in

Каролина Ерера – жената, оставила следа в света на модата

Снимка: Instagram/carolinaherrera
Снимка: Instagram/carolinaherrera

Каролина Ерера е венецуелско-американска дизайнерка, чиято първа колекция е представена през 1981г., а днес брандът Каролина Ерера е сред най-популярните в световен мащаб.

Тя стартира своята модна компания в Ню Йорк и става гражданка на САЩ през 2009 г. Въпреки че Ерера няма специално образование, тя постига голям успех след първото си ревю през 1981г. и е една от най-успешните жени в света на модата.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by CAROLINA HERRERA (@carolinaherrera)

Каролина Ерера е родена с името Мария Каролина Хосефина Паканин и Ниньо на 8 януари 1939г. във Венецуела. Тя е една от четирите дъщери на Гилермо Паканин и Мария Кристина Ниньо. Баща ѝ бил офицер от военновъздушните сили, губернатор на Каракас и министър на външните работи на Венецуела.

Ерера имала възпитателка, която я научила да говори френски и английски език. Заниманията ѝ като дете включвали конна езда, тенис и балет, но не и шиене на дрехи за кукли.

Страстта на Ерера към модата се появява малко по-късно. Когато е на 13, баба ѝ я води на шоу на Balenciaga. На 15-годишна възраст, тя създава черна рокля, вдъхновена от филми от 30-те и 40-те години на миналия век, но родителите ѝ не ѝ позволявали да я носи.

На 18-годишна възраст Ерера се жени за Гилермо Беренс Тело. Двамата имат 2 дъщери – Мерседес и Ана Луиса. Ерера и Беренс се развеждат само 6 години по-късно, когато Каролина е на 24.

През 1968 г. Ерера се жени за дон Рейналдо Ерера Гевара, от когото има още 2 дъщери- Каролина и Патрисия.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by CAROLINA HERRERA (@carolinaherrera)

Вторият съпруг на Ерера наследява титлата маркиз на Торе Каса, но никога не я използва. Той работи като журналист и пътува, заедно с Ерера. Двамата посещават принцеса Маргарет в Англия, взимат участие в гала вечерите на Института за костюми в музея на изкуствата Метрополитън и често пътуват във Франция.

Едно от любимите места на Ерера обаче е Ню Йорк, където тя се забавлява в известния нощен клуб Studio 54. Дизайнерката споделя, че обожавала Ню Йорк през 70-те, заради всички креативни личности, актриси, актьори, музиканти, които били смесени и се забавлявали заедно.

През 1980 година Ерера и съпругът ѝ се установяват в Ню Йорк. По същото време се ражда и идеята на Ерера да започне да се занимава с мода. През 60-те години била наета за кратко от Пучи, но освен това нямала друг опит. Въпреки че нямала опит, Ерера имала усет за модата, както и връзки и познанства, които много ѝ помогнали. Армандо де Армас, собственик на успешна фирма за издателство на списания предложил да я подкрепи, а дизайнерът Бил Блас ѝ давал съвети.

През 1981 г. Ерера провежда първото си модно ревю в нюйоркския Metropolitan Club. Първоначалната реакция на медиите не била особено положителна, но Ерера получила поръчки от магазини като Neiman Marcus, Bergdorf Goodman и Saks Fifth Avenue.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by CAROLINA HERRERA (@carolinaherrera)

Критиките не успели да пречупят дизайнерката или да откажат феновете ѝ. Един от първите фенове на Ерера е Жаклин Кенеди Онасис, която става редовен клиент. Каролина Ерера създава и сватбената рокля на Каролайн Кенеди, както и роклята за майката на булката.

Освен с дрехите, Ерера е известна и с ароматите си. Първият парфюм на марката се появява през 1988г. Каролина вярва, че дизайнерите трябва да се възползват от възможността да преглагат аромати, защото по този начин името им е навсякъде.

През 1995 г. компанията ѝ е придобита от испанската компания Puig, с която преди това Ерера работи по парфюмите си. Каролина Ерера остава творчески директор.

С дебюта на линията CH Carolina Herrera през 2008 година, Ерера започва да предлага по-ежедневни дизайни. Продуктите ѝ включват мъжко, дамско, детско облекло, аксесоари, аромати, предмети за дома. Всичко това се предлага в магазините по цял свят.

Дизайните на Ерера са носени от Лора Буш, Рене Зелуегър, Тина Фей, Лейди Гага, Луси Лиу, Тейлър Суифт и други. Ерера е създала и сватбената рокля на Бела Суон за филма „Здрач“.

Двете по-малки дъщери на Ерера също са част от компанията. Патриша е част от дизайнерския екип, а Каролина е креативен директор на ароматите.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by CAROLINA HERRERA (@carolinaherrera)

През 2018 година Ерера се оттегли от поста на креативен директор и стана глобален посланик на марката. Позицията ѝ беше заета от Уес Гордън. Фокусът на последното ревю на Ерера е бялата риза- нейната запазена марка.

Loading

  • Харесвате ли бранда?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

10 от най-очакваните нови филми за 2022г.

20 любопитни факта за първите дами на САЩ