in

13 много интересни факта за Шекспир

Шекспир
Снимка: Wikipedia

Уилям Шекспир е един от най-добрите писатели в историята. Този брилянтен драматург е признат от всички поколения, което едва ли ще се промени скоро. Но около него винаги е имало доста мистерия. Никой не знае как е започнала кариерата му, нито как той е успял да стане известен толкова бързо.

Вижте 13 любопитни факта за него, които вероятно не знаете:

1. Уилям Шекспир е роден през април 1564 г. в Уоруикшир, Обединено кралство. Той имал седем братя и сестри. На 18 години се жени за дъщерята на фермер, която била с 8 години по-голяма от него. Ан Хатауей била бременна в 3-ти месец на сватбата им. Двамата имат общо три деца – Сузана, Хамнет и Джудит. За съжаление Хамнет почива едва на 11 години.

2. Шекспир е известен като национален поет на Англия, както и „Бардът на Ейвън“. Пиесите му са преведени на всички възможни езици. Общият брой на оцелелите му творби се състои от около 39 пиеси, 154 сонета, две разказни поеми и други некласифицирани произведения. Повечето от творбите му са написани между 1589 и 1613 г.

3. Между 1585 и 1592 г. няма данни какво е правил Шекспир. Историците смятат тези за „изгубените години“ от живота му, тъй като никой не знае къде е бил той. След 1592 г., Шекспир се появява отново като актьор и драматург. Той играел в собствените си пиеси, както и в произведения на други драматурзи.

4. Пиесите на Шекспир включвали специални ефекти, сред които стрелба с оръдие, актьори, повдигнати с жици, дим и огън. В един от специалните ефекти със стрелба с оръдие, театърът „Глобус“ изгорял до основи. Модерната му версия е реконструирана въз основа на оригинала.

5. Шекспир оказва голямо влияние върху английския език, повече от всеки друг автор в историята, тъй като той създал и популяризирал редица думи и фрази. Сред тях са „модерен“, „мръсен“, „в туршия“ и „с един замах“. Оксфордският английски речник приписва около 3000 думи на Шекспир.

6. Никой не знае как се изписва фамилията му. Той се появява в историята, изписан по над 80 различни начина, сред които като „Shappere“ и „Shaxberd“. В собствените си трудове той се подписвал като „Уил Шакп“.

7. Най-кратката пиеса на Шекспир е „Комедията на грешките“, с дължина 1170 реда. Най-дългата е Хамлет с 4042 реда.

8. Въпреки, че творбите му са признати за брилянтни, Шекспир никога не е посещавал университет. За разлика от Уилям, децата му били неграмотни.

9. Най-дългата дума в едно от произведенията му била в „Изгубеният труд на любовта“. Един герой казва „honorificabilitudinitatibus“, което означава „непобедима славна почтеност“.

10. Никой не знае как е починал Шекспир. Вероятна версия за смъртта му е от огнище на тиф. Когато умира той оставя в завещанието си само едно легло на жена си, но за разлика от другите поети по негово време, той бил доста богат и притежавал няколко големи парцела земя.

11. Последната му пиеса „Двамата благорони роднини“ е написана през 1613 г. когато Шекспир е на 49 години – само три дни преди да умре. В рамките на месец след подписването на завещанието си, той си отива от този свят, въпреки, че твърдял, че е в перфектно здраве.

12. Днес няма живи преки потомци на Шекспир.

13. Когато умира през 1616 г. на гроба му са изписани думите: „Проклет да е онзи, който мърда костите ми“, за да се предотвратят вандалски прояви.

Прочетете още: 

5 любопитни факта за Мона Лиза

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

котка

Всичко, което трябва да знаете за живота с котка

мария калас

Безумната любов на Аристотел Онасис и Мария Калас