Патладжанът, наричан още син домат, е растение от семейство Картофови. Патладжанът е с издължена форма и може да бъде в различен цвят и големина. Обикновено е в наситен лилав цвят, но има всякакви разновидности.
Патладжанът има много ползи за здравето, които се дължат на наличието на антиоксиданти, витамини и минерали. Консумацията на патладжан може да подобри здравето на сърцето, да регулира нивата на кръвната захар, да намали риска от развитие на рак и да подобри когнитивните функции.
Ето няколко причини, поради които е добре да включите патладжан в менюто си:
1. Подпомага функцията на сърцето
Патладжаните имат антиоксидантни свойства, които подпомагат работата на сърцето. Според резултатите от проучване, проведено от Медицинския факултет на Университета в Кънектикът, както суровият, така и вареният патладжан имат кардиопротективни свойства. Това се дължи на насунинът, който се съдържа в този зеленчук.
Друго проучване установило, че сокът от патладжан може да понижи нивата на холестерола в плазмата и аортата, както и че ежедневната консумация на патладжан може да помогне за справяне с високото кръвно налягане.
2. Контролира нивата на кръвната захар
Патладжанът е източник на фибри и е с ниско съдържание на разтворими въглехидрати. Поради тази причина може да помогне за регулиране на нивата на кръвната захар и контролира усвояването на глюкозата.
Фенолните съединения в този зеленчук действат като инхибитори на ензимите, свързани с диабет тип 2.
Фибрите забавят усвояването на захарта и също контролират нивата на кръвната захар, а полифенолите имат същото действие.
3. Намалява риска от развитие на рак
В кората на патладжана се съдържат съединения, които имат свойства за борба с рака. Според проучване на австралийски лекари, соласодин рамнозид гликозидите могат да убиват раковите клетки. Проучване на университета в Куинсланд потвърждава тези твърдения.
4. Подобрява когнитивната функция
Фитонутриентите в патладжаните предпазват мембраните на мозъчните клетки от увреждане. Те също така улесняват прехвърлянето на информация от една клетка до друга, като по този начин запазват функцията на паметта.
Свободните радикали в мозъка са отговорни за невронната дегенерация, болестта на Алцхаймер и деменцията. Насунинът, който се съдържа в патладжана, улавя тези свободни радикали и предотвратява проблемите с нервната система.
5. Помага за справяне с излишните килограми
Патладжанът има високо съдържание на вода и е с ниско съдържание на калории. Това го прави страхотен за хората, които се борят с излишните килограми. Патладжанът също е богат на фибри, което означава, че ако консумирате патладжан, ще бъдете сити по-дълго.
6. Полезен е за здравето на очите
Патладжанът е богат на лутеин. Този антиоксидант предотвратява свързаната с възрастта дегенерация на макулата, която е основната причина за увреждане на зрението.
7. Подобрява здравето на костите
Патладжанът може да помогне за подобряване на костната плътност и да намали риска от остеопороза. Съдържа калций, магнезий и калий, които укрепват костите.
8. Помага при лечение на анемия
През последните две десетилетия има невероятен ръст на хората с анемия. Според СЗО, цели 1,62 милиарда души страдат от анемия. Обикновено това се дължи на дефицит на желязо.
Патладжанът съдържа около 0,2 мг желязо на 100 грама, а също така е богат на мед (около 0,173 мг на 100 грама). Тези два минерала подпомагат правилното производство и разпределение на червените кръвни клетки и помагат в борбата с анемията.
9. Може да предотврати вродени дефекти
Патладжаните съдържат фолиева киселина, която е от съществено значение за бременните жени, тъй като помага за правилното оформяне на плода. Дефицитът на фолиева киселина води до аномалии както при майките, така и при плода.
10. Подобрява състоянието на кожата
Патладжаните са богати на витамини, минерали, антоцианини и антиоксиданти. Благодарение на този състав, патладжаните правят кожата по-здрава, красива и блестяща.
Хранителна стойност
Патладжанът е богат на калций, желязо, магнезий и няколко други важни хранителни вещества, които подпомагат правилното функциониране на тялото.
Една чаша или 80 грама патладжан съдържа:
Калории: 20,5
Вода: 75,7 грама
Протеин: 0,8 грама
Въглехидрати: 4,82 грама
Фибри: 2,46 грама
Желязо: 0,189 грама
Фолиева киселина: 18 мкг
Манган: 0,19 мг
Калий: 188 мг
Витамин К: 2,87 мкг
Патладжанът съдържа също полифенолни съединения, фитонутриенти като наузинин и хлорогенова киселина, мастни киселини, аминокиселини, витамини В6 и Е и минерали.
Как да консумирате патладжани?
Патладжанът има леко горчив вкус, затова без значение под каква форма ще го консумирате, трябва да го поръсите обилно със сол и да го оставите да се изцеди. След това горчивината ще изчезне. Освен това по този начин няма да поеме много мазнина по време на готвене.
Има още няколко трика, свързани с приготвянето и консумацията на патладжан:
- Винаги използвайте нож от неръждаема стомана, когато режете патладжан. Въглеродната стомана реагира с някои вещества, които се съдържат в патладжана и може зеленчукът да стане черен.
- За да извлечете максимално много ползи от патладжана, яжте го с кората.
- Нарежете патладжана, поръсете го със сол и го оставете да престои поне 30 минути, за да се махне горчивината.
- След като са престояли достатъчно, изплакнете ги с вода, за да измиете излишната сол.
- Ако ще печете патладжана цял, направете малки дупчици по кората. Това ще помогне на парата да излиза навън.
-
Консумирате ли патладжани?
-
Да
-
Не
-