in

5 впечатляващи постижения на Илон Мъск

Илон Мъск
Снимка: Instagram

Илон Мъск е северноамерикански инженер, изобретател, бизнес магнат, инвеститор и милиардер. Той е роден на 28 юни 1971 г. в ЮАР.

Той променя технологичната индустрия от години. Дори с многото си успешни начинания, той не позволи парите да заслепят значението и подпомагането на земята и околната среда.

Въпреки че след завършване на университет Мъск е имал възможност да преследва успешна кариера в разработването на видео игри, той избира друго призвание, което ще бъде от полза за целия свят и ще остави дълготрайна следа.

По случай рождения му ден, подбрахме някои от най-добрите постижения на Илон Мъск през годините:

1. Tesla

Мъск винаги е бил категорично против използването на изкопаеми горива. Това е причината да създаде през 2003 г. компания за производство на електрически превозни средства. Той винаги е искал да промени начина, по който светът вижда енергията и да направи електрически автомобили, достъпни за повечето хора. Първоначално най-ниските цени бяха около 80 000 долара, но предприемачът осъзнава, че колкото повече хора имат достъп до неговите електрически автомобили, толкова по-добре ще бъде за света като цяло. Към момента най-евтиният модел на Tesla е около 31 хил. долара за Model 3.

2. „Гигафабрики“

Друг опит на Мъск да насърчи света към по-устойчива енергия е създаването на „Гигафабрики“. Те са проектирани да функционират единствено на слънчева и вятърна енергия. Първата от тях е разположена в пустинята, извън Рино, Невада.

В тези фабрики се произвеждат литиево-йонни батерии за електрическите автомобили на Tesla. Проектирането на тези фабрики намали разходите за сглобяване на батериите на Tesla с цели 30%. Предимството на масовото производство на батерии е, че помага и за масовото производство на електрическите автомобили на Tesla.

3. SpaceX

Темата за глобалното затопляне вълнува силно Илон Мъск. Той се зае да създаде алтернативен резервен вариант, в случай че достигнем до световна катастрофа. През 2002 г. той създава компанията Space Х, с която цели да изпраща хора в космоса и да колонизира Марс. През 2012 г. тя стана първата частна компания, която доставя товари до Международната космическа станция. Следващата цел са космическите пътувания.

4. The Boring Company

Илон Мъск стартира този проект като странично хоби, но той всъщност е доста полезен за обществото. The Boring Company е фокусирана върху новите методи за транспорт и цели да подобри транспортните връзки в големите градове, създавайки подземни алтернативи. Според Мъск тунелите са по-доброто решение от летящите автомобили, които биха се сблъскали с проблеми като метеорологични условия, шума и безопасността на пътниците.

Редица учени твърдяха, че Hyperloop е нереалистична цел, но Мъск отново доказа, че те грешат. Hyperloop е иновативен вид транспорт – капсули, които преминават през тръби с невероятно висока скорост и се захранват от слънчева енергия. Това драстично би намалило разходите за транспорт на големите градове и би било доста по-ефективно от летенето.

Проектът Hyperloop ще струва само 6 млрд. долара, докато високоскоростната железопътна линия би струвала около 68 милиарда долара.

5. „Фондация Мъск“

Илон Мъск създаде и своя собствена фондация, чрез която отново се опитва да помага на света. Със скромни годишни дарения от 200 до 600 хил. долара годишно, много от средствата отиват за помощ при бедствия и за подпомагане на чистата енергия и развитие на научното образование.

Прочетете още:

Илон Мъск: Железният човек в реалния живот

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

бунгалото

„Бунгалото“ – една забранена любов, която ще устои на времето

петровден

Петровден е! Какви са традициите и обичаите?