in

5 начина да бъдете по-щастливи на работа

работа

Не е непосилно да се чувствате щастливи на работа. Подобно на тренировката или здравословното хранене, да бъдеш щастлив е нещо, върху което трябва съзнателно да работиш. Това е умение, което изисква практика. Все повече изследвания показват, че има прости неща, които ако правите, ще ви карат да се чувствате по-позитивни на работа. А те не изискват много усилия:

1. Започнете деня с усмивка

работа

Начинът, по който се чувствате сутрин, оказва влияние върху настроението ви през останалата част от деня. Затова не пропускайте да отделите няколко сутрин, за да се насладите на сутрешното си кафе или да направите нещо друго, което обичате, и ще ви накара да се чувствате по-добре през деня. Поемете и малко чист въздух, когато имате възможност. Изследванията показват, че ако прекарате само 20 минути навън, ще повишите чувството за щастие и благополучие.

2. Взимайте по-малко решения

Умората от вземане на решения е реална. Всеки избор, който правите, изчерпва когнитивните ви ресурси, правейки бъдещите решения по-трудни. Това може бързо да ви изтощи и да ви накара да се почувствате отпаднали.

3. Помогнете на колега

колеги

Помагането на колеги ще ви накара да се чувствате по-щастливи и значими. Дори ако изненадате ваш колега с любимата му напитка, когато взимате кафето си например. Изследователи от Университета на Уисконсин – Медисън откриха, че хората в средата на 30-те, които по-рано са оценили помощта на другите на работа като важна, се чувстват по-щастливи.

4. Поставяйте си цели, които да постигате

цел

Малките победи всеки ден водят до радост, по-голяма ангажираност и креативност в работата. Едно от най-мотивиращите неща е усещането, че се движите напред и постигате значим напредък.

Преди началото на работния ден, може да си записвате три малки неща, които да свършите през деня. Задраскайте ги от списъка в края на деня и ще почувствате удовлетворение. Ако имате огромен проект пред себе си, разделете го на по-малки части, за да отбелязвате напредъка си.

5. Завършете работния си ден с благодарност

Мозъкът ни е настроен така, че да запомня по-добре лошите новини от добрите. Едно проучване установява, че неуспехите в работата имат три пъти по-силно отрицателно въздействие, отколкото когато напредваме. Затова е хубаво да се научите да оценявате малките си успехи с прост ритуал в края на деня. Още по-добре е ако споделите нещо положително за деня си с някой друг. Излседванията показват, че обсъждането на положителни преживявания с другите още повече подобрява настроението ви.

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

„Където пеят раците“ – как се става и живее като аутсайдер

„Мадам Бътерфлай“ – митът за любовта, който сами създаваме