in

ПлачиПлачи СладкоСладко ЛюбовЛюбов ЕхаЕха ОМГОМГ СмяхСмях ЯдосанЯдосан

Безумната любов на Аристотел Онасис и Мария Калас

мария калас

Тази история е стара, колкото светa, случвала се е на милиони хора през вековете. И ще се случва. История за любов, страст, изневяра, болка, надмощие, предателство. Такава е и историята на оперната дива Мария Калас и гръцкия магнат Аристотел Онасис – предначертана от съдбата, завършила трагично.

Той става безумно богат – мечта, която го преследва още от младежките му години. Случва се преди да е навършил 32 години. Първоначалните си милиони придобива от сделки с петрол. За нея казват, че ако се е занимавала с политика, а не с оперно пеене, е щяла да стане една от най-влиятелните жени в света. Качествата ѝ са ненадминати.

Аристотел Онасис не подхожда емоционално към нито една своя връзка – винаги гледа да извлече полза. Доказателство за това е още първият му брак, жени се за Тина Ливанос, а заедно с булката получава и завидна зестра. Вторият му брак е с първата дама Джаки Кенеди, а целта – да получи Америка на тепсия. В крайна сметка не получава нито едното, нито другото. Успява обаче да разбие сърцето на единствената жена, в която някога е бил влюбен – Мария Калас.

Личният живот на оперната дива е пълна противоположност на звездната ѝ кариера. Омъжва се за италианския индустриалец Джовани Манегини и сякаш има всичко – той е ценител на операта, верен съпруг и е отговорен мениджър на таланта ѝ. Липсват обаче деца, страст, любов…

Началото

Онасис и Калас се срещат за първи път на бал, но срещата им не е знакова. По-късно, когато той е безумно богат и не отдава такова значение на печеленето на пари, се влюбва в нея – чува я как пее и решава, че има нужда от жена до себе си, която да е прочута, изискана, а нейният имидж да краси богатството му, като ревер на сакото. Веднага кани Мария и съпруга ѝ на яхтата си „Кристина“, а пред очите на всички след няколко часа започва да я ухажва. Следващата стъпка не закъснява. Аристотел организира в чест на оперната дива пищен прием в един от най-прочутите хотели в Лондон, затрупва я с рози… Съдбата вече е предначертала бъдещето – Мария се влюбва в почти два пъти по-възрастния от нея Онасис, въпреки че той има деца и слава на сваляч.

Среща в точния момент

Любовта се случва, когато е дошло подходящото време за двама души. Така е и в тази история. Годината е 1959-а. Най-известната певица в света –  Мария Калас, е на 36 и е постигнала всичко в живота на една оперна примадона – кариера, милиони, слава, жилища в световни столици. Постигнала го е сама, с дар от Бога – ненадминат глас, но и с много труд. От живота ѝ дотук трудно може да излезе вълнуващ роман – израснала без баща, изхранвала като момиче майка си и по-малката си сестра, пеейки на германските войници в кръчмите на Атина, после следване в Атинската консерватория, ранен брак с близо 30 години по-възрастния импресарио Менегини. Концерт след концерт, сцена след сцена, град след град, роля след роля… Живот измамно спокоен, равен, изпълнен с труд и лишен от житейски емоции. Докато един ден среща мъжа. Мъжът, който завладява мислите ѝ, изважда наяве потисканите мечти за истинско семейство и деца. Той открива жената Мария. Мъжът, който слага в краката ѝ себе си. А Калас с готовност изоставя всичко, за което се е борила и трудила, за да го следва в живота.

Развод

Двамата се развеждат и заживяват заедно в Париж. Калас прекъсва кариерата си, за да се отдаде на любовта. Аристотел обаче започва да губи интерес, веднъж постигнал желаното… Изпада в странни настроения, става деспот на моменти, обижда Мария пред общите им познати. Някои биографи твърдят, че тормозът му е бил и физически, други отричат. Със сигурност обаче емоционалният рекет е прилаган – съзнателно, систематично, властно.

През 1966 г. Калас забременява. Онасис обаче не иска детето и тя прави аборт – решение, за което ще съжалява до края на живота си.

Джаки Кенеди

Аристотел вече е набелязал следващата си жена – първата дама на Америка Джаки Кенеди. Моментът е удобен – след като е застрелян съпруга ѝ, тя търси утеха в прегръдките на брат му Боби, но след като и той е убит, за нея е ясно, че следваща жертва са децата ѝ. Бракът с Кенеди означава само едно за Онасис – престиж и обществено положение, сигурност и разрастване на бизнеса му. За Джаки означава спокойствие и охолен живот.

Съюзът става факт през октомври 1968 година, а Мария Калас научава за него от пресата. Сватбата е на остров Скорпиос – същият, който Онасис ѝ е обещал като сватбен подарък преди четири години. Запитана от журналистите за коментара ѝ относно брака на Онасис и Кенеди, Мария казва само: „Боговете си знаят работата и справедливостта ще възтержествува“.

Месец по-късно Аристотел се озовава под прозорците на Калас и се кълне, че бракът му с Джаки Кенеди е просто бизнес сделка. Мария го приема обратно и се примирява с любовта и съдбата. Появяват се дори на светски събития хванати за ръце. Джаки не проявява ревност, вместо това харчи на поразия. Само през първата година пръска 20 милиона долара за ремонт и декорация на луксозни имоти. Не само това, но и тя не се оказва билет към висшето общество в Америка, както се е надявал милиардерът.

Онасис се замисля за развод, когато през януари 1973 година се случва трагедията – синът му Александър загива в самолетна катастрофа, само на 24 г. След трагедията Аристотел губи желание за живот, Джаки заминава за Ню Йорк, за да урежда развода им, а Мария се връща към кариерата си и попада в обятията на друг мъж.

Последно сбогом

През 1974 година Калас е на турне в Япония, когато ѝ казват, че трябва да се обади веднага в Париж. Онасис е в болница в тежко състояние в следствие на хронично автоимунно заболяване. Когато състоянието му рязко се влошава, сестрата на Аристотел, Артемис, звъни на Мария, която от дни седи затворена в парижкия си апартамент в тревожно очакване на новини. Казва, че ако иска да си каже последно сбогом с любимия, ще трябва да го направи сега. Мария успява да се промъкне незабелязана покрай охраната и през служебния вход на болницата се добира до стаята на Онасис. Заварва го почти в безсъзнание. Без да смее да го докосне, само му прошепва: „Аз съм Мария – твоето канарче“. Казва му още, че го обича – сега и завинаги, а след това си тръгва.

Онасис издъхва на 15 март 1975 г. на 70-годишна възраст. Когато научават новината, Джаки веднага си поръчва бутикова траурна рокля от новата колекция на Валентино, а Мария въздъхва сякаш с облекчение: „Сега не ми остава нищо друго освен да умра“. Оттегля се в парижкия си апартамент и живее там като истинска вдовица.

Две години по-късно Калас умира внезапно и при мистериозни обстоятелства. Дали е било естествена смърт или убийство – все още никой не може да каже със сигурност. Още по-озадачаващ факт е, че въпреки немалкото ѝ богатство, тя не оставя завещание. Затова и 12-те милиона отиват в ръцете на най-големите ѝ врагове – бившия ѝ съпруг, който от години паразитира върху успешната ѝ кариера, и безсърдечната ѝ майка, която по време на окупацията на Гърция през Втората световна война, я кара да проституира с немски и италиански офицери в замяна на храна и пари.

Последното желание на Мария е прахът ѝ да бъде разпръснат във водите около остров Скорпиос, където е гробът на Аристотел. Желанието ѝ така и не е изпълнено.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

4 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Шекспир

13 много интересни факта за Шекспир

15 любопитни факта за Domino’s Pizza