Сьомга със сос терияки е ароматен и невероятно вкуснен начин за приготвяне на риба. Не отнема много време и е чудесна идея за вечеря, която цялото семейство ще хареса.
Необходими продукти:
- 800 гр. филе от сьомга
За соса:
- 100 мл. соев сос
- 2 с.л. бяло вино
- 4 с.л. кафява захар
- 4 скилидки чесън
- пресен джинджифил
Начин на приготвяне:
Обелете и нарежете скилидките чесън и джинджифила на дребно.
Смесете соевия сос, виното, 2 с.л. вода и кафявата захар. Разбъркайте хубаво докато се разтвори захарта и добавете чесъна и джинджифила към тази смес.
Нарежете сьомгата на четири парчета или я оставете цяла, след което я залейте с готовата смес и покрийте с фолио. Оставете да престои 20 минути на стайна температура или в хладилник.
Прехвърлете сьомгата в подходяща тава или хартия за печене и печете на 200 градуса за 16-20 минути (времето варира, в зависимост от фурната и дебелината на сьомгата).
Докато сьомгата се пече, прехвърлете останалата марината в малък тиган и оставете да заври, след което намалете котлона, докато леко се сгъсти и разбърквайте от време на време.
След като сьомгата е извадена от фурната, намажете със сироп терияки и поръсете с нарязан пресен лук и сусам по желание. Ястието е готово за сервиране!