in

20 любопитни факта за първите дами на САЩ

Първа дама е съпругата на държавния глава на държавите с републиканско управление. Първата дама има представителна функция, придружава съпруга си при различни прояви, а поведението ѝ се следи изкъсо от обществото.

В България терминът „първа дама“ не се използва особено много и половинките на държавните глави не са толкова обсъждани. Американските първи дами обаче са интересна тема за хората по цял свят.

Ето няколко любопитни факта за първите дами на САЩ:

1. Лицето на Марта Вашингтон е било на банкноти 

Марта Вашингтон е първата първа дама на САЩ, тоест тя е съпругата на първия президент. До 2020 година лицето на Марта Вашингтон беше на банкнотата от 20 долара. Лицето ѝ може да бъде видяно и на банкнотите от 1 долар от 1886г. и 1891г., както и на банкнотите от 1896г., заедно със съпруга ѝ.

2. Абигейл Адамс била доверен съветник на съпруга си 

Заради острия си език и обширните политически познания, Абигейл Адамс била наричана „г-жа президент“. Дори може да се каже, че Джон Адамс имал конкуренция в лицето на съпругата си. Тя била най-довереният му съветник.

3. Марта Джеферсън била много музикална 

Президентът Томас Джеферсън купил на съпругата си пиано за дома им в Монтичело веднага след като сключили брак. Едно от любимите занимания на двойката било именно свиренето, а Марта свирела и на цигулка освен това.

4. Доли Мадисън спасила рядка картина от Белия дом 

Едно от нещата, с които повечето хора помнят Доли Мадисън, е спасяването на рядка картина на Джордж Вашингтон, преди Белият дом да бъде запален през 1814г.

5. Елизабет Монро имала специална връзка с Франция 

Красотата и модерният външен вид на г-жа Монро ѝ спечелват странния прякор „La Belle Americaine“ във Франция. По-късно тя спасява живота на Адриен дьо Лафайет, съпругата на френския революционер маркиз дьо Лафайет, по време на Френската революция.

6. Талантите на Луиза Адамс

Луиза Адамс е една от малкото първи дами, родени в друга страна. Това е достатъчно интересно за една първа дама, но тя има и много интересни таланти и занимания – свири на арфа, пише сатирични пиеси и отглежда копринени буби.

7. Рейчъл Джаксън била миротворец

Съпругата на Андрю Джаксън имала необичайна власт над съпруга си. Тя успявала с малък жест или с една дума да ограничи импулсивните отговори на нахалния политик, като по този начин е предотвратила много неловки ситуации.

8. Хана Ван Бюрен така и не става първа дама 

Хана Ван Бюрен умира през 1819г., почти две десетилетия преди съпругът ѝ да стане президент на САЩ. Ако беше доживяла този момент, г-жа Бюрен щеше да бъде първата първа дама, родена като гражданка на САЩ.

9. Ана Харисън остана в историята

Мисис Харисън може би е имала най-кратката история като първа дама. Всъщност Ана дори не е виждала Белия дом отвътре. Уилям Хенри Харисън умира само месец след като встъпва в длъжност.

10. Летиция Тайлър умира в Белия дом 

Съпругата на президента Джон Тайлър умира от инсулт, след като присъства само на една церемония в Белия дом – сватбата на дъщеря им Елизабет. За съжаление тя не е единствената първа дама, починала в Белия дом.

11. Сара Полк приемала работата си много сериозно 

По времето на Сара Полк, имало забрана за твърд алкохол в Белия дом. Поради тази причина се появява и прякора ѝ „Сахара Сара“.

12. Маргарет „Пеги“ Тейлър не била обикновена първа дама 

Да бъдеш първа дама не винаги означава да организираш изискани вечери и да носиш скъпи рокли. Съпругата на Закари Тейлър се научава да стреля с пистолет, докато живее със съпруга си на западната граница.

13. Абигейл Филмор създала библиотеката в Белия дом 

Абигейл Филмор била учителка преди да се омъжи за президента Милърд Филмор. Когато става първа дама, тя създава библиотеката в Белия дом, в която днес има над 2 милиона книги.

14. Мери Тод Линкълн е пълна противоположност на Ейбрахам Линкълн 

Може би известната поговорка „противоположностите се привличат“ е възникнала заради Мери Тод и Ейбрахам Линкълн. Ейбрахам бил с височина 193 см, а Мери била висока само 157 см.

15. Розалин Картър обичала да изразява мнението си

Поради склонността ѝ да нарушава протокола, когато присъства на заседанията на кабинета, списание TIME обявява Розалин за „втората най-влиятелна личност в Съединените щати“.

16. Барбара Буш подкрепя грамотността

Съпругата на Буш написа мемоар от гледна точка на кучето си, озаглавен „Книгата на Мили“, който описва един ден от живота на семейство Буш, от обсъжданията в Овалния кабинет до почивките за лов на катерици. Приходите от продажбата на книгите са дарени на нейната фондация за ограмотяване.

17. Хилъри Клинтън спечели Грами

Съпругата на Бил Клинтън е единствената първа дама, която заема позиция на публична длъжност, след като е била сенатор на Ню Йорк, и тя е единствената първа дама, която някога сама се е кандидатирала за президент. Хилари Клинтън е и единствената първа дама, спечелила Грами за книгата си It Takes a Village.

18. Лора Буш имала условие преди брака 

Лора обещала да се омъжи за Джордж Буш, но при едно условие – никога да не ѝ се налага да произнася реч в неговата кампания. Тя обаче бързо отстъпва и става важна част от кампанията на съпруга си.

19. Мишел Обама е една от най-високите първи дами

Мишел Обама е една от най-високите първи дами, заедно с Елинор Рузвелт. И двете са високи около 180 см.

20. Джил Байдън е учителка

Джил Байдън има дълга, успешна кариера в образованието и притежава две магистърски степени и докторска степен. Тя учи магистратура, докато е бременна с дъщеря си, а докторантурата си завършва, когато е на 55 години. Въпреки че в момента е първа дама на САЩ, тя продължава да практикува професията си и преподава английски език в Northern Virginia Community College.

 • На коя от първите дами симпатизирате най-много?

  • Мишел Обама
  • Мелания Тръмп
  • Джил Байдън
  • Лора Буш
  • Хилъри Клинтън

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Снимка: Instagram/carolinaherrera

Каролина Ерера – жената, оставила следа в света на модата

Снимка: Sofia Menar 2022

Сбъркан ритъм в „Танцът на Али и Зин“