in

11 грижи, които трябва да полагате за кожата си след 40

Независимо дали имате 13-степенна рутина за грижа за кожата или се придържате към минимално количество продукти и процедури, нещата, които правите и продуктите, които използвате, трябва да се променят, когато влезете в ново десетилетие от живота си.

Когато навършите 40, продуктите, които сте използвали за превенция против бръчки, трябва да бъдат заменени от продукти за борба с признаците на стареене. В този период от живота кожата започва да увисва, да губи блясъка си и започват да се появяват бръчки.

Тези промени отчасти се дължат на пременопаузата, когато естрогенът започва да намалява, а това кара кожата да губи еластичността си и да става по-тънка.

С годините производството на колаген също намалява и по кожата започват да си проличават всички пъти, в които не сте нанасяли слънцезащита.

Ако отскоро сте във възрастова група 40+ и искате да се преборите с фините линии, преди да са станали дълбоки бръчки, трябва да направите някои промени в навиците си, свързани с грижата за кожата.

Сутрин

Всеки ден трябва да започва с качествено измиване на лицето. Не използвайте твърде агресивни измиващи продукти сутрин, все пак не сте носили грим и единственото, което трябва да измиете от кожата, са естествените масла. Можете да използвате измиващи продукти с ферментирали съставки, AHA киселини или растителни ензими.

Серуми

Следващата стъпка в грижата за кожата за жените над 40 трябва да бъде нанасянето на серум. Можете да използвате серуми с различни съставки – витамин C, витамин E, ниацинамид, ферулова киселина, ресвератрол. Серумите предпазват кожата от свободните радикали, които причиняват разграждане на така важния колаген. Не е задължително да използвате само един серум. Можете да си купите няколко с различни съставки и да ги редувате.

Овлажнител

Когато става дума за овлажнител, потърсете такъв, който съдържа керамиди, хиалуронова киселина, сквалан или глицерин. Тези съставки ще хидратират кожата добре и няма да ѝ позволят да изсъхне през деня. В овлажнителя също може да има ниацинимид.

Околоочен крем

Околоочният крем е задължителна част от грижата за кожата на тази възраст. В тази зона кожата е много деликатна и има нужда от специални грижи. Добрият околоочен крем трябва да може да се справи с подпухналостта, да хидратира кожата и да осигури допълнителен колаген.

Слънцезащита

Слънцезащитата е последната и най-важна стъпка в сутрешната рутина. Задължително преди да излезете от вкъщи нанасяйте продукт със SPF. Ако този продукт е и хидратиращ, и с полезни съставки, още по-добре. Слънцезащиятният продукт трябва да се нанася още няколко пъти през деня, тъй като се изтрива от потта, докосването на лицето и други фактори.

Вечер

Премахване на грима 

Продуктите, които се използват сутрин, обикновено са насочени към защитата на кожата, докато нещата, които правим вечер, имат за цел да възстановят и обновят кожата.

Вечер грижата за кожата започва с премахване на грима. Използвайте продукти, които не съдържат алкохол. Можете да изберете мицеларна вода, която е подходяща за вашата кожа или да използвате изцяло натурален продукт, като кокосово масло, например.

Ексфолиант

Ексфолирането на кожата е важна част от грижата за нея. Има два вида ексфолиране- физическо и химическо. Можете да изпробвате и двата метода, за да решите кой от тях се отразява по-добре на вашата кожа. Независимо дали ще изберете химическа или механична ексфолация, бъдете нежни с кожата си.

Ретинол

Ретинолът е най-добрата съставка за вечерната грижа за кожата. Той предотвратява появата на акне, изглажда повърхността на кожата, бори се с обезцветяването, като изравнява тена. Ретинолът може да бъде открит в различни продукти, но може би най-добрият избор е ретиноиден крем.

Овлажнител

Овлажняването на кожата е последната стъпка от вечерната рутина, която не бива да пропускате. Нанасянето на овлажняващ крем укрепва кожната бариера и задържа влагата в кожата. Тук можете да развихрите въображението си със съставките – хиалуронова киселина, аминокиселини, колаген, каквото и да изберете, няма да сгрешите.

Допълнителни грижи

Съветите, които ви дадохме, се отнасяха за ежедневието. Има и допълнителни неща, които можете да правите, за да поддържате кожата си в още по-добро състояние.

Нанасянето на маска за лице няколко пъти седмично ще се отрази много добре на кожата ви. Избирайте маските според нуждите на вашата кожа.

Можете да използвате и микротоков уред за лице, както и да си правите масажи на лицето редовно. Всичко това ще ви помогне да имате красива кожа и да забавите процеса на стареене максимално.

Loading

  • Променяте ли навиците си, свързани с грижата за кожата, когато влезете в ново десетилетие от живота си?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Транссибирската железница – най-дългата железопътна линия в света

Чеснова супа