in

12 любопитни факта за президентите на САЩ

Белият дом

Бащите-основатели на САЩ са политическите лидери, които полагат основните на съвременната държава. Именно тези хора решават, че трябва да има един човек, президент, който да председателства изпълнителната власт на федералното правителство. Структура, която остава в сила вече повече от 200 години.

За този период се сменят доста президенти, като всеки от тях оставя своя отпечатък върху историята на САЩ. Макар да ги приемаме просто като политици, ръководили тази далечна страна, президентите на САЩ всъщност са много интересни личности.

Научете няколко любопитни факта за президентите на САЩ, които едва ли знаете:

1. Ейбрахам Линкълн обичал животните

През 1861г. кралят на Тайланд предлага да подари на президента Линкълн няколко двойки слонове. Предложението на краля било слоновете да се отглеждат и размножават, а след това да се използват за пренасяне на товари и да „работят“ заедно с военните по време на Гражданската война. Президентът учтиво отхвърля предложението и предпочита да използва парни машини вместо животни за тази цел.

2. Джордж Вашингтон отглеждал канабис

Канабис

Преди да си помислите, че първият президент на САЩ е бил наркоман, трябва да знаете, че Джордж Вашингтон всъщност е отглеждат коноп, а не марихуана. И двете растения са от семейството на канабиса. Президентът отглеждал коноп в имението си в Маунт Върнън за промишлени цели, като направата на въжета и платна.

3. Джордж Буш и Хю Хефнър са братовчеди

Оказва се, че 43-ият президент на САЩ и основателят на Playboy са далечни братовчеди. По-конкретно, те са девети братовчеди, което означава, че имат общи прародителите. Друг техен далечен братовчед е Джон Кери.

4. Теодор Рузвелт официално дава името на Белия дом

Белият дом

Въпреки че резиденцията на Pennsylvania Avenue 1600 е боядисана в бяло откакто е построена, тя е била известна като The Executive Mansion и The President’s Palace до октомври 1901 г., когато тогавашният президент Теодор Рузвелт я нарича Белият дом. Двадесет и шестият президент популяризира името като го гравира върху канцеларските си материали.

5. Томас Джеферсън отглеждал мечки гризли

По време на мандата си като трети президент на САЩ, Джеферсън получава интересен подарък – двойка мечки гризли. Той държал животните в клетка в двора на Белия дом, но решава, че е твърде опасно да ги гледа по този начин и ги подарява.

6. Първата зала за боулинг в Белия дом била подарък за рождения ден на Хари Труман

Боулинг

По случай 63-тия рожден ден на Труман, в Белия дом е направена боулинг зала. Тя е разположена в Западното крило на сградата. Една от кеглите, които събаря, когато хвърля топката за първи път, е изложена в Смитсоновия институт.

7. Франклин Рузвелт е първият президент, който назначава жена в кабинета си

През 1933г. 32-рият президент на САЩ става първият, който наема жена в кабинета си. Той назначава Франклин Пъркинс като секретар по труда. Тя е работила за него и преди това, когато той бил губернатор на Ню Йорк.

8. Трима от президентите на САЩ са носители на награда Грами

Флаг Америка

Може да звучи странно, тъй като не са нито певци, нито автори на песни, но Бил Клинтън, Барак Обама и Джими Картър са печелили Грами. Те печелят „Грами“ за най-добра аудио книга за аудио версиите на техните биографии.

9. Зъбите на Джордж Вашингтон

Има популярно погрешно схващане, че зъбите на първия президент са направени от дърво. Всъщност те били направени от нещо още по-ужасяващо. Протезите на президента се състояли от зъби на други хора и слонова кост.

10. Осмият президент на Америка бил първият, роден в САЩ

Имало седем официални президенти на САЩ, преди Мартин Ван Бюрен, първият президент, който всъщност е роден в Щатите, да встъпи в длъжност. Ван Бюрен бил осмият президент на САЩ.

11. Джими Картър вярвал в НЛО

НЛО

През 1973г., четири години преди да стане президент, Джими Картър подава сигнал, че е видял НЛО. Той го нарича „най-проклетото нещо, което съм виждал“ и обещава да създаде правителствена организация, изучаваща НЛО, ако стане президент. Когато получава поста обаче се отказва от тази идея.

12. Има президент, който е бил на власт само 24 часа

Чували ли сте някога за президента Дейвид Райс Ачисън? Ако отговорът е „не“, това вероятно се дължи на факта, че той е бил „президент“ само за един ден. През 1849 г. встъпването в длъжност на Закари Тейлър се пада в неделя, но той отказва да положи клетва в този свещен ден. Помолил Ачисън да го замести и така президентите се разменят. Ачисън става президент на Америка за един ден, докато Тейлър не полага клетвата си.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

-1 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Гримьор

Как да се подготвите за професионален грим?

Ширин

Ширин Ебади – първата мюсюлманка, носител на Нобелова награда за мир