Италия е красива страна, която очарова своите посетители с зашеметяваща природа, уникална култура и много вкусна храна.
Италианската кухня е разнообразна, тъй като на територията на страната има изобилие от най-различни продукти- плодове, зеленчуци, сирена, меса, риба и морски дарове и т.н.
Опитването на ястията от традиционната италианска кухня е неизменна част от всяко пътуване в Италия, а има ястия, които задължително трябва да опитате, ако все още не сте.
Всички тези ястия се предлагат в италианските ресторанти по цял свят, но ще усетите истинския вкус, допълнен от автентичната атмосфера, ако ги опитате в някое малко италианско ресторантче на следващото си пътуване:
1. Аранчини
Аранчини е специалитет от сицилианската кухня. Аранчините са малки оризови кюфтенца, които се правят от останало ризото. Оризът се смесва със сирене, грах, кайма или друго и се оформя на топчета, които се пържат.
Името на това ястие в превод означава „малък портокал“ и произлиза от формата и цвета на топчетата, които наподобяват малки портокалчета, след като се изпържат.
2. Пица Неаполитана
Когато говорим за италианска храна, няма как да не споменем пица. Пица Неаполитана се приготвя с домати и моцарела. Основните съставки на тази пица са домат, нарязана моцарела, босилек, зехтин и понякога малко пармезан отгоре. Срещат се и рецепти с допълнитлени съставки, но задължително опитайте класическата Неаполитана.
3. Лазаня
Лазанята е един от най-старите видове паста. Лазаня се приготвя като се редят кори за лазаня, между тях се слагат различни сосове, а отгоре се поръсва обилно със сирене.
Най-популярната лазаня е Болонезе, но има още хиляди видове и всички те са ужасно вкусни.
4. Джелато
В Италия има много джелатерии, където можете да опитате автентичен италиански сладолед. Италианският сладолед е много популярен и няма нищо общо със сладоледа, който ние сме свикнали да ядем. В джелатериите се предлагат най-различни вкусове, а Южна Италия създава джелатото без млечни продукти- сорбе.
5. Спагети Карбонара
Едва ли има човек, който не е опитвал това популярно ястие, но трябва да опитате Карбонара, приготвена по автентична италианска рецепта. Класическите спагети Карбонара съдържат яйца, сирене Пекорино и хрупкаво Гуанчале (изсушена свинска буза), разбъркани в паста ал денте.
6. Капоната
Капоната е сицилианско ястие от патладжани и други зеленчуци, подправени със сладко-кисел сос агродолче. Има много вариации на съставките, като маслини, моркови и зелени чушки, картофи или кедрови ядки и стафиди.
7. Фокача
Фокачата е плосък италиански хляб, изпечен на пещ, подобен по стил и текстура на тестото за пица. Може да се гарнира с билки, зехтин, сол и други съставки. Може да се използва като гарнитура към много ястия, като основа за пица или като хляб за сандвич.
8. Панцанела
Панцанела е тосканска салата от хляб и домати. Прави се с накиснат стар хляб, домати, лук, босилек, зехтин и оцет. Тази салата е много популярна през лятото, но има и варианти на рецептата, подходящи за зимата.
9. Ризото
Ризотото е много популярно ястие в Италия, а и не само. Състои се от ориз Арборио, сварен в бульон и допълнен от различни зеленчуци, меса, морски дарове, риба и т.н. Обикновено в Италия ризотото се сервира като предястие, преди основното.
10. Осо буко ала миланезе
Това е милански специалитет- вкусно традиционно ястие, което датира от деветнадесети век. Има много съвременни вариации на осо буко, които включват домати, но автентичното миланско осо буко се приготвя без.
11. Ньоки
Ньоките са малки и меки кнедли от тесто, които могат да бъдат направени от грис, обикновено пшенично брашно, яйце, сирене, картофи, галета, царевично брашно или подобни съставки. Ньоките се сервират като предястие, алтернатива на супата или пастата.
12. Риболита
Риболита е известна тосканска супа, считана за храната на бедните. Приготвя се с хляб и зеленчуци. Има много вариации, но основните съставки винаги включват стар хляб, боб, кейл, зеле и евтини зеленчуци като моркови, целина, картофи и лук. Името на тази супа буквално означава „преварен“.
-
Обичате ли италианска храна?
-
Да
-
Не
-