in

3 приложения на оцета, за които не подозирате

Оцетът е ефективен помощник в кухнята, не само за овкусяване на салати и варене на яйца. Малцина от нас знаят, че той е ефективен помощник в кухнята и почиства отлично и отстранява миризми.

Ако не искате да ползвате препарати, за да блесне хладилникът, използвайте оцет. Ужасявате се от усилията и времето, които ви трябват за да почистите захабената фурна? Не забравайте оцета! Чудите се как да се справите със загоряла тенджера? На помощ идва пак оцетът! Вижте три приложения на оцета, за които може би не знаете:

 

  1. Захабената и лепнеща от мазнини фурна отново блести

Woman cleaning oven and microwave with rag in kitchen, close up

Включете фурната на 250 градуса. Налейте в огнеупорна купа един литър вода и добавете пет супени лъжици сода за хляб. Поставете купата във фурната и затворете вратата за около 30-40 минути. Изключете фурната и я оставете да изстине. Напръскайте фурната и стъклото със силен оцет, поставен в пулверизатор. Оставете да подейства около 20 минути. След това е достатъчно леко забърсване и фурната ще е идеално чиста. Ако все пак резултатът не ви удовлетворява – можете да повторите процедурата.

 

  1. Загорелите съдове стават като нови

Wash dishes in the kitchen

Посипете дъното на загорялата тенджера обилно със сода. След това напръскайте с оцет. Удобно е да използате празен пулвелизатор, за да се нанесе оцетът равномерно. При смесването на оцета със содата, сместа започва леко да кипи. Поставете тенджерата на котлона, пуснете на ниска степен и затворете капака. Оставете сместа на дъното да ври няколко минути. Трябва да внимавате да не се изпари цялата течност. Затова още в началото сложете повече сода и оцет в съда и не отваряйте капака. След като изключите котлона, оставете тенджерата да изстине. Ще бъдете изненадани колко лесно се махат загорелите участъци от дъното само след изтъркване с гъба.

Съвет: Преди да започнете процедурата, измийте тенджерата от храната и оставете само трудното за почистване загоряло дъно.

Забележка: Рецептата не е приложима за тефлонови съдове.

 

  1. Хладилникът не мирише, изчезват петната от храна

Refrigerator full of food

Съвет: И двете процедури се правят само при изключен хладилник и фризер, които са размразени, преди да ги включите да се замразят отново.

  • Използвали ли сте оцет при чистене?

    Apple cider vinegar with fresh apples.
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

5 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Живописната еко пътека Искър-Панега и пещерата Очите на Бога

„И розата сама да е“ от Мюриел Барбери