in

ЛюбовЛюбов

12 любопитни факта за Айфеловата кула

Айфелова кула

Айфеловата кула е един от най-забележителните архитектурни шедьоври. Тя е символът на Франция и привлича милиони туристи в Париж.

Този нестандартен архитектурен проект всъщност има много интересна история. След като научите повече за Айфеловата кула, със сигурност ще я включите в списъка си с места, които искате да посетите, ако все още не сте.

1. В продължение на 41 години, Айфеловата кула е най-високата конструкция, създадена от човешка ръка

Айфеловата кула е висока 312 метра. Когато е завършена, през 1889 г., тя се превръща в най-високата структура в света, създадена от човека. 41 години по-късно сградата на Chrysler в Ню Йорк е построена и надминава височината на кулата в Париж. Тогава към Айфеловата кула е добавена антена, която прави конструкцията с височина 324 метра и става по-висока от Chrysler. Впоследствие са построени много по-високи сграда в света, но Айфеловата кула остава най-високата постройка във Франция до 1973 г.

2. Вътре в кулата има апартамент

Айфелова кула

На третия етаж на кулата има таен апартамент. Густав Айфел искал да има собствен апартамент в кулата. Той има всекидневна, баня, отделна тоалетна и кухня. Айфел го използвал за посрещане на гости, като Томас Едисън, например. Богати парижани често се обръщали към него с искането да наемат апартамента за известно време. Днес апартаментът е превърнат в музей, в който има восъчни фигури на Густав Айфел и Томас Едисън.

3. Айфеловата кула трябвало да издържи само 20 години

Първоначално Айфеловата кула е създадена от Айфел в чест на 100 години от Френската революция. Тя била включена в Exposition Universelle, световен панаир, проведен в Париж. Кулата била проектирана така, че да издържи 20 години, след което да бъде деконструирана. Интересът към нея обаче не изчезва и е обект на значителен научен интерес, заради възможността да се превърне в предавателна кула. Айфеловата кула се превръща във важен елемент в радиопредаването и първата обществена радиопрограма е излъчена от нея през 1925 г.

4. Имало е поща в Айфеловата кула

Пощенски марки

На първия етаж на кулата някога е имало поща. Това позволявало на посетителите да изпращат картички и писма на семействата си от това уникално място. Имало специална пощенска марка, илюстрираща Айфеловата кула, а първата пощенска картичка на кулата е отпечатана и изпратена именно от тази поща.

5. Айфеловата кула някога е била жълта

През годините Айфеловата кула е боядисвана в различни цветове, за да бъде в крак с модните тенденции в Париж. Когато кулата е открита през 1889 г., тя била в червено-кафяв цвят. Десет години по-късно е добавен жълт слой боя, който прави кулата с жълто-кафяв цвят. Днес кулата е боядисана с кафява боя, която е създадена специално за нея през 1968 г. и е кръстена на нея. Кулата се пребоядисва на всеки седем години и се използват около 60 тона (61099 литра) боя.

6. Под Айфеловата кула има бункер

Айфеловата кула

Под южния стълб на Айфеловата кула има стар военен бункер. Твърди се, че има таен тунел, свързващ бункера с Ecole Militaire (военно училище) в Париж. Въпреки че има мистерия около този бункер, той е отворен за малки групи посетители. Част от него е превърнат в музей, където посетителите могат да научат повече за Айфеловата кула. Там могат да бъдат намерени и снимки от ранните етапи на изграждане на кулата.

7. Метеорологичните условия променят кулата

Айфеловата кула е направена от желязо, което означава, че се променя при промяна на времето. При студено време желязото може да се свие и кулата да стане с около 15 сантиметра по-ниска. Когато е горещо, желязото се разширява и кулата достига нормалната си височина. Освен това кулата е с куха конструкция, за да може да издържа на вятър. При силен вятър, тя се движи с 5-6 сантиметра встрани.

8. Айфеловата кула някога е била най-големият билборд в света

Айфеловата кула

Вероятно не свързвате Айфеловата кула с реклама, но тя е имала много различни предназначения през годините. От 1925г. до 1936г., 250 000 крушки, разположени върху нея, изписват „Citroën“. Рекламата светела толкова силно, че се виждала от 32 километра.

9. Нацистите се опитали да превземат Айфеловата кула

През Втората световна война, по време на германската окупация на Париж, е направен опит за поставяне на знаме със свастика. Нацистите се опитали да закачат голямо знаме на върха на кулата, за да покажат превземането на Париж, но то отлетяло веднага и трябвало да бъде заменено с по-малко.

10. 2 500 000 нита държат Айфеловата кула

Айфеловата кула

1 милиона и половина нита са много, но като се има предвид, че теглото на кулата е около 10 тона, не е изненадващо, че са необходими толкова много нитове. Кулата е изградена от 18 038 отделни парчета желязо, а самата рамка тежи около 7 тона. Интересното е, че за изграждането на кулата били необходими само две години и два месеца, което е доста впечатляващо за такава голяма конструкция.

11. Айфеловата кула е една от най-посещаваните забележителности в света

Айфеловата кула е известна в световен мащаб и най-емблематичната забележителност във Франция. Тя се посещава от около седем милиона души всяка година. Около 75% от посетителите са чужденци, а останалите 25% са французи.

12. Правенето на снимка на Айфеловата кула през нощта е незаконно

Айфелова кула нощ

Айфеловата кула се счита за произведение на изкуството, съответно действа законът за авторските права. Законът за авторското право в Европейския съюз гласи, че ако някой притежава авторските права върху нещо, те са валидни през целия му живот и 70 години след смъртта му.

Създателят на Айфеловата кула Густав Айфел притежава авторските права над кулата. Той умира през 1923г., така че от 1993г. кулата е без авторски права. През 1985г. е инсталирано осветлението на кулата, което също е обект на авторски права. Поради тази причина не е позволено да снимате кулата през нощта. Ако правите снимки за лична употреба едва ли ще има проблем, но при създаването на рекламни кадри например, може да бъдете съдени.

Прочетете още:

„Влюбеният Айфел“ – любовната история зад създаването на Айфеловата кула

  • Посещавали ли сте Айфеловата кула?

    Айфеловата кула
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Герои Украйна

Жените герои на Украйна

Слънцезащита

Всичко, което трябва да знаем за слънцезащитата