in

5 любопитни неща за Мария Кюри – първата жена, носител на Нобелова награда

Снимка: Instagram/giovaninafratte
Снимка: Instagram/giovaninafratte

Мария Кюри е една от малкото жени в света на науката във времето, в което е живяла. Кюри е първата жена, спечелила Нобелова награда.

Тя получава признание за изследванията си върху радиоактивността, но има и много други постижения през живота си.

Мария била дете чудо и показала необикновените си умения още на 4-годишна възраст. Родителите ѝ били учители, а малката Кюри се научила да чете на френски и руски, когато била само на 4 годинки. Паметта на Мария също била впечатляваща – тя имала спомени от доста ранна възраст.

През 1891 година Кюри отива в Париж, за да учи в университет Сорбона. Там тя изучава химия, математика и физика и именно там открива два радиоактивни елемента – радий и полоний. Скоро след това тя среща съпруга си Пиер Кюри. Любовта към науката е нещото, което ги свързва и води до тяхното революционно откритие – спонтанното излъчване на енергийни частици или вълни чрез нестабилни атомни ядра.

Терминът „радиоактивност“ е въведен от самата Мария и привлича вниманието на света. За своята новаторска работа двойката получава Нобелова награда за физика през 1903 г. Въпреки че Мария става първата жена, получила Нобелова награда, тя не спира дотук. През 1911 г. става носител на Нобелова награда за химия за работата си върху чистия радий.

Нейните открития проправят път на диагностиката и лъчевата терапия в медицината.

Ето 5 интересни факта за Мария Кюри, които вероятно не знаете:

1. Тя не е имала бляскава лаборатория

Когато си помислите за учен, носител на Нобелова награда, вероятно си представяте доста добре изглеждащо работно място. Но лабораторията на Кюри не е никак бляскава. Когато Мария и съпругът ѝ започнали да провеждат серия от експерименти, които да докажат съществуването на елементите радий и полоний, те се нуждаели от много място. Традиционните лаборатории не им вършели работа, затова провеждали експериментите си в стара барака.

2. Тя била герой от Първата световна война

Кюри помогнала за спасяването на хиляди войници, като разработила „Petites Curies“, изобретение, което позволявало на лекарите на фронта да правят рентгенови снимки на ранените войници. Над милион войници били спасени, благодарение на тази технология, разработена от Мария Кюри. Макар че не се е била на фронта, тя е истински герой по време на Първата световна война.

3. Печеленето на Нобелови награди е нещо като семейна традиция 

Семейство Кюри има общо пет Нобелови награди. Мария има най-много, с две на нейно име, а съпругът ѝ Пиер има една награда. През 1935 г. дъщеря им Ирен Жолио-Кюри тръгва по пътя на родителите си и получава Нобелова награда, заедно със съпруга си Фредерик Жолио за откриването на нови радиоактивни изотопи. Следвайки семейната традиция, най-младата Кюри се омъжва за носителя на Нобелова награда за мир Хенри Ричардсън Лабуис, който получил наградата като ръководител на УНИЦЕФ през 1965 г.

4. Алберт Айнщайн бил голям фен на Мария Кюри

През 1906 г. Пиер Кюри загива при трагичен пътен инцидент. Като скърбяща вдовица, Мария се сблъсква с бруталния сексизъм, който придружава славата ѝ на жена учен. Тогава Айнщайн решава да изпрати писмо на Мария с надеждата да я накара да се почувства по-добре. В писмото Айнщайн споделя, че е вдъхновен от нейния стремеж и интелект, както и че я подкрепя напълно.

5. История за любов и наука 

Колежка на Мария я запознава с Пиер малко след завършването на университета. Скоро след това двамата стават партньори както в живота, така и в научната си работа. Пиер подкрепя Мария в тази област, доминирана от мъже и настоява постиженията ѝ да бъдат признати.

  • Смятате ли, че жените учени все още са подценявани?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

2 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

10 неща, които ще ви направят по-добър родител

Снимка: jenniferaniston/instagram

Сутрешните ритуали на Дженифър Анистън