Популярната кулинарна инфлуенсърка с над 54 хиляди последователи в Instagram и създателка на бранда Veganna Анна Стойкова, позната още като Веганна, ни предлага 70 идеи за вкусни, здравословни десерти в книгата си „Любими бохо десерти“, за които и най-големият скептик не би заподозрял, че са изцяло веган. Предлагаме ви една от тях – за палачинки Тирамису. „Обожавам италианския десерт тирамису и да експериментирам с вкусовете, вдъхновени от него, създавайки кулинарни творения под всякаква форма. Така се роди и идеята за тези чудесни крехки и сочни тирамису палачинки, които ще ви накарат да си оближете пръстите. Пригответе ги някой уикенд с повод или без„, споделя Анна.
Палачинки Тирамису
Съставки
За палачинките
80 г овесено брашно
1 ч.л. бакпулвер
щипка сол
1 ч.л. инстантно кафе или къс шот еспресо
1 с.л. какао
250 – 400 мл соево мляко
1 с.л. ябълков оцет
1 с.л. кленов сироп
1 ч.л. ванилов екстракт
За маскарпонето
120 г кокосов йогурт
1 с.л. кокосово брашно
1 с.л. кленов сироп
1/2 ч.л. ванилов екстракт
Начин на приготвяне
Разбъркайте всички сухи съставки за палачинките в дълбока купа и към тях добавете мокрите. Разбъркайте отново.
В началото добавете една чаша (250 мл) от млякото. След като овесеното брашно започне да набъбва (до 10 – 15 минути след разбъркването на съставките), може да се наложи да добавите още мляко. Преценете на момента какво количество да добавите според гъстотата. Консистенцията трябва да остане каквато е в самото начало, преди сгъстяването.
Изпечете палачинките в нагорещен и намазан с малко кокосово масло тиган от двете страни за около минута-две за всяка.
През това време разбъркайте всички съставки за „маскарпонето“ в купа и приберете в хладилник да стегне, докато палачинките са готови.
Поставете в центъра на една палачинка 1 – 2 супени лъжици от маскарпонето, поръсете с какао и загърнете или завийте.
По желание накрая можете да топирате палачинките с разтопен черен шоколад и да декорирате с ягоди.
Да ви е сладко!