in

13 много интересни факта за Шекспир

Шекспир
Снимка: Wikipedia

Уилям Шекспир е един от най-добрите писатели в историята. Този брилянтен драматург е признат от всички поколения, което едва ли ще се промени скоро. Но около него винаги е имало доста мистерия. Никой не знае как е започнала кариерата му, нито как той е успял да стане известен толкова бързо.

Вижте 13 любопитни факта за него, които вероятно не знаете:

1. Уилям Шекспир е роден през април 1564 г. в Уоруикшир, Обединено кралство. Той имал седем братя и сестри. На 18 години се жени за дъщерята на фермер, която била с 8 години по-голяма от него. Ан Хатауей била бременна в 3-ти месец на сватбата им. Двамата имат общо три деца – Сузана, Хамнет и Джудит. За съжаление Хамнет почива едва на 11 години.

2. Шекспир е известен като национален поет на Англия, както и „Бардът на Ейвън“. Пиесите му са преведени на всички възможни езици. Общият брой на оцелелите му творби се състои от около 39 пиеси, 154 сонета, две разказни поеми и други некласифицирани произведения. Повечето от творбите му са написани между 1589 и 1613 г.

3. Между 1585 и 1592 г. няма данни какво е правил Шекспир. Историците смятат тези за „изгубените години“ от живота му, тъй като никой не знае къде е бил той. След 1592 г., Шекспир се появява отново като актьор и драматург. Той играел в собствените си пиеси, както и в произведения на други драматурзи.

4. Пиесите на Шекспир включвали специални ефекти, сред които стрелба с оръдие, актьори, повдигнати с жици, дим и огън. В един от специалните ефекти със стрелба с оръдие, театърът „Глобус“ изгорял до основи. Модерната му версия е реконструирана въз основа на оригинала.

5. Шекспир оказва голямо влияние върху английския език, повече от всеки друг автор в историята, тъй като той създал и популяризирал редица думи и фрази. Сред тях са „модерен“, „мръсен“, „в туршия“ и „с един замах“. Оксфордският английски речник приписва около 3000 думи на Шекспир.

6. Никой не знае как се изписва фамилията му. Той се появява в историята, изписан по над 80 различни начина, сред които като „Shappere“ и „Shaxberd“. В собствените си трудове той се подписвал като „Уил Шакп“.

7. Най-кратката пиеса на Шекспир е „Комедията на грешките“, с дължина 1170 реда. Най-дългата е Хамлет с 4042 реда.

8. Въпреки, че творбите му са признати за брилянтни, Шекспир никога не е посещавал университет. За разлика от Уилям, децата му били неграмотни.

9. Най-дългата дума в едно от произведенията му била в „Изгубеният труд на любовта“. Един герой казва „honorificabilitudinitatibus“, което означава „непобедима славна почтеност“.

10. Никой не знае как е починал Шекспир. Вероятна версия за смъртта му е от огнище на тиф. Когато умира той оставя в завещанието си само едно легло на жена си, но за разлика от другите поети по негово време, той бил доста богат и притежавал няколко големи парцела земя.

11. Последната му пиеса „Двамата благорони роднини“ е написана през 1613 г. когато Шекспир е на 49 години – само три дни преди да умре. В рамките на месец след подписването на завещанието си, той си отива от този свят, въпреки, че твърдял, че е в перфектно здраве.

12. Днес няма живи преки потомци на Шекспир.

13. Когато умира през 1616 г. на гроба му са изписани думите: „Проклет да е онзи, който мърда костите ми“, за да се предотвратят вандалски прояви.

Прочетете още: 

5 любопитни факта за Мона Лиза

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

котка

Всичко, което трябва да знаете за живота с котка

мария калас

Безумната любов на Аристотел Онасис и Мария Калас