in

10-те най-често крадени коли в света

Крадец кола

След пандемията от COVID-19, цените на колите се покачиха драстично. Това важи както за новите, така и за употребяваните коли.

Кражбите на автомобили също са скочили с почти 11 процента през 2020 г., като на всеки 36 секунди едно превозно средство бива откраднато.

Въпреки, че най-популярните маарки сред автокрадците в България са Mercedes, Audi и BMW, в световен мащаб картинката е малко по-различна.

Ако се притеснявате за вашата кола, вижте дали попада в списъка на 10-те най-често крадени коли:

1. Форд Пикап

Пикапите Ford F-Series са най-продаваните в Америка в продължение на 43 поредни години и също са основна цел на крадците. Пикапът на Ford е най-краденото превозно средство в почти половината от всички щати на САЩ. В Европа също броят на кражбите от този модел не е никак малък.

2. Хонда Сивик

Ако притежавате Хонда Сивик, внимавайте. Този модел на Хонда има взаимозаменяеми части, които пасват на другите модели Хонда, така че престъпниците обичат да крадат Сивик и да продават вратите, колелата и двигателите. Крадците харесват Хонда Сивик от 2000 г., защото няма високотехнологичните функции за сигурност, предлагани на по-новите модели автомобили.

3. Пикапи Шевролет

Както търсенето на части, така и липсата на технология против кражба правят пикапите на Шевролет привлекателни за крадците. Те попадат в списъка „Hot Wheels“ всяка година от 2007 г. насам и броят на откраднатите пикапи продължава да се увеличава всяка година.

4. Хонда Акорд

Подобно на Сивик, Хонда Акорд е много предпочитана от крадците. Тези компактни автомобили оглавяват списъка с най-крадени коли в САЩ и някои европейски страни.

5. Тойота Камри

Най-продаваните превозни средства представляват и най-голям интерес за крадците и Тойота Камри не е изключение. Универсалните им части са привлекателни за престъпниците, които разглобяват колите и ги продават на части. Ако притежавате модел от 2007 г., внимавайте: Тойота Камри от 2007 г. беше най-крадената версия миналата година.

6. Нисан Алтима

Нисан Алтима се класира сред най-крадените коли, според NICB. Крадците са се научили как да хакват системата за безключово заключване и запалване на Altima с помощта на „мистериозно устройство“.

7. Тойота Корола

Въпреки че по-новите автомобили предлагат високотехнологична сигурност като „умни“ ключове и GPS проследяване, това не означава, че са напълно защитени от крадците. Престъпниците крадат предимно Корола от 2018г..

8. Пикапи Додж

Лоша новина за шофьорите на Додж. Моделът от 2001 г. е най-крадената кола от всички, вероятно защото е спряна от производство версия и цената ѝ се вдига непрекъснато.

9. Пикап GMC

Шофьорите обичат GMC заради тяхната практичност и широк набор от функции. Но тъй като цените на тези пикапи се покачват непрестанно, те стават още по-ценни за крадците. Експертите не знаят точно защо пикапите на GMC са сред най-крадените коли, но подозират, че класацията може да е свързана с технологията против кражба на GM.

10. Хонда CR-V

Тези седани са елегантни, просторни и достъпни, но също така са златна мина за крадците. По-старите модели, като този от 2001 година са изключително ценни за престъпниците заради техните части, които са много търсени.

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Хакер

Как да се предпазите от кражба на самоличност

полет

Най-дългият полет със самолет в света