът ви е пълен, докато бягате. Храносмилателният процес е по-бавен по време на тренировка, тъй като кръвопотока е насочен към мускулите. Ако прекалите с размера на порцията преди тренировка може да получите спазми.

Ако тичате сутрин, можете изобщо да не ядете преди това. Ако обичате да бягате вечер, оставете поне един час от последното хранене преди да започнете да тичате. Храненето преди бягане е добре да бъде малко и леко, както и да се състои от лесно преработваеми храни.

3. Пийте вода, но не прекалявайте

Нищо прекалено не е добро. Не е добра идея да изпиете литър вода и да отидете да тичате, но не е препоръчително и да сте дехидратирани. Пийте достатъчно вода през деня, избягвайте кофеинови, както и прекалено сладки напитки.

Точно колко вода трябва да пиете зависи от много неща – вашето тегло, нивото ви на физическа активност, времето и други, но общото правило е, че трябва да се пият 2 литра вода на ден.

4. Не пропускайте ходенето до тоалетна

Избягвайте пиенето на течности 30 минути преди бягане и задължително отидете до тоалетната преди да започнете тренировката. Не е особено приятно пикочният мехур да е пълен, докато тичате.

5. Слушайте тялото си

Не се претоварвайте. Ако усещате, че имате нужда от почивка, направете я. Най-важното нещо, когато става дума за бягане, е да се вслушвате в тялото си. Добре е да си поставяте цели, които да преследвате, но нищо не трябва да бъде на всяка цена. Ако имате нужда да си починете и да пропуснете тичането няколко дни, направете го.

  • Допускате ли някоя от тези грешки?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

„Ярка река“ – най-страшните табута на обществото

Very Peri – цветът на 2022 година