in

ЕхаЕха

25 любопитни факта за НАСА

НАСА
Снимка: Facebook/NASA - National Aeronautics and Space Administration

НАСА е една от онези организации, за които всеки мечтае да работи. Всеки ден хората, които работят там, се стремят да постигнат невъзможното и буквално отиват там, където никой не е ходил преди.

Нито една планета или кътче на Космоса не е извън обсега на НАСА, просто е въпрос на време.

Работата на тази организация е много интересна, а постиженията ѝ през годината са безброй.

Научете някои любопитни факти за американската правителствена организация, отговорна за космическите изследвания:

1. НАСА означава „Национално управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство“.

2. НАСА изстрелва сателитите Landsat през 1972г. Те са проектирани така, че да снимат цялата земна повърхност от космоса.

3. Организацията е основана на 29 юли 1958г. и започва работа на 1 октомври 1958г. Година след като е изстрелян първият изкуствен спътник Спутник-1.

4. SR-71 или Блекбърд е таен шпионски самолет, използван от НАСА за високоскоростни авиационни изследвания на голяма надморска височина. Проектиран е в края на 50-те години на миналия век и за първи път лети през 1964г.

5. Сградата за сглобяване на превозни средства е толкова голяма, че вътре могат да се образуват дъждовни облаци през влажните дни. За да не се случва това, сградата разполага с една от най-големите климатичени системи в света.

Марс

6. НАСА има служба за планетарна защита, в случай че бъде открит живот на друга планета.

7. Лони Джонсън, учен от НАСА, изобретява водните пистолети „Супер Соукър“ и то съвсем случайно. Ученият се опитва да изобрети охладителна система на базата на вода, вместо фреон. Тогава му идва гениалната идея за воден пистолет. Джонсън е създателят и на стелт бомбардировач.

8. Президентът Джон Кенеди поставя задача на НАСА да изпрати човек на Луната до края на 60-те години. На 20 юли 1969г. Нийл Армстронг и Бъз Олдрин стъпват на Луната като част от мисията Аполо 11.

9. НАСА е съдена от трима мъже от Йемен. Обвинението е „нахлуване“ на Марс. Тези мъже твърдят, че са наследили планетата от своите предци преди 3000 години.

10. През 2006 година НАСА взима записите от първото кацане на Луната от Си Би Ес и Космически център Джонсън, за да си направи копия, тъй като касетите мистериозно изчезват. От НАСА твърдят, че са записали други неща на тези касети по грешка, но какво всъщност се е случило със записите, никой не знае.

Астронавт Луна

11. През 1999г. организацията губи орбитален апарат, тъй като половината от инженерите използвали метричната система, а другата половина- имперската.

12. Центърът за въздушни изследвания на НАСА „Драйдън“ се намира в Едуардс, Калифорния.

13. Тад Робъртс, който бил стажант, лежал в затвора 7 години след полов акт върху откраднати лунни камъни.

14. Има хора, които получават по 9000 долара на месец, за да лежат в леглото непрекъснато в продължение на 70 дни. Учените правят различни изследвания и на база резултатите подобряват представянето на астронавтите в Космоса.

15. НАСА провежда състезание сред ученици от начални и средни училища за име на нова совалка. Тогавашният президент Джордж Х.У. Буш обявява победителя -Ендевър – през май 1989 г.

Совалка

16. Смята се, че НАСА е изпратила над 2200 животни в космоса, включително насекоми, прасета, маймуни, плъхове, зайци и паяци. 2000 са изпратени на една мисия- STS-90, през 1998 г. Повечето от животните умират по време на полета.

17. Совалката „Колумбия“ е първата космическа совалка на НАСА. На 1 февруари 2003г., по време на 28-ата си мисия, тя се разпада на парчета над Тексас.

18. Не е препоръчително космонавтите да ядат хляб, тъй като трохите може да попаднат във филтрите на совалката и да причинят сериозни проблеми. НАСА измисля решение на този проблем- от 1985 година астронавтите ядат тортили вместо хляб.

19. Слогънът на НАСА е „В НАСА правим въздухът и Космоса достъпни за всички“.

20. От януари 2016г. посетителите на Космически център Хюстън могат да видят совалка Индипендънс- макет на истинска совалка в реален размер. Центърът предлага на посетителите най-различни атракции, изложби, галерии, интерактивни игри и много други.

НАСА

21. При последния прием на астронавти в НАСА имало 6000 кандидатури за 8 свободни позиции.

22. Космическият център Джонсън е един от най-важните центрове на НАСА. Състои се от 100 сгради, разположени на 660 хектара (1 хектар е 10 000 кв. метра). Центърът има собствено правоприлагане и собствена служба за защита.

23. НАСА обяви, че заедно с Националната администрация за ядрена сигурност работят по планове за евентуално унищожаване на опасни астероиди с ядрени оръжия.

24. НАСА стартира мисия „Кеплер“ през 2009г., на която са открити 2325 „кандидати“ за нови планети.

25. За обучение на астронавтите се използва реплика на МКС (Международна космическа станция). Идеята е астронавтите да се научат да „плават“ в Космоса, за да я ремонтират. За целта макетът е потопен в огромен басейн, с размерите на 10 олимпийски басейна, а астронавтите се гмуркат със скафандрите и прекарват часове под водата.

Loading

  • Искате ли да излетите в Космоса?

    Астронавт
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Кейт

10 урока, които Кейт получи, преди да се омъжи за Уилям

грим

Перфектният грим за офиса