in

15 странни факта за Северна Корея

Северна Корея
Снимка: Pixabay

Северна Корея винаги е била интересна страна и името ѝ се свързва с редица странни неща. След продължителна окупация на Япония, Корейската народодемократична република (КНДР) е основана на 9 септември 1948 г. със съдействието на Съветския съюз.

Към 2018 г. населението на страната е 25 549 604 души, които живеят на площ 120 540 кв.м. БВП на Северна Корея се оценява на 30 млн. долара през 2017 г.. Националната валута е корейският народен вон. А сега прочетете по-странните и завладяващи факти за тази толкова различна от нашите представи за нормалност страна:

1. Северна и Южна Корея са във война от 1950 г.

След японската окупация на Корея и края на Втората световна война, Съветският съюз и САЩ имат планове за бъдещето на страната. САЩ окупира южните части, а СССР северните. Това води до формиране на прозападно правителство на юг, под контрола на САЩ, и комунистическо правителство на север, поддържано от СССР.

И двете страни имали за цел да обединят Корея, но те имали много различни идеи как трябва да стане това и всички опити за преговори били неуспешни. Напрежението между тях започнало да нараства и довежда до избухването на война през 1950 г. Три години по-късно тя завършва без официален мирен договор и по този начин реално тя никога не е приключвала.

2. Жителите на страната не наричат себе си севернокорейци

В миналото Северна и Южна Корея са били една единствена страна, обединена в продължение на дълги години. След ВСВ двете части се разделят, но що се отнася до Северна Корея, технически те са Корейската народнодемократична република и въпреки че могат да контролират само северната част, наричат себе си корейци. Те смятат, че хората на юг също са корейци, но потиснати от нелегитимно правителство.

3. Едно и също семейство управлява Северна Корея от нейното основаване

Първият лидер на Корейската народнодемократична република е Ким Ир Сен, който се издига на власт чрез действията си като революционен партизански боец през Втората световна война. Той управлява от 1948 г. до смъртта си през 1994 г., през което време печели титлата „Велик лидер“.

След това го наследява неговият син Ким Чен Ир. Твърди се, че той е бил невероятно темпераментен владетел с огромно самочувствие, което често подкопава способността му да управлява. Въпреки това той печели титлата „Скъп лидер“ и царува до смъртта си през 2011 г.

Тогава неговият син Ким Чен Ун става следващият лидер на страната. Той управлява с железен юмрук, подобно на своите предци.

4. Стадионът в Пхенян е най-големият в света

Стадионът „Първи май“ е построен през далечната 1989 г. и до ден днешен има най-големия капацитет за зрители в света. Той може да събере 150 000 души. Използва се най-вече по време на известните годишни масови игри в страната.

5. Северна Корея не е комунистическа страна

Често срещано твърдение е, че КНДР все още е комунистическа страна, това вече не е точно така. Много комунистически практики са заличени от новата управляваща династия в страната – тази на Ким Чен Ун. Всички споменавания на комунизма бавно бяха премахнати от официалните държавни документи, а от 2009 г. насам думата е заличена напълно от конституцията.

6. КНДР има свой собствен календар

По-голямата част от света използва григорианския календар, който свързва годините с раждането на Исус Христос. Северна Корея всъщност има подобна система, но тя се основава на раждането на Великия лидер Ким Ир Сен. Първата година в календара на Корейската народнодемократична република, или календарът чучхе, започва през 1912 г., въпреки че календарът е въведен едва през 1997 г.

7. Само едно арт студио в страната има право да създава произведения на изкуството на лидерите ѝ

Mansudae Art Studio всъщност е едно от най-големите художествени студия в света. То се намира в Пхенян и в него работят едни от най-добрите художници. Някои от най-големите паметници на нацията са прокетирани и създани именно там.

8. Севернокорейците нямат достъп до интернет

С изключение на 1-2 хил. души от елита на страната, всички останали са напълно изключени от света. Някои хора, които работят в напреднала област, имат достъп до собствения интернет на страната Kwangmyong.

9. Северна Корея твърди, че степента на грамотност в страната е 100%

Образованието е високо ценено в КНДР. Държавата осигурява на всички граждани безплатна детска градина, основно училище, средно училище и дори висше образнование. Въпреки, че има оплаквания, че се смята, че образованието в страната има пропуски в някои области, други, като грамотността, са на доста високо ниво.

10. Само две държави могат да пътуват без виза до КНДР

Единствено жителите на Малайзия и Сингапур могат да влизат без виза в страната. Всички останали трябва да кандидатстват за такава. Но и тя не се дава лесно. Всеки, който желае да посети Корейската народнодемократична република, трябва да пътува с одобрена от държавата туристическа агенция.

11. Северна Корея има четвъртата по големина армия в света

През 90-те години на миналия век Ким Чен Ир представи Songun – политика на първо място за военните, която предефинира бъдещето на страната. В резултат на повишения военен фокус, в момента тя има четвъртата по големина армия в света – с около 1,21 млн. войници, или 4,7% от населението на страната. Ако се брои настоящият активен, паравоенен и резервен персонал, този брой достига близо 10 млн. души.

12. Военната служба е задължителна както за мъжете, така и за жените

Най-голямата причина за големия брой военни на Северна Корея се свежда до една проста политика – наборната военна служба. До 2015 г. наборната служба беше задължителна само за мъжете, като на жените беше дадена възможност да се запишат, ако желаят.

Наложените промени направиха наборната военна служба за жените задължителна до 23-годишна възраст. От друга страна, военната служба за мъжете продължава най-малко 10 години и започва от 17-годишна възраст.

13. Лидерите на Северна Корея водят охолен живот

Покойният севернокорейски диктатор Ким Чен Ир бе добре известен с любовта си към луксозните стоки. Той бил най-големият потребител на коняк Hennessy в света и всяка година давал над 300 млн. долара за луксозни стоки. Това обаче не е нищо, в сравнение с неговия внук Ким Чен Ун, който само за година харчи над 600 млн. долара за подобни продукти.

14. КНДР има собствена космическа програма

Космическата програма на Северна Корея привлича международно внимание, когато се твърди, че първият ѝ спътник, Kwangmyŏngsŏng-1, е изстрелян на 31 август 1998 г. Правителството на страната твърди, че изстрелването е било успешно, но не са засечени обекти в орбита от изстрелването и извън КНДР то се смята за неуспешно. Оттогава са извършени четири изстрелвания, като последното е през 2016 г.

15. В страната има само четири телевизионни канала

Медиите в Северна Корея са държавни и правителството може да контролира всичко. Гражданите имат достъп само до четири канала – Корейска централна телевизия (новини и предавания), Mansudae Television (образователни програми), Ryongnamsan Television (програми, насочени към студенти), Athletic Television (спортни състезания).

Прочетете още:

Най-странните забрани в Северна Корея

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Шия

Как да предотвратите появата на бръчки по шията

Миди с бяло вино

Задушени миди с бяло вино