in

10 изненадващи ползи за здравето от куркумата

куркума

Индийската подправка куркума се смята за най-полезната подправка в света и има редица доказани ползи за здравето. Тя съдържа антиоксидантното и противовъзпалително съединение куркумин, на което се дължи и ярко жълтият цвят на подправката.

Подправката се получава след изсушаване на корена и стриването му на прах. Днес ще ви разкажем за някои от най-лечебните ѝ свойства и защо е хубаво да присъства по-често в менюто ви:

Намалява риска от сърдечно-съдови заболявания

Сърдечно-съдовите заболявания са водещият убиец в световен мащаб, според Световната здравна организация. Въпреки че много фактори допринасят за инсулт и сърдечни заболявания, един от най-важните проблеми е възпалението. Противовъзпалителното действие на куркумата може да помогне за предотвратяване на артериални заболявания. Куркуминът може да предпази сърцето от исхемия – неадекватно кръвоснабдяване на орган или част от тялото, особено на мускулите в сърцето.

Понижава нивата на лошия холестерол

Куркумата намалява нивата на кръвните мазнини, наречени триглицериди. Триглицеридите са вид мазнина, която се образува в кръвта, когато приемате повече калории, отколкото изгаряте. С течение на времето те могат да се натрупат и да работят в тандем с лошия холестерол, наречен LDL.

Изследване, публикувано в Nutrition Journal, установява, че хората, които приемат куркума и куркумин, имат по-ниски нива на LDL холестерол и триглицериди в сравнение с тези, които не приемат.

куркума

Куркумата стимулира загубата на тегло

Подправката може да даде тласък на вашите усилия за отслабване. Увеличаването на приема на куркума само по себе си не е страхотна стратегия за отслабване, но то може да ви помогне да смекчите възпалението, свързано със затлъстяването, и да ви даде лек тласък в изгарянето на мазнини. Най-добрият начин е да си я набавяте чрез храна.

Облекчава артрита

Куркуминът е полифенол – вид антиоксидант – който допринася за противовъзпалителните свойства на куркумата. Няколко проучвания, включително едно в Journal of Medicinal Food, установяват, че куркуминът има способността да намалява болката, сковаността и подуването на ставите, засегнати от артрит. Трябва обаче да внимавате с количеството куркума, тъй като приемането на повече от 500 mg куркумин може да потисне усвояването на желязо.

Куркумата може да предотврати Алцхаймер

Хората, които живеят в Индия, имат по-ниски нива на болестта на Алцхаймер в сравнение с жителите на Европа и Съединените щати. Куркумата се използва в Аюрведа, холистична лечебна система, възникнала в Индия преди хиляди години и все още популярна днес. Консумацията на един грам куркума всеки ден може да бъде полезна за паметта или когнитивната функция, особено при хора, които имат преддиабет.

Намалява симптомите на тревожност и депресия

Куркуминът може да помогне в борбата срещу възпалението в тялото, което понякога играе ключова роля в депресията. Повечето налични изследвания показват, че куркуминът може да помогне за намаляване на симптомите на депресия при тези, които вече използват антидепресант.

куркума

Контролира нивата на кръвната захар

Изследване на куркумин, публикувано в Journal of Nutrition & Intermediary Metabolism, предполага, че той може да действа като хипогликемичен агент – понижава и подпомага контрола на нивата на кръвната глюкоза (кръвната захар) при хора с диабет тип 2. Добрият контрол на кръвната захар може да помогне за предотвратяване на сериозни здравословни усложнения, свързани с диабета, като невропатия (увреждане на нервната система) и нефропатия (бъбречно заболяване).

Има противоракови свойства

Изследвания върху животни показват, че може да има връзка между успокояващото възпалението действие на куркумина и рака. Куркуминът изглежда има противораков потенциал, защото пречи на клетъчните сигнални пътища в лабораторно отгледани ракови клетки и се изследва в редица клинични изпитвания.

Облекчава симптомите на колит и раздразнени черва

Хората, които страдат от синдром на раздразнените черва, непрекъснато се борят със стомашни спазми, подуване на корема, диария и много други неприятни чревни проблеми. Куркумата има потенциала да облекчи част от този коремен дискомфорт, според мета-анализ на изследване от 2018 г. в Journal of Clinical Medicine.

Куркумата може да блокира опасни молекули

Куркуминът може да укроти нестабилните кислородни молекули, известни като свободни радикали – липсва им електрон, което ги кара да увреждат други молекули в опит да заменят техните електрони, според изследване в Nutrients on curcumin and liver disease. С течение на времето увреждането може да насърчи увреждане на артериите, растеж на тумори и е основната причина за стареенето. Антиоксидантите – като куркумин – ни предпазват от свободните радикали, като предлагат електрон и неутрализират опасната молекула.

Loading

  • Обичате ли да готвите с куркума?

    Turmeric powder and fresh turmeric
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

айнщайн

Загадката на Айнщайн, която само 2% от хората могат да решат

Тренировка собствено тегло

10 неща, които не трябва да консумирате преди тренировка