in

Илон Мъск: Железният човек в реалния живот

Илон Мъск

Документалният филм от 2018 г. „Илон Мъск: Железният човек в реалния живот“ преди броени дни бе пуснат в стрийминг платформата Netflix и това е чудесен повод да ви разкажем за него. Той обаче пристига доста късно на платформата, ако вземем предвид скоростта, с която Илон Мъск се движи, дупката от четири години прави разказаните факти да изглеждат малко стари. Но все пак всичко, свързано с него, винаги е интересно, особено началото на неговия път в бизнеса.

Филмът разказва за иновативните идеи на канадско-южноафриканския инженер- предприемач Илон Мъск и неговите успехи и неуспехи. Чрез своите идеи и мислене той е един от най-гениалните умове на новото хилядолетие. Личният живот на Илон Мъск има второстепенно място във филма.

История за грандиозни провали

Илон Мъск израства в Претория, Южна Африка. Майка му е канадка, а баща му е от Южна Африка. Той се премества в Канада на 17 години, за да учи в университета „Queen’s University“. Две години по-късно се премества в Университета на Пенсилвания, където получава бакалавърска степен по икономика и физика.

Филмът пресъздава историята на един предприемач, който вече е осъществил няколко и значителни революции. Мъск не се страхува да се изправи срещу гигантите в автомобилната и аерокосмическата индустрия, петролните гиганти и тези на енергийните услуги и въпреки многото фалити, той не спира да се опитва да реализира целите си.

От възхода си до революцията в онлайн плащанията, от електрически автомобили (Tesla) до космически ракети за многократна употреба (SpaceX), от най-голямата слънчева електроцентрала в света до откритите конфронтации с Марк Зукърбърг (с когото изобщо не споделят ентусиазма към изкуствения интелект), документалният филм разказва история, способна да ни вдъхнови да мечтаем смело и да преследваме мечтите си. Най-големите идеи на най-богатия в момента човек в света са се родили след грандиозни провали, като експлозията на три ракети от Space X, например.

Да надхвърлиш границите на възможното

От експлозивите, създадени в градината на осем годишна възраст, без надзора на родителите му, до 1995 г., когато с брат си Кимбал основава софтуерната компания „Global Link Information Network“, Мъск винаги е бил пълен с идеи и желание да надхвърли границите на възможното. Човек, който знае как да трансформира интелигентността в пари, които след това реинвестира в нови идеи. Той използва богатството си, за да изгради компании, които работят за промяна на света, а способността му да превръща добрите идеи в реалност, а след това в печалба, го прави изключителен.

Неговата цел не е само печалба. Ако беше така, можеше да се оттегли още след като продава PayPal. Той обаче инвестира парите си в нови бизнеси, които впоследствие се оказват успешни. Филмът разказва за създаването на PayPal, Tesla, SpaceX и останалите компании на предприемача.

„Илон Мъск: Железният човек в реалния живот“ обаче ни говори преди всичко за това, как трябва да преследваме целите си, колкото и налудничави да са те. Както самият той казва: „Иска ми се да мога да заведа повече хора на Марс. Това не е нещо, което правя за моя собствена изгода (разбира се, би било хубаво да отида там), но мисля, че  е важно за всички нас, като цивилизация, да станем мултипланетен вид“.

Прочетете още: 

9 книги, които според Илон Мъск ще променят живота ви

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Позитивно мислене

Как да препрограмирате ума си?

Пармиджана

Класическа италианска Пармиджана