in

15 невероятни факта за Слънцето

слънце

Слънцето е в центъра на нашата Слънчева система. То ни дава светлина и подхранва целия живот на планетата ни. Освен това създава едни от най-красивите визуални ефекти в небето. Вижте някои любопитни факти, които ще събудят у вас възхищение и ще ви накарат да го почитате, както някои древни култури са го приемали като Бог:

1. Слънцето тежи невероятните 1,989,100,000,000,000,000,000 млрд. килограма. Това е приблизително теглото на 330 060 планети като нашата.

2. Повърхността на слънцето е 11 990 пъти по-голяма от повърхността на Земята.

3. Нашето Слънце е само една от близо 100 млрд. звезди в галактиката Млечен път.

4. Всички знаем, че в нашата Слънчева система има 9 планети, които обикалят около Слънцето – Меркурий, Венера, Земя, Марс, Юпитер, Сатурн, Уран, Нептун и Плутон. Последната обаче е класифицирана като планета джудже и технически планетите са само осем.

5. Слънцето започнало жизнения си цикъл като всички други звезди – като газов облак, наречен мъглявина.

6. Нашето Слънце е на 4,6 млрд. години и се счита за звезда на средна възраст.

7. Слънцето е съставено от около 75% водород и 25% хелий. Когато целият водород в Слънцето изгори, то ще продължи да изгаря целия хелий в него за около 130 млн. години. През това време ще се разшири и ще погълне Меркурий, Венера и Земята и ще се превърне в червен гигант. След като премине в тази фаза, външните му слоеве ще бъдат изхвърлени, тъй като ядрото продължава да се свива и ще достигне приблизителния обем на нашата планета.

8. Гигантската маса на Слънцето заема 99,86% от масата на нашата Слънчева система. То е заобиколено от плазмена аура, наречена „корона“. Тя достига милиони километри в космоса и се вижда най-лесно по време на пълно слънчево затъмнение.

9. Средното разстояние межди Слънцето и Земята е около 150 млн. км. На светлината са необходими само 8 минути и 20 секунди, за да пътува до Земята.

10. Ако трябва да стигнете до Слънцето с нормален самолет, който се движи със средна скорост около 664 км/ч, ще ви отнеме около 20 години, без да спирате.

11. За разлика от Земята, която се върти веднъж на всеки 24 часа, Слънцето се върти около оста си веднъж на всеки 25 дни на екватора и веднъж на всеки 36 дни на полюсите му. Това е така, защото с скоростта на въртене намалява с увеличаване на географската ширина, както и наклонът на слънчевата ос.

12. Енергията в ядрото на нашето Слънце се генерира чрез ядрен синтез, тъй като водородът се превръща в хелий. Енергийната мощност на Слънцето е приблизително 386 млрд. мегавата.

13. Тъй като хелият е по-лек от водорода, всеки път, когато водородните ядра се сливат заедно, за да създадат хелиеви ядра, Слънцето губи малко количество от масата си.

14. По време на процеса на ядрен синтез, който се извършва в Слънцето, ядрото може да достигне зашеметяващи температури от 150 млн. градуса по Целзий. Температурата на повърхността му е 5500 градуса по Целзий, което изглежда хладно в сравнение с температурата на ядрото.

15. Слънцето има невероятно мощно магнитно поле и поради това има много магнитни бури. По време на тези магнитни бури възникват слънчеви изригвания, които изглеждат като тъмни петна на повърхността му. Пиковият брой на слънчевите петна се вижда на всеки 11 години, което означава, че Слънцето има цикъл на поведение, който се повтаря на всеки 11 години.

  • Знаете ли, че ядрото на Слънцето е катранено черно?

    The Sun
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Време за преструвки

Италия по времето на Мусолини – свят, обърнат наопаки

Том Холанд

Интересният живот на Том Холанд